349
Στεφάνια στον τάφο του Στάλιν, στη Μόσχα, στην επέτειο του θανάτου του, στις 5 Μαρτίου | EPA

Νέα επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Στάλιν έπαιρνε λίθιο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 17:53
Στεφάνια στον τάφο του Στάλιν, στη Μόσχα, στην επέτειο του θανάτου του, στις 5 Μαρτίου
|EPA

Νέα επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Στάλιν έπαιρνε λίθιο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 17:53

Ο στρατός του έδινε επικές μάχες για να σταματήσει την εισβολή των Ναζί στη Σοβιετική Ενωση, αλλά ο ίδιος αντιμετώπιζε τον δικό του εχθρό, στα κρυφά: Ο Γιόσεφ Στάλιν υπέφερε από ουρική αρθρίτιδα και έπαιρνε λίθιο, διαδεδομένο φάρμακο στη χώρα, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Πρόκειται για μία καινούργια ανακάλυψη των επιστήμονων, που μελέτησαν ένα βιβλίο του σοβιετικού αμφιλεγόμενου ηγέτη, το οποίο έχει χειρόγραφες σημειώσεις του.

Ο Στάλιν διάβαζε το βιβλίο «Ιβάν ο Τρομερός» του Λέοντα Τολστόι, το 1942. Το βιβλίο σήμερα βρίσκεται στα Κρατικά Αρχεία Λογοτεχνίας και Τεχνών, στη Μόσχα.

Ο Γκλεμπ Ζίλμπερσταϊν, ισραηλινός επιστήμονας που εντόπισε πρωτεϊνες, ενδεικτικές της ασθένειας φυματίωση σε πουκάμισο του Τσέχοφ και ίχνη μορφίνης σε χειρόγραφο του συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, βρήκε ίχνη λιθίου σε πέντε σελίδες του βιβλίου, στις οποίες είχε σημειώσει διάφορα ο Στάλιν. Αντίθετα, σε σελίδες χωρίς σημειώσεις του, δεν βρέθηκε λίθιο.

Το λίθιο το έδιναν οι γιατροί τον 19ο αιώνα για να αντιμετωπίσουν την ουρική αρθρίτιδα αλλά και ψυχιατρικές νόσους.

Είναι η πρώτη φορά που συνδέεται με τον Στάλιν, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στα ιατρικά αρχεία που τον αφορούν.

Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, στη Σοβιετική Ενωση, το χορηγούσαν μόνο για την αρθρίτιδα. Μετά το 1949 άρχισε να χορηγείται ξανά σε διπολικούς και άτομα με κατάθλιψη.

Ο Ζίλμπερσταϊν πιστεύει ότι είτε ο Στάλιν το έπαιρνε για να βελτιώσει την ψυχολογική του κατάσταση ή ως φάρμακο για την αρθρίτιδα. Το πρώτο όμως, θα ίσχυε μόνο αν ο Στάλιν είχε ξαναδιαβάσει το βιβλίο αρκετά χρόνια μετά το 1942.

Ο Σάιμον Σέμπαγκ Μοντεφιόρε, συγγραφέας βιβλίου για τον Στάλιν, είπε στους Times, ότι ο πιο αμφιλεγόμενος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης δεν είχε κατάθλιψη. «Ισως του το έδιναν για να ηρεμήσει. Στην αρχή του πολέμου είχε πάρα πολύ άγχος, αλλά δεν ήταν διπολικός».

Κάποια στιγμή, ο Στάλιν έγινε παρανοϊκός για την υγεία του και οι γιατροί έπρεπε να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί για το τι του χορηγούσαν. «Δεν γνωρίζω αν είχε ουρική αρθρίτιδα. Θα μπορούσε κάλλιστα όμως, καθώς του άρεσε τρομερά το φαγητό και έπινε πάρα πολύ αλκοόλ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...