496
Στη Στοκχόλμη είδαν ήλιο και βγήκαν έξω για κρασάκι. Δεν υπάρχει άλλωστε διαφορετική οδηγία | TT News Agency/Janerik Henriksson via REUTERS

Σουηδία: Ανοσία αγέλης με παιδιά στο σχολείο και ηλικιωμένους σε καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 17:11
Στη Στοκχόλμη είδαν ήλιο και βγήκαν έξω για κρασάκι. Δεν υπάρχει άλλωστε διαφορετική οδηγία
|TT News Agency/Janerik Henriksson via REUTERS

Σουηδία: Ανοσία αγέλης με παιδιά στο σχολείο και ηλικιωμένους σε καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 17:11

Τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι είναι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους σε μία προσπάθεια να μειωθεί η απότομη αύξηση περιστατικών από κορονοϊό, οι Σουηδοί κάνουν βόλτες στην παραλία, βγαίνουν στις παμπ για ποτά και απολαμβάνουν τον σπάνιο ήλιο στη χώρα τους.

Το μόνο κοινό που έχουν στη συμπεριφορά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είναι ότι αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ από χαρτί υγείας και μακαρόνια.

Οι εμπειρογνώμονες της Επιστημονικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός θα σταματήσει μόνο με εμβολιασμό ή με τη δημιουργία ανοσίας αγέλης, κάτι που σημαίνει ότι μόλις κολλήσει το 60% του γενικού πληθυσμού.

Το ίδιο ισχυρίζονται και ειδικοί σε όλες τις άλλες χώρες, δεν έχει πει κάποιος κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, οι Σουηδοί έχουν λάβει αρκετά πιο χαλαρά μέτρα.

Και αφού το εμβόλιο είναι μακριά τουλάχιστον ένα χρόνο, αποφάσισαν να απομονώσουν μόνο τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, επιτρέποντας ταυτόχρονα τον ιό να εξαπλώνεται όσο γίνεται πιο αργά μέσω του υγιούς πληθυσμού, δημιουργώντας ανοσολογική αντίσταση.

«Είναι σημαντικό να σκεφτείς πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να διατηρήσεις τα μέτρα που λαμβάνεις ως χώρα. Δεν μπορείς να κλείσεις μέσα όσους εργάζονται και δεν  διατρέχουν κίνδυνο για δύο μήνες. Ούτε μπορείς να κλείσεις τα σχολεία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείς όμως να απομονώσεις μόνο τις ομάδες πληθυσμού που βλέπεις ότι χάνουν τη ζωή τους», εξηγεί στους Times του Λονδίνου ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας της Σουηδίας Αντερς Τέγκνελ.

Τι ισχύει στη Σουηδία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την απαγόρευση στις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.

«Αν δεν υπάρχει ανάγκη να ταξιδέψετε, μείνετε στο σπίτι. Είναι σοβαρό αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός  Στέφαν Λέβεν, ενώ στη χώρα έχουν καταγραφεί 253 θάνατοι και 3.700 κρούσματα της νόσου Covid-19.

Παρά την κρίση, η Σουηδία σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, διατήρησε ανοικτά τα σχολεία, τα καφέ και τα εστιατόρια και ενθάρρυνε τους κατοίκους να συνεχίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Οι αρχές καλούσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να ακολουθήσουν τις συστάσεις της κυβέρνησης, όπως για εργασία εξ’ αποστάσεως, παραμονή στο σπίτι για τους ασθενείς, την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και την παραμονή στο σπίτι για τους άνω των 70 ετών.

Ενω η στρατηγική αυτή της ήπιας αντιμετώπισης επικρίθηκε από πολλούς ειδικούς στην Σουηδία και το εξωτερικό, οι σουηδικές αρχές απαντούσαν ότι τα δρακόντεια μέτρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

Η  κυβέρνηση του Λέβεν εξακολουθεί να πιστεύει πώς η θεωρία της ανοσίας αγέλης, σε συνδυασμό με τον πειθαρχημένο λαό, θα είναι τα όπλα κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 2.000 πανεπιστημιακοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή που ασκεί κριτική και αμφισβητεί τη στάση της Επιστημονικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας της χώρας, ενώ προ ημερών διέρρευσαν στη τηλεόραση τα emails σημαντικών επιδημιολόγων της χώρας, τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση και την κατηγορούν ότι θέτει τη χώρα σε κίνδυνο.

«Πόσες ζωές είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ώστε να μην επιβάλλουν lockdown και να μην διακινδυνεύσουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία;» διερωτήθηκε ο Τζόακιμ Ροκλοβ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Umea.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...