883
Ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας | φωτ. αρχείου

ΝΔ: Τα fake news ΣΥΡΙΖΑ – «Αυγής» συνεχίζονται με το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 12:34
Ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας
|φωτ. αρχείου

ΝΔ: Τα fake news ΣΥΡΙΖΑ – «Αυγής» συνεχίζονται με το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 12:34

Αμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αυγής» περί σχεδίου παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές και τράπεζες, το οποίο περιλαμβάνεται κατά την εφημερίδα στο πρόγραμμα του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπό τον τίτλο «Ριφιφί 75 δισ. στο ασφαλιστικό σχεδιάζει η ΝΔ», η εφημερίδα – κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης από τη ΝΔ, επικαλούμενη μάλιστα «διαδοχικές μυστικές συσκέψεις» για τη διαμόρφωση του εν λόγω σχεδίου, με τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων – εκπροσώπων ιδιωτικών ασφαλιστικών τους οποίους και κατονομάζει.

Μεταξύ άλλων μιλά για υποχρεωτική ένταξη στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση από το 2021, με ασφάλιστρο 7% για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στους ανωτέρω ισχυρισμούς απάντησε ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος κατήγγειλε την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα fake news, χωρίς ίχνος ντροπής.

«Η ‘με λένε fake news’ κυβέρνηση ξαναχτυπά. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λέει ότι οι μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δήθεν θα εφαρμοστούν από το 2021. Ενώ η ‘Αυγή’ ανακαλύπτει δήθεν ‘ριφιφί’ 75 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό από το σχέδιο (?) κάποιων που δεν ανήκουν καν στη Νέα Δημοκρατία», σχολίασε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Facebook.

Η «με λένε fake news» κυβέρνηση ξαναχτυπά. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λέει ότι οι μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο…

Geplaatst door Stelios Petsas op Woensdag 26 juni 2019

Η αλήθεια, τονίζει ο κ. Πέτσας έχει ως εξής:

1. Το 2019:
μειώνεται, πραγματικά, ορθά, όπως ακριβώς έγινε το 2013-2014, ο ΦΠΑ στην εστίαση. Όχι με το 50% περίπου της κατανάλωσης (π.χ. χυμοί, ροφήματα) να εξαιρείται από την «κολοβή» ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση.
εφαρμόζεται η ρύθμιση των 120 δόσεων με τρόπο που θα επιτρέψει την ένταξη σε αυτήν της πλειοψηφίας των οφειλετών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους. Όχι, όπως την ψήφισε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να «μπαίνουν» ελάχιστοι οφειλέτες στη ρύθμιση.
2. Από το 2020:
μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός διετίας.
μειώνεται το 2020 ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο 9% για εισοδήματα μέχρι €10.000 (από 22% σήμερα), ενώ διατηρείται το αφορολόγητο.
μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 και στο 20% τον επόμενο χρόνο.
μειώνεται το 2020 ο φόρος μερισμάτων στο 5% από το 10%.
καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, εντός διετίας.
καταργείται σταδιακά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, εντός της τετραετίας.
μειώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και 22% (από 13% και 24% αντίστοιχα), με διατήρηση του υπέρ μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%, εντός της τετραετίας.
μειώνονται οι εισφορές κύριας σύνταξης από το 20% στο 15%, εντός της τετραετίας.
3. Για το ασφαλιστικό:
προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα «τριών πυλώνων». Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιενεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ). Ο τρίτος προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.
στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Έτσι δεν θα υπάρχει «κενό» στην πρώτη δεκαετία περίπου της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα, αλλά και από το Κράτος που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις (όχι «χαρτζιλίκι») και δεν θα «ρίχνει» δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
όσοι διαβάζουν Αυγή, όσοι δεν πείθονται από τα παραπάνω και από το γεγονός ότι τα εφαρμόζουν οι πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α, ας αναρωτηθούν μόνο αυτό: «αφού είναι τόσο καταστροφικό το σύστημα που προτείνει η ΝΔ, πόσα ευρώ θα χάσει το μήνα ο νέος ασφαλισμένος που θα έχει κεφαλαιοποιητικό τον δεύτερο πυλώνα, αντί για αναδιενεμητικό»; Νομίζω ότι όσοι επικαλούνται την καταστροφή θα μπορούν και να την περιγράψουν.

Προς επίρρωση των λεγομένων του ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη παραθέτει παράδειγμα με βάση τα όσα έγραψε η «Αυγή» για 7% εισφορά (όπως ίσχυε), 40 χρόνια ασφάλιση, για έναν νέο εργαζόμενο που ξεκινά τη δουλειά του με €800/μήνα, με συντηρητικές υποθέσεις εργασίας για τις αποδόσεις και με βάση τον Πίνακα Θνησιμότητας της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος.

Από αυτό, τονίζει, προκύπτει ότι μετά από μια τέτοια μεταρρύθμιση, ο νέος ασφαλισμένος όχι μόνο δεν έχει να χάσει, αλλά θα παίρνει 324 ευρώ παραπάνω από τη μέση επικουρική σύνταξη του 2018 (€513, αντί €189).

Επιμένει η Αχτσιόγλου με έξι ερωτήματα στον Μητσοτάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμενουν, με την εκπρόσωπο Εφη Αχτσιόγλου να υποστηρίζει ότι τα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση (που παρουσιάζει η «Αυγή»), όχι μόνο επιβεβαιώνουν το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά του προσδίδουν και υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Αχτσιόγλου κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει στα εξής:

1. Γιατί στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματός του απέφυγε απολύτως συνειδητά να μιλήσει για το σχέδιό του για την κοινωνική ασφάλιση, τη στιγμή μάλιστα που δήλωσε ότι προτίθεται να καταργήσει το σημερινό ασφαλιστικό; Με τι επιθυμεί να το αντικαταστήσει;

2. Επιμένει στο σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;

3. Εγγυάται και με ποιον τρόπο το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων;

4. Εγγυάται και με ποιον τρόπο τις εισφορές των ασφαλισμένων;

5. Ποιο είναι το κόστος του σχεδίου του για τον κρατικό προϋπολογισμό;

6. Προτίθεται να κάνει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News