299
Η βάρις, όπως εντοπίστηκε στον βυθό | Christoph Gerigk/Franck Goddio/Hilti Foundation

Ο Ηρόδοτος είχε δίκιο! Ναυάγιο στον Νείλο τον δικαιώνει μετά από 25 αιώνες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 10:00
Η βάρις, όπως εντοπίστηκε στον βυθό
|Christoph Gerigk/Franck Goddio/Hilti Foundation

Ο Ηρόδοτος είχε δίκιο! Ναυάγιο στον Νείλο τον δικαιώνει μετά από 25 αιώνες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 10:00

Μπορεί ο Ηρόδοτος να είναι ο «πατέρας της Ιστορίας», ωστόσο μερικές φορές οι αναφορές του δεν απείχαν πολύ από τον μύθο. Αρκετά μάλιστα από όσα έγραψε για τα ταξίδια του στην Αίγυπτο και σε άλλα σημεία του τότε γνωστού κόσμου έχουν αμφισβητηθεί για την ακρίβειά τους.

Ενα από αυτά ήταν η περιγραφή για την βάριν, το θρυλικό ποταμόπλοιο των Αιγυπτίων με το οποίο κινούνταν στον Νείλο.

Ο Ηρόδοτος είχε επισκεφτεί την Αίγυπτο γύρω στο 450 π.Χ και περιέγραψε τα σκάφη με εσωτερικά «πλευρά», χωρίς να είναι σαφές τι εννοεί διότι δεν είχαν εντοπιστεί ευρήματα, γράφει ο Guardian.

Περιγράφει στο δεύτερο βιβλίο των Ιστοριών με συντομία την κατασκευή του ποταμόπλοιου. (Δείτε εδώ το αρχαίο κείμενο). Κόβουν τα ξύλα σε μήκος περίπου ένα μέτρο και τα βάζουν το ένα πάνω στο άλλο σαν τα τούβλα («πλινθηδόν»). Μετά τοποθετούν δοκούς και προσθέτουν πάπυρο για μόνωση. Τα πανιά ήταν και αυτά από πάπυρο.

Αναπαράσταση της μορφής του ποταμόπλοιου σε συνδυασμό με τα ευρήματα (στο πάνω μέρος της εικόνας)

Η περιγραφή του Ηροδότου φαινόταν στους σύγχρονους αρχαιολόγους αινιγματική και αμφισβητούνταν ευρέως, καθώς δεν είχαν υπάρξει ευρήματα που να τη στηρίζουν – ή να την διαψεύδουν.

Ωστόσο μια πρόσφατη ανακάλυψη στο βυθισμένο λιμάνι της αρχαίας πόλης Ηράκλειο (ή Θώνις) στην Αίγυπτο έρχεται να επιβεβαιώσει του ισχυρισμούς του Ηροδότου.

Το πλοίο, με μήκος που έφτανε τα 28 μέτρα, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν το 70% του σκάφους μέσα στη λάσπη του βυθού.

Η ανάλυση του ευρήματος αποδεικνύει ότι η περιγραφή του αρχαίου ιστορικού για την βάριν είναι απολύτως σωστή. Οι σανίδες με τις οποίες ήταν κατασκευασμένο το πλοίο είχαν τοποθετηθεί με τον τρόπο που περιγράφει ο Ηρόδοτος.

Πολύ πιθανόν μάλιστα να επισκέφθηκε το ναυπηγείο στο οποίο έχτιζαν ποταμόπλοια τέτοιου τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...