630
Αν δεν γίνουν σύντομα κάποια έργα στην Νέα Υόρκη η αμερικανική μητρόπολη μπορεί στο μέλλον να είναι επισκέψιμη μόνο με… υποβρύχια | shutterstock

SOS! To Μανχάταν κινδυνεύει να γίνει… Ατλαντίδα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 09:10
Αν δεν γίνουν σύντομα κάποια έργα στην Νέα Υόρκη η αμερικανική μητρόπολη μπορεί στο μέλλον να είναι επισκέψιμη μόνο με… υποβρύχια
|shutterstock

SOS! To Μανχάταν κινδυνεύει να γίνει… Ατλαντίδα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 09:10

Μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι το συνεχές λιώσιμο των πάγων, ειδικά στις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να εισέρχονται στους ωκεανούς αυξάνοντας έτσι, σταδιακά, την στάθμη της θάλασσας. Οι προσομοιώσεις και οι υπολογισμοί των ειδικών για το πόσο θα αυξηθεί η στάθμη τις επόμενες δεκαετίες είναι συνεχείς. Κάποιες εκτιμήσεις είναι πιο συντηρητικές και κάνουν λόγο για αύξηση μέχρι το τέλος του αιώνα κατά 1-2 μέτρα ενώ κάποιες άλλες παρουσιάζουν ιδιαίτερα απαισιόδοξα σενάρια, με πολύ μεγαλύτερη αύξηση της στάθμης.

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση και το λιώσιμο των πάγων συνεχιστεί, πολλές νησιωτικές αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρεθούν κάτω από το νερό. Αυτή η εξέλιξη πέρα από την οικολογική καταστροφή θα έχει και τρομερές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο αφού δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταναστεύσουν μαζικά σε άλλες περιοχές.

Ένα βίντεο για τι θα συμβεί σε περίπτωση αύξηση της στάθμης των υδάτων στις μεγαλουπόλεις του πλανήτη:

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ανάμεσα στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι και η Νέα Υόρκη. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει το πολύβουο και κοσμοπολίτικο Μανχάταν το οποίο, ως γνωστόν, είναι νησί. Με δεδομένο ότι το Μανχάταν αποτελεί παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό κέντρο (έδρα του ΟΗΕ, του αμερικανικού Χρηματιστηρίου κ.α.) οι Αρχές της Νέας Υόρκης θέλουν να το προστατέψουν – άλλωστε και η έδρα του Δήμου της αμερικανικής μητρόπολης βρίσκεται στο Μανχάταν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο σε περίπτωση αύξησης της στάθμης της θάλασσας φιλοδοξεί να εμποδίσει την είσοδο των νερών στο Μανχάταν.

Η οχύρωση

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα DailyMail o Μπιλ Ντε Μπλάσιο προτείνει μια σειρά από έργα στην νότια ακτή του Μανχάταν, το αποκαλούμενο Lower Manhattan (Κάτω Μανχάταν). Ολες οι μελέτες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτή που κινδυνεύει περισσότερο. Μια μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Δήμου αναφέρει ότι οι πιθανότητες το Κάτω Μανχάταν να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το 2050 είναι 37% και αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Η μελέτη κάνει λόγο για αύξηση της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή της Νέας Υόρκης κατά τουλάχιστον τρία μέτρα.

Eνα βίντεο για το νέο σχέδιο σωτηρίας του Μανχάταν:

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντε Μπλάσιο κάνει λόγο για επέκταση με τεχνητά μέσα της ακτογραμμής του Κάτω Μανχάταν κατά 152 μέτρα με παράλληλη αύξηση του ύψους του εδάφους στις περιοχές που είναι υψομετρικά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν μια σειρά από οχυρωματικά έργα που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση φραγμάτων και την δημιουργία ενός δικτύου χωμάτινων καναλιών που θα περικυκλώνουν το Κάτω Μανχάταν. Αυτά τα κανάλια θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε περίπτωση που το νερό ξεπεράσει τα υπόλοιπα εμπόδια. Το κόστος για την κατασκευή όλων αυτών των έργων ανέρχεται σε δέκα δισ. δολάρια και επειδή θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να γίνουν θα πρέπει να παρθεί σύντομα μια απόφαση.

Μια πρώτη γεύση του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση αύξησης της στάθμης της θάλασσας πήραν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης  το 2012 όταν ο τυφώνας «Σάντι» κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονταν στις παραλιακές περιοχές της πόλης. Ο τυφώνας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα των υδάτων στο υπέδαφος και ως εκ τούτου το 7% των κτιρίων των παραλιακών περιοχών της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο διαβρώσεων και αποσταθεροποίησης. Ανάλογο κίνδυνο καταστροφών από την αύξηση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη όχι μόνο τα κτίρια αλλά και οι δρόμοι και οι υπόγειες υποδομές (ηλεκτρικές, υδραυλικές κ.λπ.) της Νέας Υόρκης.

Στη φωτογραφία, το  Κάτω Μανχάταν το οποίο κινδυνεύει να σκεπαστεί από τη θάλασσα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών (φωτό: shutterstock)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...