368
Οι κάτοικοι της Μόσχας δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Μόσχα: Η θερμότερη ημέρα του Ιουνίου των τελευταίων 120 ετών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 12:48
Οι κάτοικοι της Μόσχας δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Μόσχα: Η θερμότερη ημέρα του Ιουνίου των τελευταίων 120 ετών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 12:48

Το κύμα καύσωνα των τελευταίων ημέρων δεν χτυπά μόνο την χώρα μας. Σύμφωνα με την ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία, η Μόσχα κατέγραψε την θερμότερη ημέρα του Ιουνίου των τελευταίων 120 χρόνων. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το θερμόμετρο ανέβηκε στους 34,7 βαθμούς Κελσίου ενώ αναμένεται ακόμη πιο ζεστός καιρός τις επόμενες μέρες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας, Roshydromet υπέδειξε ως υπεύθυνη για την άνοδο της θερμοκρασίας την κλιματική αλλαγή.

Η υπηρεσία καιρού, η οποία διατηρεί αρχεία από το 1881, προβλέπει θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Δευτέρα ωστόσο, ήδη καταγράφηκε ως η πιο θερμή ημέρα του Ιουνίου από το 1901.

«Η αύξηση των θερμοκρασιών που σημειώθηκε στη Μόσχα για αυτές τις μέρες είναι άνευ προηγουμένου για τα τελευταία 120 χρόνια», δήλωσε η Μαρίνα Μακάροβα από τη Roshydromet.

«Αυτό οφείλεται στην παγκόσμια αλλαγή του κλίματος» πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη Μόσχα -πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου- ήταν τον Ιούλιο του 2010 όταν μεγάλο μέρος της δυτικής Ρωσίας επλήγη από ένα πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα, που προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές.

Στις υψηλές θερμοκρασίες οφείλεται και το λιώσιμο των αιώνιων πάγων στη Ρωσία, που καλύπτουν τεράστιο μέρος της επικράτειας της.

Η δεύτερη πόλη της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, είχε επίσης ζεστό καιρό αυτό το μήνα, με θερμοκρασίες να φτάνουν τους 34 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1998.

Φυσικά, οι κάτοικοι της Μόσχας δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη δυσμενή αυτή καιρική πρόκληση.

«Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτήν τη ζέστη, αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε ο Πάβελ Καραπετιάν, ένας 35χρονος Μοσχοβίτης προσθέτοντας ότι ήταν «δύσκολες συνθήκες».

Άλλοι χαιρέτισαν την αλλαγή, ειδικά σε σύγκριση με τους μεγάλους, κρύους χειμώνες της Ρωσίας. «Έχουμε έρθει από τη Σιβηρία. Κάνει κρύο εκεί, οπότε είναι ωραίο να είσαι εδώ », δήλωσε ο 33χρονος  Αλεξάντερ Σμελ.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα κύματα θερμότητας αναμένεται να γίνονται πιο συχνά και έντονα.

Η Ρωσία έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2020 στην πόλη Βερκχογιάνσκ καταγράφηκαν 38 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο από την έναρξη των μετρήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...