586
Ως χρυσή ευκαιρία για επενδύσεις περιέγραψαν την παρούσα οικονομική συγκυρία τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλμπερτ Μπουρλά | ΙΝΤΙΜΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Μητσοτάκης: «Βιομήχανοι, μπείτε μπροστά για την ανάπτυξη»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 21:45
Ως χρυσή ευκαιρία για επενδύσεις περιέγραψαν την παρούσα οικονομική συγκυρία τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλμπερτ Μπουρλά
|ΙΝΤΙΜΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Μητσοτάκης: «Βιομήχανοι, μπείτε μπροστά για την ανάπτυξη»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 21:45

Με προτροπή προς τους βιομήχανους να αυξήσουν πρωτίστως οι ίδιοι τις επενδύσεις τους στη χώρα μας, έκλεισε ο Πρωθυπουργός την τοποθέτηση του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το βράδυ της Τρίτης. «Τώρα είναι η ώρα και η ευκαιρία για να επενδύσετε στην Ελλάδα. Μιλάω με απόλυτη βεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας μας. Το επενδυτικό κενό για το οποίο μιλάμε θα καλυφθεί πρωτίστως από ιδιωτικές επενδύσεις και όχι από το Δημόσιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Οι συνθήκες είναι απολύτως κατάλληλες για να κάνει η χώρα το άλμα της αναπτυξιακής και κοινωνικής προόδου, που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στον διεθνή οικονομικό χάρτη. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία».

Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε την τελευταία «πάσα» που του έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την οποία «έκλεισε» η ΓΣ. Σε αυτή συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά. Ο οποίος, στο δικό του «κλείσιμο», απευθύνθηκε επίσης στα μέλη του ΣΕΒ, λέγοντας: «Οι αρχαίοι Ελληνες έλεγαν πενία τέχνας κατεργάζεται. Στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, μέσα σε αυτή τη δυσκολία, αναπτύχθηκε μια νέα νοοτροπία, που μπορεί να απογειώσει τη χώρα. Οι έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι ίδιοι. Να μη δίνουμε περισσότερη σημασία στο τι θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά στο τι θα κάνουμε εμείς. Εχουμε χρυσή ευκαιρία και πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Να μη δίνουμε περισσότερη σημασία στο τι θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά στο τι θα κάνουμε εμείς. Εχουμε χρυσή ευκαιρία

Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer

Σχεδόν 90 λεπτά νωρίτερα, η συζήτηση είχε ξεκινήσει με χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βίντεο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Σήμερα -είπε- μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πολλές μορφές ανισοτήτων έχουν διευρυνθεί τον τελευταίο χρόνο. Ανισότητες μεταξύ γενεών, μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ κρατών που έχουν πληγεί με ανομοιογενή τρόπο από την πανδημία και ανακάμπτουν με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς… Αν δεν διασφαλιστεί ότι η μετάβαση πραγματοποιείται με δίκαιο τρόπο και με νέα, κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, οι σύγχρονες μεταβιομηχανικές διακινδυνεύσεις, που συνδέονται με ενδεχόμενες αναταραχές από την ανεξέλεγκτη κλιματική μετανάστευση, τις εμπορικές και γεωπολιτικές συγκρούσεις και τoν ψηφιακό αναλφαβητισμό, θα οδηγήσουν σε έκρηξη ανισοτήτων. Μια ταχεία και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη είναι, συνεπώς, ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΣΕΒ «να αναδείξετε την ανάγκη ισχυροποίησης της σχέσης των επιχειρήσεων με την κοινωνία ως κεντρική προτεραιότητα και πυξίδα για το αύριο και τις επόμενες γενιές. Η προοπτική αυτή προσδίδει μια νέα δυναμική, ώστε η ελληνική βιομηχανία όχι απλώς να καταφέρει να προσαρμοστεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά να γίνει επιταχυντής και καταλύτης νέων τρόπων σκέψης και δράσης που θα συγκροτήσουν το αξιακό υπόστρωμα μιας πιο συμπεριληπτικής ανάκαμψης της χώρας μας, προς όφελος όλων μας».

«Τομές και ρήξεις»

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «όλοι κερδίζουμε όταν κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Στην οποία πιστεύουμε και θα τη στηρίξουμε. Όμως η συμπεριληπτική και μακροχρόνια ανάπτυξη, που είναι το όραμα μας, δεν θα έρθει χωρίς αλλαγές, τομές και ρήξεις».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος συντόνισε στη συνέχεια τη συζήτηση πάνω στους έξι άξονες, που έχει θέσει η διοίκηση του ΣΕΒ ως προτεραιότητες και είναι οι: Καινοτομία, Δεξιότητες για Ολους, Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Αναβάθμιση Βιομηχανίας, Προσέγγιση Επιχειρήσεων και Κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...