666
| ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε νέα πτώχευση

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 21:58
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε νέα πτώχευση

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 21:58

Στην πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και στις προσεχείς εκλογές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ στο Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «δεν έμαθε τίποτα» και εξήγγειλε ένα πρόγραμμα που «θα οδηγήσει σε νέα πτώχευση» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για να μειώσει το χρέος της. Εφερε επενδύσεις, νέες δουλειές, και η ανάπτυξη βοήθησε για να στηρίξουμε νοικοκυριά» τόνισε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

«Ενας δρόμος υπάρχει. Καινοτομίες και την επόμενη τετραετία να αυξήσουμε τους μισθούς, τον κατώτατο και τον μέσο μισθό κατά 25%» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ακόμη πως επιμένει στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, αλλά με προσοχή, ώστε να μη διακινδυνεύσει η δημοσιονομική πειθαρχία.

Για τις εκλογές είπε ότι ο ίδιος θέλει να συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει και άσκησε κριτική στην επιλογή, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ να μοιράζει υποσχέσεις και λεφτά.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι πολίτες πιέζονται από τον πληθωρισμό και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τους στήριξε, καθώς δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο. Ξεκαθάρισε ότι «ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο», αφήνοντας αιχμές και πάλι προς τους πολιτικούς αντιπάλους του, που ισχυρίζονταν το αντίθετο.

Στάθηκε έπειτα στις επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα, στις φαρμοκοβιομηχανίες, στον τουρισμό αλλά και σε άλλες που μπορούν ακόμη να έρθουν.

Για την ψηφιοποίηση του κράτους είπε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα ώστε να είναι πλήρως ψηφιοποιημένο το Δημόσιο το 2027.

Μιλώντας για τη Δικαιοσύνη ο Πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο ο χρόνος απονομής να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και στη γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κριτική και στο ΠΑΣΟΚ

Για τις εκλογές είπε επίσης πως ό,τι υποσχέθηκε το 2019 το έκανε, και γι’αυτό νομίζει ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν πάλι τη ΝΔ. «Καθημερινά βλέπω πολίτες. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αν τους ρωτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα. Είναι στον ίδιο τόνο. Δεν καταλαβαίνει ότι άλλαξε ο κόσμος» ανέφερε.

«Κοιτούσα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι ανοησίες, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε μια νέα πτώχευση της χώρας» εκτίμησε εξάλλου, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κόμματος του κ. Τσίπρα, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα την ίδια ημέρα.

«Οι πολίτες με είδαν να κυβερνάω τέσσερα χρόνια, ενώ είχαν δει και τα τέσσερα χρόνια του κ. Τσίπρα. Η λύση είναι στα χέρια τους» σημείωσε, ενώ είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα τον υποτιμούσε ποτέ: «Εχει επιδείξει πολιτική δεξιοτεχνία. Αλλά ως Πρωθυπουργός ήταν καταστροφικός. Εχουμε πολλούς πρωταγωνιστές. Ηταν και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τώρα προτείνει αυτό το σύστημα “Δήμητρα”. Μην ξεχνάμε τι έγινε το 2015. Θα πάμε τη χώρα μπροστά ή πίσω».

Σημείωσε επίσης ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τα πράγματα είναι μπερδεμένα και έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία. «Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές. Θα δείξουν ποια κυβέρνηση και ποιος Πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Το ΠΑΣΟΚ λέει παράξενα πράγματα. Δεν θέλει ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα, αλλά δεν λέει ποιον θέλει για Πρωθυπουργό. Δεν νομίζω ότι αυτή τη θέση θα την ακούσει ο κόσμος» προσέθεσε.

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «πρέπει να πάρει μια στρατηγική απόφαση». «Θέλει να λυθεί το Κυπριακό και να αλλάξει τη στάση της με τη Δύση ή θα συνεχίσει μια πολιτική που είναι πιο κοντά με την Κίνα και τη Ρωσία;».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες προκλήσεις από τούρκους αξιωματούχους: «Εβαψαν στον χάρτη ελληνικά νησιά κόκκινα και αυτό δεν είναι θετικό. Ισως μετά τις εκλογές επιστρέψουν στην πραγματικότητα».

Διεμήνυσε, δε, πως με τη γειτονική χώρα η Αθήνα δεν συζητά «θέμα συνόρων και εθνικής κυριαρχίας. Ενα θέμα έχουμε μόνο, αυτό των θαλασσίων ζωνών. Τίποτε άλλο».

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, θυμίζοντας ότι στο Κογκρέσο υπάρχει διακομματική συναίνεση για τον ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που πιστώνεται υπέρ της σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και γενικότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...