332
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η Ιουλίου στο δημαρχείο της Σάμου με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης | ΝΔ

Μητσοτάκης στη Σάμο: Θα στηρίξουμε τα νησιά και θα τα αποσυμφορήσουμε

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 22:21
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η Ιουλίου στο δημαρχείο της Σάμου με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης
|ΝΔ

Μητσοτάκης στη Σάμο: Θα στηρίξουμε τα νησιά και θα τα αποσυμφορήσουμε

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 22:21

Στη Σάμο πήγε το απόγευμα της Δευτέρας 1ης Ιουλίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και συνομίλησε με τοπικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους φορέων και πολίτες.

Σε σύσκεψη παραγόντων στο δημαρχείο του ακριτικού νησιού ο κ. Μητσοτάκης προέβη στη διαβεβαίωση ότι το κόμμα του, ως κυβέρνηση, θα στηρίξει τα νησιά που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού, χαρακτηρίζοντας «άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Οπως είπε, η αποσυμφόρηση «πρέπει να γίνει προς τη σωστή γεωγραφική κατεύθυνση, προς την Τουρκία δηλαδή, και όχι προς την ηπειρωτική Ελλάδα». Και εξήγησε: «Για να γίνει αυτό, είναι επιβεβλημένο να αλλάξουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, και σε όσους δεν χορηγείται άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για την κατάσταση του Κέντρου Υποδοχής στη Σάμο, κάνοντας λόγο για «εικόνα η οποία σίγουρα δεν τιμά το νησί, αλλά δεν τιμά και την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης». Σχολίασε δε: «Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ενωση να διαθέτει τόσους πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, και η εικόνα να παραμένει αυτή που μόλις αντίκρισα. Να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι ανθρώπινες».

Οχι μόνο ο ΦΠΑ…

Τοποθετηθείς για το θέμα της «νησιωτικότητας» –που είναι ιδιομορφία και «πλεονέκτημα» της Ελλάδος-, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη άρσης της απομόνωσης των νησιών μέσω της ψηφιακής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του. «Δεν είναι μόνο στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή στα μεταφορικά ισοδύναμα. Είναι πολιτικές που έχουν ακόμη μεγαλύτερο εύρος και πλάτος, αφορούν την απασχόληση, την υγεία, την παιδεία» είπε«Θα στηρίξουμε τη νησιωτικότητα» κατέληξε.

Στη σύσκεψη στο δημαρχείο Σάμου έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος, οι δύο νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και Αλέκος Λυμπέρης καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Χριστόδουλος Στεφανάδης, Νίκος Στεφανής και Ιωάννα Καραγιάννη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News