580
Το είδωλο του Αλέξη Τσίπρα θολώνει. Ο Πρωθυπουργός καλείται να επανεφεύρει τον ΣΥΡΙΖΑ | SOOC

Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Η βαριά ήττα φέρνει ένα νέο κόμμα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 13:01
Το είδωλο του Αλέξη Τσίπρα θολώνει. Ο Πρωθυπουργός καλείται να επανεφεύρει τον ΣΥΡΙΖΑ
|SOOC

Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Η βαριά ήττα φέρνει ένα νέο κόμμα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 13:01

Τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ αν στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου το αποτέλεσμα είναι αυτό μιας συντριβής αντίστοιχης των ευρωεκλογών, ή και ακόμα χειρότερο; Καθώς οι έρευνες της πρόθεσης ψήφου προεξοφλούν ένα ζοφερό τέλος για την πρωθυπουργία Τσίπρα (τελευταία η Rass δίνει ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,2%, εδώ) πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η επόμενη ημέρα για το κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, θα είναι αυτή μιας οδυνηρής διαδικασίας μετάλλαξης, που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην ίδρυση ενός νέου κόμματος.

«Τα Νέα» περιγράφουν στο ρεπορτάζ τους στο φύλλο της Δευτέρας, ότι στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα –παρά τη συνθηματολογία περί «νίκης έστω και με μία ψήφο»– βρίσκεται ήδη η ανασυγκρότηση-επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η διαδικασία, λένε κομματικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα, θα αρχίσει στα μέσα του φθινοπώρου.

Κατά το ρεπορτάζ, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει επειδή θεωρεί ότι τόσο το ποσοστό των ευρωεκλογών όσο και αυτό των επικείμενων βουλευτικών εκλογών τον καθιστούν καίριο πόλο στο πολιτικό σύστημα και του δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο και, όπως έχει πει, την προοδευτική παράταξη. Σε αυτό το σχέδιο θα τον βοηθήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα είναι κατά πλειοψηφία προεδρική, άρα ελεγχόμενη και δεν θα προβάλλει αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο κ. Τσίπρας δεν μιλά για νέο ΠΑΣΟΚ. Ομως ουσιαστικά το νέο κόμμα θα αποτελεί μια νέα εκδοχή του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα του βήματα. Μάλιστα «Τα Νέα» παραπέμπουν στο ιστορικό συνέδριο του Επινέ, το 1971, όπου ο Φρανσουά Μιτεράν ανέλαβε την ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στον πρώτο σταθμό για την άνοδο στην εξουσία

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: Το συνέδριο του Επινέ αποτελεί τον «οδηγό» για την ύψιστη κομματική διαδικασία, μέσω της οποίας θα ιδρυθεί το νέο κόμμα υπό τον κ. Τσίπρα και θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση προβάλλεται ως μονόδρομος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτελεί το στοίχημα της επόμενης μέρας, μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής και την επιστροφή στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πώς όλο αυτό θα εκφραστεί σε όρους πολιτικής από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Από εκεί απ’ όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συνήθισε να πετροβολάει την εκάστοτε κυβέρνηση, μεγαλώνοντας στα χρόνια της κρίσης, ενώ την ίδια ώρα αδυνατεί να υπερασπιστεί το όποιο έργο της διακυβέρνησής του.

Χαρακτηριστικά τα όσα έγραψε το «Βήμα της Κυριακής», σε ρεπορτάζ του Αγγελου Κωβαίου, για την αναζήτηση νέου ρόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Η διαφαινόμενη εκλογική ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα θέσει σε δοκιμασία τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι προφανές ότι θα τον υποχρεώσει σε αναπροσαρμογές και μια άλλου είδους προετοιμασία για την άσκηση της αντιπολίτευσης. Ελλείψει μνημονίων και εξωτερικών εχθρών, το κόμμα, το οποίο έως τώρα ήταν το πολιτικό success story της κρίσης, θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να επανεφεύρει τον εαυτό του. Πλην, όμως, τα ιδεολογήματα και οι υπαρξιακές αναζητήσεις της Αριστεράς θα είναι δύσκολο να βρουν πρόθυμα ακροατήρια έπειτα από το κλείσιμο του κύκλου της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τα όσα αυτή επέφερε.

Οπως επισημαίνεται ήδη από κομματικά στελέχη και άλλους πολιτικούς παράγοντες, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί την περίοδο της διακυβέρνησής του και κατέφυγε στις προ του 2015 πρακτικές εν όψει ευρωεκλογών καταδεικνύει και το πρόβλημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος μετά τις εθνικές εκλογές.

Αναγνωρίζεται δε από πολλούς ότι δεν θα αρκεί η μηδενιστική αντιπολίτευση προς τη νέα κυβέρνηση, αλλά θα απαιτείται η διατύπωση μιας πειστικής προγραμματικής πρότασης, η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...