835
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ | Δελτίο τύπου / POOL

Ο Μητσοτάκης για τα επιδόματα, την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τα… κότερα των υπουργών

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 11:02
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
|Δελτίο τύπου / POOL

Ο Μητσοτάκης για τα επιδόματα, την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τα… κότερα των υπουργών

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 11:02

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, στους «Αταίριαστους» Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. Διέβη το κατώφλι του σταθμού, 36 ώρες πριν το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σπάει προσωπικά το εμπάργκο που ο ίδιος έχει επιβάλει στο κανάλι. «Η απόφαση του Πρωθυπουργού να άρει το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ είναι καλοδεχούμενη. Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω ότι κινήσεις που αλλάζουν την στρατηγική ενός κόμματος πέντε μέρες πριν τις εκλογές δείχνουν πανικό και απελπισία», ήταν το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη, αλλά η συνέντευξη δεν έμεινε βέβαια σε αυτό.

Ηταν μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με τον πρόεδρο της ΝΔ να διαβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι δεν θα γίνουν περικοπές σε επιδόματα ούτε και θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Σε ένα άλλο κρίσιμο θέμα σημείωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα διορίσει άμεσα την ηγεσία της Δικαιοσύνης –ζήτημα που βρίσκεται πλέον σε εκκρεμότητα καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Αλέξη Τσίπρα και πλέον η κεφαλή των ανώτατων δικαστηρίων μένει κενή (εδώ).

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι ο διορισμός της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα γίνει άμεσα «για να αποκατασταθεί το κύρος της, που έχει τρωθεί από μια κυβέρνηση που το υπονόμευσε», για να συμπληρώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα προτείνει πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

Είπε ακόμη ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα και τις πληροφορίες ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Δεν θα κοπεί κανένα επίδομα και θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα», διαβεβαίωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και πρόσθεσε ότι η απάντηση στη φτώχεια είναι οι καλές και σταθερές δουλειές.

Ξεκαθάρισε ότι το έκτακτο επίδομα που δινόταν τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους και έδωσε πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα δοθεί εκ νέου στο τέλος του 2020.

«Οι πρώτες μειώσεις φόρων για τις οποίες μίλησα χωράνε ούτως ή άλλως στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να κάνουμε κι άλλες. Θα πω στους δανειστες ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους μέσω της ανάπτυξης», επισήμανε. Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες παρεμβάσεις, όπως μειώσεις στον ΦΠΑ, να ισχύσουν πιο νωρίς. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% για κάθε ιδιοκτησία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να ξαναπάρουν αξία τα σπίτια. Από το επόμενο έτος, το 2020, θα ισχύσουν και οι μειώσεις φόρων.

Σε ερώτημα για το αν η ψήφος στα μικρά κόμματα είναι «χαμένη», παρατήρησε ότι στις ευρωεκλογές το 20% των πολιτών ψήφισε κόμματα που δεν εκπροσωπήθηκαν και πρόσθεσε ότι «καλύτερα αυτές οι ψήφοι να πάνε στη ΝΔ και όχι σε κόμματα που δεν θα εκπροσωπηθούν». Είναι προφανής η στόχευση του κ. Μητσοτάκη στη Χρυσή Αυγή και στην Ελληνική Λύση.

Επισήμανε ότι «η κρίση γέννησε πολλά κόμματα, της πόλωσης και του θυμού. Ολα κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε αυτή τη κάλπη και αυτό είναι καλό».

Επανάλαβε ακόμη τη θέση του ότι καλό θα ήταν, για διαφορετικούς λόγους, να μην μπουν στην επόμενη Βουλή η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση.

Η ΝΔ ζητά ισχυρή εντολή, δεν υπάρχει για τη χώρα περιθώριο για περιπέτειες, σημείωσε.

Για το debate των πολιτικών αρχηγών, που τελικά δεν έγινε, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος «όχι με δικιά μας υπαιτιότητα. Εμείς ήμασταν πρόθυμοι και προτείναμε εναλλακτικές ημερομηνίες». Επισήμανε ότι «δεν είναι και το τέλος του κόσμου» να μην διεξαχθεί για προσθέσει ότι οι πολίτες έχουν δει δεκάδες αντιπαραθέσεις του ίδιου με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή.

Σχετικά με τη παρουσία του κ. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ (θα δώσει συνέντευξη την Τρίτη), ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «ποτέ δεν κατάλαβα την εμμονή του κ. Τσίπρα με τον σταθμό σας. Καλό είναι να μην υπάρχει κανένα εμπάργκο σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό».

Ερωτώμενος για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020 απάντησε ότι είναι νωρίς ακόμη για αυτή τη συζήτηση. Σύντομα όμως θα ανακοινωθεί ο νέος επίτροπος στην ΕΕ που θα είναι «ένα πρόσωπο που θα μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα».

Υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι διαφορετική η κατάσταση στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «ο νόμος για το άσυλο θα αλλάξει αμέσως». Για το ζήτημα των Εξαρχείων επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικά σύνθετο θέμα, όχι μόνο θέμα καταστολής». Μίλησε ακόμη για το προσωπικό του όραμα, την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με αξιοποίηση και του χώρου του ΕΜΠ.

«Εχω ήδη επιλέξει τον επόμενο υπ. Οικονομικών»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ενημερωθεί, ενώ το ίδιο έχει γίνει και με άλλα υποψήφια μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Τους έχει ζητήσει όμως  να μη διαφημίζουν ότι «ράβουν κοστούμι».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι οι υπουργοί θα εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας που υπάρχει και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορούν με κότερα.

«Εζησα την εξουσία από κοντά και την έχω απομυθοποιήσει, δεν μου λένε κάτι τα κυβερνητικά αεροσκάφη», είπε, αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να επιστρέψει από κομματική εκδήλωση στην Καβάλα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι σέβεται το δημόσιο χρήμα και τόνισε πως θα χρησιμοποιεί το κυβερνητικό αεροσκάφος «όταν είναι απαραίτητο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...