1235
O Kυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα ακολουθήσω στις ύβρεις, έχω μία χώρα να κυβερνήσω

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 11:34
O Kυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα ακολουθήσω στις ύβρεις, έχω μία χώρα να κυβερνήσω

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 11:34

Σε μετωπική σύγκρουση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ωρα του Πρωθυπουργού.

Από τα πρώτα λεπτά της πρωτολογίας του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με δριμύτητα στον Πρωθυπουργό αποκαλώντας τον ψεύτη και δειλό.

«Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμείτε να αξιοποιήσετε την νηφάλια συζήτηση επίκαιρης ερώτησης. Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και χαρακτηρισμών. Δεν θα ακολουθήσω, έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και με τη σειρά του καταλόγισε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήρθε στη Βουλή θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος, καθώς ο Κανονισμός επιβάλλει οι ερωτήσεις να είναι σύντομες, ενώ εκείνος κατέθεσε τρισέλιδη ερώτηση.

Επί των ημερών σας είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό και  απαντήσατε στις 11 εξ αυτών, ποσοστό 3,5% που μάλλον κάτι σας θυμίζει, σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πρόβλημα κ .Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ότι κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μόνο ότι οι χάρες αυτές, δύσκολα πείθεται κανείς ότι γίνονται άνευ αντίδωρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κύριοι της ΝΔ, είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, έρχεστε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος τεσσάρων χρόνων. Και να καθαρίσετε όσους τόσα χρόνια δεν είχαν την προστασία σας, επειδή δεν ήσασταν στην εξουσία. Έρχεστε να επαναφέρετε την κανονικότητα του κόμματός σας, την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεωκοπία και τα μνημόνια», υποστήριξε  προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσοντας το θέμα της ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει την ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική διαδικασία της Ώρας του Πρωθυπουργού ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Εχετε ξεπεράσει ήδη κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, «τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττει το αίσθημα της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο».

«Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα εξασφαλίζει στους τραπεζίτες ασυλία για μια σειρά υποθέσεων για τις οποίες ελέγχονται ποινικά, που περιλαμβάνουν θαλασσοδάνεια και δάνεια σε ΜΜΕ.

«Ευνοούνται προσωπα που ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί το κάνατε; Δεν το είχατε στο πρόγραμμά σας, δεν το είχατε πει στον ελληνικό λαό», επανήλθε για την επίμαχη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν 1,2 δισ. ευρώ, πάνω από 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

«Ομηροι δεν είναι οι υπόδικοι οικονομικοί εγκληματίες, αλλά εμείς απέναντί τους. Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα;» ήταν ένα ακόμα ερώτημα που έθεσε στον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Το δημοσιεύμα των FT

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για απροθυμία να έρθει και να απαντήσει στην ερώτησή του: «αν δεν είχε αναδείξει το θέμα (των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα) το δημοσίευμα των Financial Times (περισσότερα εδώ) είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν», είπε.

Η κυβέρνηση, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times, είχε ανακρίβειες. Το τρίμηνο αφορά προθεσμία για να σταλούν προς κρίση οι υποθέσεις που εκκρεμούν, δεν αντικαθιστά το 18μηνο. Η εξέταση θα γίνεται εντός 18μηνου, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

«Σπεύσατε να ταυτιστείτε με το δημοσίευμα. Ενας ξένος δημοσιογράφος μπορεί να κάνει λάθος για έναν ελληνικό νόμο. Οχι όμως ένας έλληνας πολιτικός και μάλιστα αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης. Η εικόνα που δώσατε είναι ότι μετά την ψήφιση του νόμου αποδεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό είναι ακόμα ένα ψέμα. Δεν είναι αλήθεια για να το πω αλλιώς. Διαβάστε το κείμενο του νόμου. Κατανοείστε τι ακριβώς κάνουμε και κάντε μας κριτική για πραγματικά γεγονότα και όχι για εκείνα που φαντάζεστε.

Από τη Deutsche Welle της Κατοχής στους Financial Times, πάντα χαμένος στην μετάφραση κ. Τσίπρα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού.

Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε εξάλλου ότι πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για αποφάσεις που πήραν και σχεδόν όλα αθωώθηκαν. «Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει μια γενναία αναδιάρθωση επιχείρησης αν φοβάται;» ρώτησε με τη σειρά του, ενώ για το θέμα της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων υπόδικων επιχειρηματιών, τόνισε πως η κυβέρνηση ακολούθησε την  υποδειξη της νομοπαρσκευαστικής επιτροπής, η δέσμευση να μην υπερβαίνει τους 18 μήνες, από εδώ και πέρα.

Για παλιές υποθέσεις, προβλέφθηκε μεταβατική διάταξη, επανέλαβε και υπενθύμισε ότι πολλοί επιχειρηματίες αφού χρεοκόπησαν, δικαιώθηκαν πολύ αργότερα.

«Η Ελλάδα το 2012 βρισκόταν στην κατάταξη της διεθνούς διαφάνειας στην 94η θέση, το 2015 βρισκόταν στην 58η θέση και ξανακύλησε το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία. Είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί “λευκών κολάρων”, μας τους είπατε και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων. Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός .

«Στην τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, και ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς και η Greco σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Δεν τα γνωρίζατε αυτά; Μήπως έγιναν ερήμην σας;» ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει σε υψηλούς τόνους:

«Αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες. Τα διορθώνουμε κατόπιν εισήγησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Προσέχετε τα λόγια σας όταν μιλάτε για “λευκά κολάρα”, μπορεί ενίοτε να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα».

Οσο για την πρόταση ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του Συντάγματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν την υιοθετεί διότι «χωρίζει αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και επ’ ευκαιρία αυτών. Αυτό το επιχείρημα είναι ληγμένο πυροτέχνημα. Αν ρωτούσατε νομικούς θα σας είχαν προστατέψει. Αυτή η διάταξη που εισηγείστε έχει οριοθετηθεί από το ειδικό δικαστήριο. Αν πάλι με την ερμηνευτική δήλωση επιδιώκεται κάτι άλλο όπως η αναβίωση αδικημάτων για τα οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική ημερομηνία τότε εξηγήστε μας πως αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Σταματήστε αυτή την υποκρισία γύρω από την ευθύνη των υπουργών. Υπάρχει και η ιστορία.

»Είχα υπογράψει μαζί με άλλους βουλευτές πρόταση για το 86 που το χαρακτηρίζαμε διακομματικό εργαλείο προστασίας. Δεν είδα κανέναν τότε από την Αριστερά να υποστηρίζει την πρότασή μας. Κανείς από τον δικό σας χώρο δεν υπόγραψε την πρότασή μας. Αφήστε τους λεονταρισμούς. Ας κρατήσουμε ως μια κατάκτηση του πολιτιού μας συστήματος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του 86 ώστε να καταργηθεί επιτέλους η αποσβεστική προθεσμία που δίνει δυνατότητα παραγραφής. Είναι μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Αφήστε όλα τα υπόλοιπα και να κρατήσουμε την κατάκτηση της αλλαγής του άρθρου 86».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...