793
Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στον Ναό του Δία | Τwitter

Μητσοτάκης και Βέμπερ ξεναγήθηκαν από τον Στέφανο Μίλλερ στη Νεμέα [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 16:21
Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στον Ναό του Δία
|Τwitter

Μητσοτάκης και Βέμπερ ξεναγήθηκαν από τον Στέφανο Μίλλερ στη Νεμέα [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 16:21

Τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας επισκέφτηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ (δείτε κάτω το tweet του βαυαρού πολιτικού για την επίσκεψή του στη χώρα μας).

Μητσοτάκης και Βέμπερ  ξεναγήθηκαν (στο αρχαιολογικό μουσείο, το αρχαίο Στάδιο και τον Ναό του Δία) από τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη Νεμέα, τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, Στέφανο Μίλλερ (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω).

«Σας έφερα τον επόμενο πρωθυπουργό της Ευρώπης», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σε όσους ήταν παρόντες, αναφερόμενος στον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεμέας, Κώστας Καλατζής, προσκάλεσε τον βαυαρό πολιτικό να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο και ως πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα έρθω αλλά με τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας», απάντησε εκείνος.

Σε μία… μίνι συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, μετά την επίσκεψή τους στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της ΝΔ στο Μάνφρεντ Βέμπερ «να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν».

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο που δεν θα έχουμε μόνο ευρωεκλογές αλλά και εθνικές εκλογές, το πολύ μέχρι τον Οκτώβριο. Μπαίνουμε σε μία χρόνια που θα είναι πολύ καλή για την Ευρώπη, για τη ΝΔ και την Ελλάδα», εκτίμησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε στις προοπτικές που έχει η Ελλάδα για  να αναπτυχθεί, ενώ παρουσίασε το βασικό πλαίσιο της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν.

Δεν παρέλειψε αν αναγνωρίσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν στηρίξει ιδιαίτερα την υποψηφιότητά του, σημειώνοντας μάλιστα πως έχει έρθει στην Ελλάδα τέσσερις φορές το τελευταίο διάστημα.

«Έχουμε κοινή υποχρέωση να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Ευρώπη. Ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και δεν έκανε τίποτα. Εμείς στο ΕΛΚ λέμε πάντα την αλήθεια και δεν υποσχόμαστε πολλά. Η ΝΔ δεν είπε ποτέ στους ανθρώπους κάτι που δεν μπορεί να κάνει», υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε ότι, πριν από δύο εβδομάδες, έλαβε από τις Βρυξέλλες το σχέδιο για την επόμενη πενταετία.

«Θέλω να σας παρουσιάσω τις βασικές δεσμεύσεις της Κομισιόν», ανέφερε, τονίζοντας πως «τα επόμενα πέντε χρόνια την Ευρώπη δεν θα τη φτιάξουν οι γραφειοκράτες, αλλά οι πολίτες και γι’ αυτό ζητάμε την εντολή τους στις 26 Μαΐου».

Το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο βαυαρός πολιτικός, έχει τρεις πυλώνες: Δυνατή Ευρώπη, Έξυπνη Ευρώπη, Ευγενική Ευρώπη.

Η απάντηση για το «ανθέλληνας» του Τσίπρα

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επεφύλαξε και μία απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα που προ ημερών τον χαρακτήρισε ανθέλληνα.  «Αυτό», είπε, «ανήκει σε μια λογική παλιών στερεότυπων. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε (…)».

Παρεμβαίνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε με αφορμή τον χαρακτηρισμό του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Βέμπερ ότι «η Ελλάδα εξέλεξε μία κυβέρνηση λαϊκιστών που έκανε πολλά, μεταξύ αυτών, και ‘κωλοτούμπα’».

«Ο λαϊκισμός έρχεται και από τα αριστερά και από την άκρα δεξιά. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο αφήγημα του λαϊκισμού στην Ελλάδα. Όταν ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον κ. Βέμπερ ως ανθέλληνα υιοθετεί τη ρητορική της Ακροδεξιάς», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ

Συνεχίζοντας, ο κ. Βέμπερ επεσήμανε ότι «το πρόγραμμά μου είναι ευρωπαϊκό και υποστηρίζω αυτό που έχει πει ο Κυριάκος ότι οι εξτρεμιστές και οι λαϊκιστές μας ανησυχούν».

Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «υποκριτικό» να τον κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας για ακροδεξιά μετατόπιση «όταν συγκυβερνούσε τόσα χρόνια με τους ΑΝΕΛ και στηρίζεται ακόμα σε βουλευτές τους». «Υπάρχει μια δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη τέσσερα χρόνια και είναι εγκληματική οργάνωση. Και βγήκε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι είναι πολιτική η δίκη. Ποιος στηρίζει την Ακροδεξιά;» διερωτήθηκε.

Μητσοτάκης και Βέμπερ δέχθηκαν ερωτήσεις  και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Στην Ευρώπη καλωσορίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά σέβονται και την εσωτερική συζήτηση στην Ελλάδα για το θέμα», δήλωσε ο κ. Βέμπερ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Σε μία οικογένεια υπάρχουν πάντα και διαφορετικές σκέψεις. Ο κ. Βέμπερ σεβάστηκε και κατανόησε τις θέσεις της ΝΔ για το θέμα».

Νέα δήλωση για Πολάκη

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε εκ νέου να σχολιάσει την κάλυψη που δόθηκε εκ νέου από τον Πρωθυπουργό στον Παύλο Πολάκη.

Σε συνομιλία του με πολιτικούς συντάκτες και σε ερώτηση που του έγινε για το αν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε:

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να συσπειρώνεται γύρω από τον Πολάκη. Αυτό με ξεπερνάει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πολιτική υπάρχει και η ηθική. Οι πολίτες μετά από αυτό που έγινε σήμερα, θα ξέρουν ότι αν επιλέξουν τον κ. Τσίπρα παίρνουν μαζί και τον κ. Πολάκη. Οι δύο τους είναι ένα και το αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...