1705
Από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Embraer στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης στην τελετή παράδοσης του κυβερνητικού Εmbraer στην Κυπριακή Δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 12:45
Από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Embraer στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης στην τελετή παράδοσης του κυβερνητικού Εmbraer στην Κυπριακή Δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 12:45

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφορμή για τη συνάντηση η δωρεά του κυβερνητικού Εmbraer EMB-135 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις 12:00 άλλωστε ήταν προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης-παραλαβής του αεροσκάφους, παρουσία των δύο ηγετών, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κύπρος ήταν η μόνη εκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης -και όχι μόνο- που δεν διέθετε μεταφορικό μέσο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα λόγω και της [γεωγραφικής] απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα σύνηθες ταξίδι στις Βρυξέλλες να σημαίνει έξτρα δύο μέρες στην επίσκεψη.

Από την πλευρά του, στην αναφορά του στο εν εξελίξει κρεσέντο των τουρκικών απειλών κατά της χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στις ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας απαντάμε με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και προσήλωση στο διεθνές Δίκαιο.

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν τον εξής διάλογο:Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς ήρθατε ακόμα μια φορά στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, σε μια πολύ ευτυχή συγκυρία, καθώς η Ελληνική Δημοκρατία θα παραδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα από τα κυβερνητικά μας αεροσκάφη. Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση στη σταθερή γενναιοδωρία της Κύπρου η οποία στάθηκε δίπλα στην πατρίδα μας και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, εκτός από το να διευκολύνεται στις μετακινήσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος, τα φτερά, το όνομα της Κύπρου, η σημαία της Κύπρου, να αποτυπώνεται σε ένα κυβερνητικό αεροσκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.Θα έχουμε την ευκαιρία, βέβαια, να συζητήσουμε και τις υπόλοιπες εξελίξεις οι οποίες, δυστυχώς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στο μέτωπο της οικονομίας τουλάχιστον, προδιαγράφονται ζοφερές.Ελπίζουμε, ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες -όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές- διότι χωρίς ευρωπαϊκή αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσουμε αυτή την εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.Χαίρομαι προσωπικά, ως Έλληνας Πρωθυπουργός, που πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνω, όμως, ότι έχουμε αργήσει και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι γίνεται για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.Θα συζητήσουμε, βέβαια, και τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο απαντάμε στις όποιες ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας οι οποίες, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι εμείς, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα.Επομένως και πάλι, καλώς ήρθατε και χαίρομαι που σας υποδέχομαι ακόμα μια φορά στην Αθήνα.

Νίκος Αναστασιάδης: Φίλε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο, είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση και ιδιαίτερη ευαισθησία που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία την πάρα πολύ σημαντική δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και συνεπώς, εκ μέρους τόσο του κυπριακού λαού, όσο και της Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, θέλω θερμά να σάς ευχαριστήσω. Ήμασταν ίσως η μόνη εκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, που δεν υπήρχε το μεταφορικό μέσο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και το σημαντικότερο είναι, λόγω της απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα σύνηθες ταξίδι στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να σημαίνει έξτρα δύο μέρες στην επίσκεψη.Συνεπώς είναι πάρα πολύ σημαντική και έχουμε αποφασίσει αυτή τη δωρεά -και ιδιαίτερα τώρα που αποχωρώ της Προεδρίας και δεν θα υπάρχει κανένας να μεμψιμοιρεί ότι το έκανα για τον ίδιο- αλλά αυτό το αεροπλάνο δεν θα είναι μόνο για τη μεταφορά του Προέδρου, κυβερνητικών στελεχών, αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις που απαιτούνται για ανθρωπιστικούς, λόγους υγείας κλπ. Συνεπώς, είναι οι ευγνώμονες ευχαριστίες μου μια γνήσια έκφραση αυτού που ακριβώς είχε ανάγκη η Κύπρος και για πολλούς και διάφορους λόγους δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε.Είναι την ίδια ώρα μια -αν θέλετε- ανταπόδοση της αμοιβαιότητας που υπάρχει μεταξύ μας τις κρίσιμες ώρες. Και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα είμαι και πάλι στην Αθήνα για να βάλουμε τον θεμέλιο λίθο του συνοικισμού στο Μάτι, μια σημαντική, κατά τη άποψή μου, συνεισφορά σε όσους υπέστησαν τότε τις τραγικές συνέπειες μιας απρόβλεπτης πυρκαγιάς.Όμως, πολύ ορθά έχετε επισημάνει ότι η ευκαιρία που δίνεται σήμερα, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της συνεχιζόμενης κατάστασης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών μαζί θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που χρήζουν συντονισμού, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και τις απειλές που δέχεται τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα και όχι μόνο, από μία κατά τ’ άλλα υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Πολύ ορθά έχετε επισημάνει και χαίρομαι ειλικρινά γιατί πολλές από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε υιοθετούνται. Και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα και όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλονται, πλείστες όσες των οποίων δυστυχώς δεν είναι στοχευμένες, πλήττουν κατά κύριο λόγο τα ευρωπαϊκά κράτη, αντί που ο στόχος θα έπρεπε να ήταν το καθεστώς της Ρωσίας που είναι και υπαίτιο για τον πόλεμο.Θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συντονισμένα κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι για τους τεχνοκράτες, γιατί έχουν και πολιτική διάσταση.Κατά τ’άλλα, νομίζω ότι η στενή μας συνεργασία στην αντιμετώπιση των απειλών, αλλά και της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι σημαντικότατες και για τις χώρες μας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά και να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί πραγματικά η στενή μεταξύ μας συνεργασία έχει αποδώσει και αποδίδει. Ευχαριστώ Κυριάκο.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στην 112 Πτέρυγα Μάχης

Στην τελετή παράδοσης του Εmbraer, στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, o Πρωθυπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο. H Κύπρος στάθηκε πάντα δίπλα στο πλευρό της πατρίδας μας όταν δοκιμαστήκαμε πρόσφατα, σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την πολύ γενναιόδωρη δωρεά σας που αφορά την περιοχή του Ματιού, μία φυσική καταστροφή που τόσο μας πόνεσε και συγκλόνισε τον Ελληνισμό. Θα βρεθούμε σύντομα στη θεμελίωση των κατοικιών που θα καλύψουν τις ανάγκες συμπολιτών μας που έχασαν το σπίτι τους εκείνη τη φρικτή βραδιά.

»Είμαστε σε θέση σήμερα να προσφέρουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό το αεροσκάφος και πέραν της προφανούς εξυπηρέτησης του Προέδρου, των κυβερνητικών στελεχών. Να τονίσω και το πόσο σημαντικό θεωρώ το γεγονός ο Πρόεδρος της Κύπρου να μπορεί να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει επάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή σημαία. Είναι κι αυτό μία ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Και χαιρόμαστε που είμαστε σε θέση, στα πλαίσια και του δικού μας εξορθολογισμού του στόλου των κυβερνητικών αεροσκαφών, να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια. Καλοτάξιδο, λοιπόν. Καταλαβαίνω ότι ούτως ή άλλως υπάρχει βαρύ πρόγραμμα του Προέδρου τους επόμενους μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο.

»Και βέβαια, Αρχηγέ, να ευχαριστήσουμε και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε πρώτη φάση μέχρι που να εκπαιδευτούν τα πληρώματα θα παρέχουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζεται για να πετάτε με ασφάλεια πάνω απ΄ όλα και με ταχύτητα».

«Να ευχαριστήσω και την ΕΑΒ, η οποία υπερέβαλε εαυτόν για να μπορούμε να έχουμε το αεροπλάνο ετοιμοπαράδοτο, με καινούριες δεξαμενές οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την εμβέλεια για να μπορείτε να πετάτε -ας πούμε- χωρίς στάση από την Κύπρο στις Βρυξέλλες που είναι το πιο συνηθισμένο ταξίδι το οποίο καλούμαστε να κάνουμε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουγός αναφερόμενος στο αεροσκάφος που παραδόθηκε σήμερα στην κυπριακή κυβέρνηση, αφού πρώτα η ελληνική  είχε παραλάβει δωρεάν από τη γαλλική αεροπορική εταιρία Dassault, που μεταξύ άλλων κατασκευάζει και τα μαχητικά Rafale, κυβερνητικό αεροσκάφος τύπου Falcon, στο πλαίσιο υποχρέωσής της σε Αντισταθμιστικά Ωφελήματα.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. εξέφρασε και πάλι τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργο και την ελληνική κυβέρνηση για τη γενναιόδωρη συνεισφορά στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κύπρος  -είπε ο κ. Αναστασιάδης- είναι μια απομονωμένη νήσος και δεν έχουμε τη συνδεσιμότητα που έχει η Ελλάδα. Ήταν ένα πρόβλημα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και γενικότερα για την Κυβέρνηση κι αυτή η σημαντική δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης, δίνει άλλες διαστάσεις και στο χρόνο του Προέδρου ή κάποιων Υπουργών ή ακόμα και σε έκτακτες ανάγκες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και τα πληρώματα των Πυροσβεστικών αεροσκαφών που εδρεύουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν την θερινή περίοδο για την κατάσβεση των πυρκαγιών: «Η ΕΑΒ μας υποστήριξε και καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και καθώς είμαστε εδώ στην Ελευσίνα, στην έδρα και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών, των Canadair 215, των πιο παλιών αεροσκαφών μας, να εκφράσω ακόμα μία φορά τις ευχαριστίες μου στην Πολεμική μας Αεροπορία, στους τεχνικούς μας οι οποίοι κάθε βράδυ δουλεύουν, χωρίς να κοιμούνται, για να είναι τα αεροπλάνα ετοιμοπαράδοτα και βέβαια στην ΕΑΒ η οποία αναλαμβάνει τις πιο βαριές συντηρήσεις για να μπορούν τα αεροσκάφη τα οποία είναι σχετικά παλιά να πετούν πάνω απ’ όλα με ασφάλεια για τους χειριστές τους».

Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους αλλά και για τις πτητικές ικανότητες και βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν και είχαν συνομιλία με το νέο πλήρωμα με το οποίο έχει επανδρωθεί.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, Γιάννης Κούτρας.

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τελετή αλλά και κατά την αναχώρησή του από την Ελλάδα με το νέο αεροσκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με προορισμό την Κύπρο συνόδεψαν ο υπουργός Αμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο αναπληρωτής υπουργός στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημόκριτος Ζερβάκης, ο ταξίαρχος της Εθνοφρουράς Κύπρου, Μάριος Φλωρίδης και ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, Ιωάννης Τελώνης.

Αμέσως μετά,  στις 12:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...