490
|

Στο κενό η προβοκάτσια των Τούρκων με τους S-300 στην Κρήτη – η «απάντηση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 09:01

Στο κενό η προβοκάτσια των Τούρκων με τους S-300 στην Κρήτη – η «απάντηση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 09:01

Σε ένα ακόμη ηχηρό «χαστούκι» στην εξόφθαλμη προπαγάνδα των Τούρκων για τους S-300 που διαθέτει η Ελλάδα στην Κρήτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως το εν λόγω πυραυλικό σύστημα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), οπότε και δεν τίθεται θέμα κυρώσεων (όπως αντιθέτως ισχύει για την απόκτηση των S-400 απο την Τουρκία).

«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώηση της ιστοσελίδα hellasjournal.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Ελλάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αμερικανική διαμεσολάβηση που έγινε υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλίων ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αποστάσεις και για το «λοκάρισμα» των τουρκικών  F-16

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16, καθώς περιορίστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση που καλεί για διπλωματική διευθέτηση των διαφορών.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράνοια και στα τουρκικά ΜΜΕ

Στον χορό της  τουρκικής προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας, όπως ήταν επόμενο, έχουν ριχτεί και τα (πλήρως ελεγχόμενα από τον Ερντογάν) μέσα ενημέρωσης της γείτονος.

Το CNN Turk έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο νησί, ενώ τούρκοι αναλυτές «βλέπουν» την Κρήτη ως πιθανό σημείο σύγκρουσης, καθώς όπως λένε, βρίσκεται πάνω στο τουρκολιβυκό μνημόνιο!

«Ισως είναι προχωρημένες σκέψεις, αλλά υπάρχουν ερωτήματα αν τοποθετηθούν πυρηνικά (στην Κρτήτη). Αφού στόχος θα είναι η Ρωσία», ανέφερε παρουσιάστρια του CNN Turk απευθυνόμενη στον τούρκο στρατιωτικό αναλυτή, Μετέ Γιαράρ.

Εκείνος δεν χάνει ευκαιρία, εκτιμώντας ότι  «πιθανό σημείο σύγκρουσης θα είναι η Κρήτη. Διότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τη Λιβύη, ταυτίζεται σε αυτό ακριβώς το σημείο».

Για μία ακόμη φορά κατηγόρησε την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και τη διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Πριν από τα S-300, πήγαν και στρατιωτικοποίησαν ένα- ένα τα νησιά. Πρώτα ένα όπλο, μετά δύο και πέντε. Αργότερα ένα νησί, δύο νησιά κτλ. Δεν τους έφτασε αυτό, πήγαν και διεκδίκησαν κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους», υποστήριξε μεταξύ άλλων επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς πια ανεδαφικούς ισχυρισμούς του τουρκικού καθεστώτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News