535
Η εικόνα με την οποία συνόδευσε την ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός | Facebook

Μητσοτάκης για τους ήρωες των Ιμίων: Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 15:31
Η εικόνα με την οποία συνόδευσε την ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός
|Facebook

Μητσοτάκης για τους ήρωες των Ιμίων: Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 15:31

«Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος, Εκτορας Γιαλοψός.
Επεσαν στα Ιμια την ώρα του καθήκοντος. 27 χρόνια μετά, η μνήμη τους είναι ζωντανή στις καρδιές όλων μας.
Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

Είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού τη νύχτα των Ιμίων την 31η Ιανουαρίου 1996, σε ανάρτησή του με τη λέξη «Αθάνατοι» και τη γαλανόλευκη με φόντο τις δύο βραχονησίδες.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραφε:

«27 χρόνια από την κρίση στα Ιμια, τιμάμε τη μνήμη των πεσόντων σε ώρα καθήκοντος Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Εκτορα Γιαλοψού. Με επαγρύπνηση και με υπευθυνότητα προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Θυμόμαστε τρεις αξιωματικούς που χάσαμε στην εκτέλεση του καθήκοντος και σήμερα χάσαμε και έναν τέταρτο (αναφερόμενο στον χαμό του υποσμηναγού Τουρούτσικα στη συντριβή του Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας). Αυτό είναι μια σαφής ανάμνηση του ότι πολλοί άνθρωποι, πολλά στελέχη βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύουν την ελευθερία και το επίπεδο ζωής όλων εμάς των υπολοίπων», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική – Ολα κινούνται πια στα όρια».

Στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων στα Ιμια.

«Οι τρεις σύγχρονοι “Παπανικολήδες”, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, θυσιάστηκαν γιατί έμειναν πιστοί στον όρκο τους και από το πρόσταγμα της εσωτερικής τους ελευθερίας να υπερασπιστούν την εθνική ελευθερία με συμβολισμό τη συνέχιση της κυματίζουσας σημαίας μας στο Αιγαίο», τόνισε ο προεδρεύων β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας στη μνήμη των τριών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού.

«Ιμια 31 Ιανουαρίου 1996. Οι τρεις “Παπανικολήδες”, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού, κλήθηκαν από πρόσταγμα της εσωτερικής τους ελευθερίας να υπερασπιστούν την εθνική ελευθερία με συμβολισμό τη συνέχιση της κυματίζουσας σημαίας μας στο Αιγαίο, θυσιάζοντας τη ζωή τους. Ναι, θυσιάστηκαν γιατί έμειναν πιστοί στον όρκο που οι πρόγονοί μας στις Θερμοπύλες, στο 1821, στο 1922, στο 1940, τους υπαγόρευσαν. Γιατί γνώριζαν βαθειά μέσα τους ότι οι Ελληνες μπορεί, κατά καιρούς, να υποδουλωθήκαμε από υπέρτερες υλικές δυνάμεις, αλλά ποτέ, ανά τους αιώνες, δεν νιώσαμε ανελεύθεροι», επεσήμανε ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής και απευθυνόμενους στους βουλευτές για την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, σημείωσε:

«Περνάμε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των προκλήσεων της γείτονος χώρας, μιας χώρας που συνεχώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας. Εμείς δεν επιθυμούμε τις εντάσεις και τις προκλήσεις, τις αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και αποφασιστικά. Γνωρίζει, δε, η γειτονική χώρα ότι υπερέχουμε σε αυτοπεποίθηση, σε ψυχικές δυνάμεις. Είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά όμως έχουμε και εκατομμύρια Γιαλοψούς, Βλαχάκους και Καραθανάσηδες, έτοιμους να θυσιαστούν για την πατρίδα»..

«Αυτή η επέτειος συμπίπτει με ένα επιπλέον συμβάν, το οποίο δημιουργεί ένα εθνικό πένθος και είναι η πτώση του Phantom» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημείωσε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, για να προσθέσει:

«Το Αιγαίο και η γη μας είναι ποτισμένη με το αίμα ηρώων και όσο θα υπάρχουν αυτοί οι ήρωες στον ακήρυχτο πόλεμο και στις προκλήσεις, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν που απειλεί ότι θα έρθει είτε μέρα είτε νύχτα. Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...