499
Ο Μπόικο Μπορίσοφ με τον Ταγίπ Ερντογάν ανταλλάσσουν βλέμματα συμπάθειας στη συνέντευξη Τύπου της Κωνσταντινούπολης | Τwitter

Ο ανακουφισμένος Μπορίσοφ και ο θιγμένος Ερντογάν που δεν θέλει να βλέπει τον Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 11:47
Ο Μπόικο Μπορίσοφ με τον Ταγίπ Ερντογάν ανταλλάσσουν βλέμματα συμπάθειας στη συνέντευξη Τύπου της Κωνσταντινούπολης
|Τwitter

Ο ανακουφισμένος Μπορίσοφ και ο θιγμένος Ερντογάν που δεν θέλει να βλέπει τον Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 11:47

Μπόικο Μπορίσοφ και Ταγίπ Ερντογάν πόζαραν αυτάρεσκα στον φακό στη συνάντησή τους στην Αγκυρα το βράδυ της Δευτέρας και στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, αποδείχθηκε ότι ο στόχος του τούρκου προέδρου, με τους χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες να «πολιορκούν» τα ελληνικά σύνορα στον Εβρο, ήταν και είναι μόνο η Ελλάδα!

Χρησιμοποιώντας την προσφώνηση «φίλε μου Μπόικο», ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον βούλγαρο πρωθυπουργό πως «δεν στέλνει πρόσφυγες στη Βουλγαρία», αποδεικνύοντας έτσι, χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, ότι η προώθησή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι σκόπιμη και στρέφεται αποκλειστικά κατά της Ελλάδας.

Στη συνέντευξη Τύπου με τον Μπορίσοφ τόνισε ότι οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σε όποια χώρα θέλουν και δεν μπορούν να κρατούνται διά της βίας.

«Φεύγουν από την Τουρκία με τη θέλησή τους την ώρα που χώρες όπως η Ελλάδα δεν τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και δεν παρέχουν προστασία στους πρόσφυγες και έλληνες στρατιώτες έχουν σκοτώσει ήδη δύο μετανάστες και έχουν τραυματίσει σοβαρά άλλον έναν», ισχυρίστηκε ο «σουλτάνος», επιμένοντας στην απαράδεκτη προπαγάνδα του.

Από την πλευρά του, ο Μπορίσοφ ευχαρίστησε τον Ερντογάν που δεν στέλνει πρόσφυγες στα σύνορά του. «Αυτό επιτρέπει στους βούλγαρους πολίτες να κοιμούνται ήσυχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, την ώρα που στον Εβρο συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες προστατεύουν άγρυπνοι τα ελληνικά σύνορα.

«Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ιντλίμπ και βρίσκονται σήμερα κοντά στα σύνορά μας, παραμένοντας εκεί. Συζητήσαμε επίσης την ανευθυνότητα ορισμένων κρατών -μελών για το θέμα αυτό. Δυστυχώς, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν το βάρος που έχει αναλάβει η Τουρκία με πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Πριν από λίγο καιρό είχα πει ότι αν δεν πραγματοποιηθεί δίκαιη κατανομή των βαρών με τους πρόσφυγες, θα ανοίξω τα σύνορα», επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος και επέμεινε πως η χώρα του «έχει εκπληρώσει τα πάντα από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου».

«Δυστυχώς, η προσδοκία μας ότι αυτή η επιβάρυνση θα μοιράζονταν δεν βρήκε καμία απάντηση. Η ΕΕ, με τη σειρά της, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της από τη δήλωση της 18ης Μαρτίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζει σήμερα δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ακόμα και σήμερα, μερικές από τις σημαντικότερες χώρες της ΕΕ επικρίνουν στάση της Τουρκίας προς τους πρόσφυγες στα σύνορα».

Σύμφωνα με τον Μπόικο Μπορίσοφ, στο κενό έπεσε η προσπάθειά του να συγκληθεί μία Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και ο λόγος δεν ήταν άλλος από την απροθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

«Εκανα πολλές προσπάθειες να γίνει τριμερής στη Σόφια. Ο Ερντογάν ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια την Παρασκευή. Αλλά, η απροθυμία του να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβαλε φρένο στην επιθυμία μου να γίνει μια τέτοια συνάντηση. Η πρόσκλησή μου ισχύει ακόμα», δήλωσε ο Μπορίσοφ, εξηγώντας ότι ο τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την άρνησή του αυτή με τους θανάτους προσφύγων από ελληνικά πυρά, όπως ψευδώς επιμένει να ισχυρίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...