380
Οπαδός των Σοσιαλιστών με αφίσα του Πέδρο Σάντσεθ | REUTERS/Susana Vera

Μια τελευταία προσπάθεια για κυβέρνηση στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 12:47
Οπαδός των Σοσιαλιστών με αφίσα του Πέδρο Σάντσεθ
|REUTERS/Susana Vera

Μια τελευταία προσπάθεια για κυβέρνηση στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 12:47

Δέκα μήνες ακυβερνησίας συμπληρώνει η Ισπανία και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν η χώρα θα βαδίσει -ή θα συρθεί, εξαρτάται πώς το αντιλαμβάνεται κανένας- προς μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή αν θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση.

Κεντρικό ρόλο στη βιωσιμότητα μιας νέας κυβέρνησης έχουν οι Σοσιαλιστές που για καιρό ήταν αντίθετοι στην προοπτική να στηρίξουν ένα κυβερνητικό σχήμα υπό το Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Βασικό εμπόδιο αποτελούσε η στάση του πρώην αρχηγού των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση.

Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 και του Ιουνίου 2016 που δεν έδωσαν κυβερνητική πλειοψηφία, ο Σάντσεθ αρνήθηκε να κάνει το –εκ των πραγμάτων– πολιτικά ριψοκίνδυνο για το κόμμα του και πρωτοφανές βήμα του μεγάλου συνασπισμού α λα ισπανικά, υποστηρίζοντας τον Ραχόι.

Ωστόσο, η συντριβή των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, την οποία ο Σάντσεθ προσπάθησε να ξεπεράσει στο εσωτερικό του κόμματος με ένα είδος «φυγής προς τα εμπρός» και ανανέωσης της εντολής από τη βάση, έφερε την ανταρσία της ηγετικής ομάδας εναντίον του και τελικά την παραίτησή του.

Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή στάσης των Σοσιαλιστών, οι μηχανισμοί των οποίων κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να αποφασιστεί η στήριξη προς μια συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, επισημαίνει το Reuters. Η θέση μένει να επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος στις 22 Οκτωβρίου.

Αυτή η στήριξη θα έρθει δια της ψήφου ή με την αποχή από τις ψηφοφορίες για την παροχή εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση Ραχόι, η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής με ψήφο ανοχής. Οι εξελίξεις έχουν πάντως αποβεί διχαστικές για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς το καταλανικό παράρτημά του δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την επάνοδο του Μαριάνο Ραχόι στην εξουσία.

Για όλες τις πλευρές ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι μια μάχη με τον χρόνο.

Την Τρίτη, ο βασιλιάς Φίλιππος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων στις 24 και 25 Οκτωβρίου. Με βάση αυτές τις ημερομηνίες, η κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου.

Στις 31 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία σχηματισμού κυβέρνησης, μια προθεσμία που αν χαθεί θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Στην τελευταία αποτυχημένη ψηφοφορία, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, από κοινού με το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και έναν βουλευτή από τα Κανάρια Νησιά, είχε συγκεντρώσει 170 ψήφους υπέρ και 180 κατά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...