288
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του για τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μέτωπο κατά του «ισλαμικού αυτονομιτισμού» άνοιξε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2020, 17:25
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του για τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μέτωπο κατά του «ισλαμικού αυτονομιτισμού» άνοιξε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2020, 17:25

Δέσμευση να καταπολεμήσει τον «ισλαμικό αυτονομιτισμό», τον οποίο συντηρούν κοινότητες μουσουλμάνων στη Γαλλία, έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση του οποίου εμφανίζεται ανήσυχη για τις ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης στο εσωτερικό των μουσουλμανικών κοινοτήτων.

«Αυτό που πρέπει να καταπολεμήσουμε είναι ο ισλαμικός αυτονομιτισμός», δήλωσε την Παρασκευή ο Μακρόν στη διάρκεια επίσκεψής του σε προάστιο του Παρισιού. «Το πρόβλημα είναι μια ιδεολογία που υποστηρίζει ότι οι δικοί της νόμοι υπερβαίνουν αυτούς του δημοκρατικού κράτους», τόνισε σχετικά.

Σε μια χώρα όπως η Γαλλία, που εφαρμόζει εδώ και πάνω από ένα αιώνα τον αυστηρό διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, ο Μακρόν υποστηρίζει ότι οι επιθετικές ισλαμικές θρησκευτικές πρακτικές συνιστούν «αυτονομιστικές» κινήσεις, καθώς απειλούν την αποκοπή από τους θεσμούς και τους νόμους της Γαλλίας.

Οι θρησκευτικές ενώσεις γεμίζουν ένα κενό που άφησε η κυβέρνηση σε φτωχά προάστια, παρέχοντας υπηρεσίες όπως την ανεύρεση εργασίας, παραδέχτηκε ακόμη ο Μακρόν.

Στις αρχές του 2021 θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ισλαμικού αυτονομισμού, είπε ακόμη ο γάλλος πρόεδρος. Εάν εγκριθεί ο νόμος, θα δώσει τη δυνατότητα στις Αρχές να κλείνουν τις ενώσεις και τα σχολεία που καθοδηγούν τα παιδιά όπως και να παρακολουθούν τις ξένες επενδύσεις σε θρησκευτικές οργανώσεις στη Γαλλία.

Οσον αφορά τι συνιστά αυτή η ριζοσπαστικοποίηση, γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ως παραδείγματα την άρνηση ανδρών μουσουλμάνων να κάνουν χειραψία με γυναίκες, τις πισίνες με διαφορετικά ωράρια λειτουργίας για άνδρες και γυναίκες, κορίτσια από την ηλικία των τεσσάρων ετών που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπό τους, και την εξάπλωση των θρησκευτικών σχολείων.

Ο γάλλος ηγέτης, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, πιέζεται να σκληρύνει τη στάση του έναντι στο ριζοσπαστικό Ισλάμ στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022. Οι σύμβουλοί του βλέπουν το νομοσχέδιο σαν ένα τρόπο να περιορίσει την επιρροή της Μαρίν Λεπέν, της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...