350
Στιγμιότυπο από το γραφείο της Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2020 | REUTERS/Sandra Steins/BPA/Handout via REUTERS 

Μέρκελ: Πριν από τις θερινές διακοπές να τα έχουμε βρει!

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 18:46
Στιγμιότυπο από το γραφείο της Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2020
|REUTERS/Sandra Steins/BPA/Handout via REUTERS 

Μέρκελ: Πριν από τις θερινές διακοπές να τα έχουμε βρει!

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 18:46

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Μόλις η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τελείωσε και μάλιστα άδοξα, το απομεσήμερο της Παρασκευής 19 Ιουλίου, η γερμανίδα καγκελάριος έκανε νεότερες δηλώσεις με τις οποίες επανέλαβε την άποψή της ότι η ανάγκη αντιμετώπισης της κορονοϊκής ύφεσης είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα.

Η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της ότι «οι τελικές αποφάσεις για το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης», δηλαδή για το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί στα κράτη της ΕΕ αλλά και για τη μέθοδο αξιολόγησης που θα ακολουθηθεί πριν από τις εκταμιεύσεις, «θα ληφθούν πριν από τη θερινή ανάπαυλα».

Για τα επίμαχα ζητήματα, για τα ποσοστά της χρηματοδότησης και της δανειοδότησης δηλαδή, η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα» (ότι εγείρονται ηχηρές διαφωνίες, τουτέστιν), ωστόσο είπε ότι «για τη βασική αρχιτεκτονική του σχεδίου, λέμε ναι». Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων αποκάλυψαν ότι «κάποια κράτη-μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό» σε σχέση προς το ύψος των δανείων, το οποίο υποτίθεται ότι είναι δυσανάλογα χαμηλότερο. Αλλά η καγκελάριος συμπλήρωσε με αισιοδοξία ότι «μελλοντικά, θα βρεθεί βάση συνεννόησης».

Η προσωπική της ένσταση αφορά τη διάρκεια του προγράμματος βοήθειας, καθώς τη βρίσκει πολύ μεγάλη, ενώ ζήτησε να υπολογιστεί το συντομότερο δυνατόν το κόστος της πανδημίας, παρά τις δυσκολίες: «Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή τη δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επομένη» είπε χαρακτηριστικά.

Στην αποτυχημένη πλην «εποικοδομητική» συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης η Μέρκελ έθεσε τη γερμανική πρόταση για το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το θέμα των «διορθώσεων» θα διαδραματίσει, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ πρέπει να συζητηθεί και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Το κεντρικό ζήτημα, δήλωσε, είναι αν  επιτρέπεται η Ενωση να φτιάχνει «παγκόσμιους πρωταθλητές». Τέλος, υποστηρίζοντας τη θέση για ταχύτατη επίτευξη συμφωνίας, αναρωτήθηκε: «Επαρκούν η γραφειοκρατία μας και το σύστημα στήριξης ώστε να αντιδράσουμε όπως πρέπει στην τρέχουσα κατάσταση;»

Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 19 Ιουνίου συζητήθηκε και ένα θέμα για το οποίο η Γερμανία «καίγεται». Οσον αφορά λοιπόν το λεγόμενο «ουκρανικό», η Μέρκελ είπε ότι ελήφθη απόφαση για νέα εξάμηνη παράταση ισχύος των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...