511
| CreativeProtagon

Αφορίζοντας -για τον Λιγνάδη- τον Αιμίλιο Χειλάκη 

|CreativeProtagon

Αφορίζοντας -για τον Λιγνάδη- τον Αιμίλιο Χειλάκη 

Ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης εμφανίστηκε την περασμένη Τρίτη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Αυτός και ο άλλος». Εκεί, μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τον Δημήτρη Λιγνάδη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί και τους συνδέει φιλία. Οσα είπε ξεσήκωσαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις στα social media. Γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν ηπιότερος απ’ ό,τι έπρεπε απέναντι σ’ έναν άνθρωπο τον οποίο βαραίνουν σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων.

Το σημείο που ενόχλησε περισσότερο ήταν το παρακάτω: «Πάντα θα μας συνδέει μια φιλία με τον Δημήτρη Λιγνάδη, αυτό που έχει συμβεί είναι ότι το σκοτάδι είχε καλύψει και τον ίδιο. Θέλω να πάω στη φυλακή να τον δω, αν μείνει. Νομίζω όλοι μας, που γνωρίζαμε τον Δημήτρη, ξέραμε ότι είναι ένα παιδί που προσπαθεί να διαχειριστεί τα σκοτάδια του. Αλλά είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης. Δεν τον αγιοποιεί, ούτε τον αθωώνει. Το ότι ο Δημήτρης είναι αποτελεσματικός σαν καλλιτέχνης είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την προσωπική του ζωή. Αν αποδειχτούν όλα αυτά τα οποία λέγονται, είναι πολύ σκληρά. Δεν χρήζει μόνο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, θα χρήζει και τιμωρίας».

Αναρωτιέμαι, βέβαια, τι από όλα όσα είπε ο ηθοποιός δικαιολογεί μια τόσο σφοδρή αντίδραση εναντίον του. Η οποία έφτασε στο σημείο να τον βάλει στα trends στο Twitter και συμπεριελάμβανε αναρτήσεις που τον κατηγορούσαν ότι «ξεπλένει» και «χαϊδεύει» έναν βιαστή. Δεν υπονοεί, σε κανένα σημείο, ο Χειλάκης ότι υποστηρίζει ή δικαιολογεί τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο φίλος του. Αντιθέτως, το λέει ρητά ότι αν αποδειχθούν, χρήζουν τιμωρίας. 

Τους ενόχλησε που είπε ότι θα επισκεφθεί τον Δημήτρη Λιγνάδη στη φυλακή. Το πώς διαχειρίζεται κανείς τη σχέση του με έναν άνθρωπο που κατηγορείται για κάτι και εκτίει ποινή είναι πολύ προσωπικό θέμα. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια και ο καθείς ακολουθεί το δικό του, σύμφωνα με το πώς αισθάνεται. Να επισκεφθείς στη φυλακή έναν φίλο που έκανε κάτι φρικτό και φυλακίστηκε; Ελάτε στη θέση του ανθρώπου που το βιώνει και θα δείτε ότι δεν μπορεί να δοθεί μονοδιάστατα απάντηση. Ούτε μπορεί ο κάθε άσχετος να σου πει τι είναι σωστό και τι λάθος.

Κανένα «χάιδεμα» στον Δημήτρη Λιγνάδη δεν κάνει ο Αιμίλιος Χειλάκης με την τοποθέτησή του, ούτε καν έμμεσο. Παίρνει θέση κατά, απλώς δεν το κάνει με σκληρότητα, ρίχνοντας «ψόφους» και «ανάθεμα». Κι αυτό, ίσως, είναι το πρόβλημα. Οτι πολλοί χρειάζονται τους «ψόφους» και το «ανάθεμα» για να καταλάβουν. Πρέπει να εκφραστείς σαν κατήγορος δικαστηρίου για να τους πείσεις.

Εξίσου εύκολα όλοι αυτοί ρίχνουν και αναθέματα. Σε ακυρώνουν εντελώς και σε στέλνουν στο διάολο. Εφτασα να διαβάζω αναρτήσεις που απαιτούσαν από την παραγωγή των «Αγριων Μελισσών», στο καστ των οποίων μπήκε ο Αιμίλιος Χειλάκης, να τον διώξει. Αλλοι έλεγαν ότι δεν θα πάνε να τον ξαναδούν στο θέατρο. Εδώ μιλάμε, δηλαδή, για τον πλήρη αφορισμό και ακύρωση του ανθρώπου. 

Γιατί; Για αυτά που είπε και διαβάσατε παραπάνω. Μόνο εγώ το βρίσκω απολύτως υπερβολικό και εντελώς άδικο, ως αντίδραση, αλήθεια;

ΥΓ. Η μόνο ένσταση που έχω σε όσα είπε ο Αιμίλιος Χειλάκης είναι στο παρακάτω σημείο: «Νομίζω όλοι μας, που γνωρίζαμε τον Δημήτρη, ξέραμε ότι είναι ένα παιδί που προσπαθεί να διαχειριστεί τα σκοτάδια του». Δεν προσπαθούσε, όπως φαίνεται, Αιμίλιε. Κι αν το έκανε, δυστυχώς δεν τα κατάφερε. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News