500
Ο Σαμουέλ Πατί, θύμα του τζιχαντισμού, αναδείχθηκε σε συμβολικό πρόσωπο στη Γαλλία | Wikipedia

«Με παρεξήγησαν…» έγραψε λίγο πριν από τον αποκεφαλισμό του

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 19:00
Ο Σαμουέλ Πατί, θύμα του τζιχαντισμού, αναδείχθηκε σε συμβολικό πρόσωπο στη Γαλλία
|Wikipedia

«Με παρεξήγησαν…» έγραψε λίγο πριν από τον αποκεφαλισμό του

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 19:00

Ενας μήνας έχει περάσει από τον αποκεφαλισμό του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί από τον τσετσένο τζιχαντιστή, και τώρα αποκαλύπτονται τα τελευταία ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξε με συναδέλφους του.

«Τρομερά νέα!» – αυτό ήταν το στερνό σχόλιο που έγραψε κάποιος συνάδελφός του το βράδυ της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου. Με αυτό έκλεισε ο κύκλος ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων στον οποίο είχε συμμετάσχει και ο ίδιος ο Πατί, ο οποίος το απόγευμα εκείνης της ημέρας αποκεφαλίστηκε από τον τζιχαντιστή κοντά στο σχολείο του στο παρισινό προάστιο.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα του ιδίου του Πατί προς τους συναδέλφους του, όλη την εβδομάδα πριν από το έγκλημα, δείχνουν ότι αρχικώς εξεπλάγη από τις αντιδράσεις των μουσουλμάνων, κατόπιν εκνευρίστηκε και στο τέλος ανησύχησε σοβαρά.

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου ο Πατί παρέδωσε στην τάξη του ένα μάθημα «αγωγής του πολίτη» στο οποίο επικεντρώθηκε στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι έδειξε σαν παραδείγματά της σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που διακωμωδούσαν τον Μωάμεθ. Αν και προειδοποίησε τους μουσουλμάνους μαθητές και τους είπε ότι έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα διδασκαλίας, σχεδόν αμέσως μετά εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων, πρώτα σε επίπεδο γονέων μαθητών.

Ο Πατί σε ένα από τα emails του έγραψε ότι «είναι τόσο απογοητευτικό, κυρίως επειδή η διαμαρτυρία προέρχεται από μία οικογένεια της οποίας η κόρη δεν παρακολούθησε καν το μάθημά μου και την οποία δεν ξέρω». Και συνέχισε: «Ολα αυτά με αναστατώνουν. Δεν υπήρχε αντίδραση στην τάξη όταν έδωσα το μάθημά μου, όμως έξω από το σχολείο οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, ο ισλαμιστής Μπραχίμ Τσίνα, πατέρας μαθητή, δημοσιεύει εκκλήσεις στο Facebook του στυλ ‘πρέπει να πληρώσει ο δάσκαλος’, αναφέροντας το ονοματεπώνυμό μου».

Την οργή των μωαμεθανών δείχνει και ένα email συναδέλφου του, προϊσταμένου στο σχολείο: «Η κατάσταση εκτραχύνθηκε, και σήμερα ένα άτομο απείλησε να φέρει μουσουλμάνους στο σχολείο και να προειδοποιήσει τον Τύπο». Η αντιμετώπιση του Πατί παραμένει αμήχανη: «Παράλογη κατάσταση… Με παρεξήγησαν…» έγραψε.

Αλλά, διαβάζοντας κανείς τα επόμενα σχόλιά του, αντιλαμβάνεται ότι ο καθηγητής είχε επηρεαστεί πάρα πολύ από τον θόρυβο, είχε χάσει το κέφι του, είχε απογοητευθεί και προσπαθούσε να αποστασιοποιηθεί: «Του χρόνου θα ασχοληθώ με την ελευθερία γενικώς, μπορεί και με τη λογοκρισία του Ιντερνετ στην Κίνα» ή, ακόμη, «Δεν θα μιλήσω πια για αυτά τα πράγματα».

Τα email των συναδέλφων του, γράφει και η Corriere della Sera, δείχνουν ότι υπήρξε κατανόηση αλλά και συμπαράσταση προς το πρόσωπό του: «Ο κ. Πατί δεν ήθελε να κάνει διακρίσεις εις βάρος κανενός. Είχε μια δύσκολη εβδομάδα, και είναι σημαντικό ότι μπορεί να βασίζεται σε όλους εμάς». Τα γεγονότα, βέβαια, αποστομωτικά στην ωμότητά τους, απέδειξαν ότι δεν μπορούσε… Υπήρξαν και εκείνοι οι συνάδελφοι που ήταν επικριτικοί για τις μεθόδους διδασκαλίας του: «Ο συνάδελφός μας έδωσε επιχειρήματα στους ισλαμιστές να κατηγορούν το κοσμικό κράτος».

Η πιο εντυπωσιακή πτυχή αυτής ιστορίας, με τις ανταλλαγές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η οποία διεκόπη από την απερίγραπτη φρίκη που επιφύλασσε η ζωή, είναι ότι στα emails που αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη η εφημερίδα Le Monde, το μίσος και η αλαζονεία των ισλαμιστών δεν αμφισβητούνται ποτέ και από κανέναν «επιστολογράφο». Λαμβάνονται ως δεδομένα πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...