1030
Ο Μάικ Πομπέο και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Ιερουσαλήμ, την Πέμπτη | Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS

Επίσκεψη-έκπληξη Πομπέο στη Δυτική Οχθη

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 16:01
Ο Μάικ Πομπέο και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Ιερουσαλήμ, την Πέμπτη
|Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS

Επίσκεψη-έκπληξη Πομπέο στη Δυτική Οχθη

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 16:01

Ο Μάικ Πομπέο έγινε ο πρώτος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς επισκέφθηκε την Πέμπτη έναν αμπελώνα στον οικισμό Ψαγκότ.

Ο Πομπέο επισκέφθηκε τον αμπελώνα, τα γραφεία του οποίου βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή Σάαρ Μπίνγιαμιν, έναν από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη, με μεγάλη στρατιωτική συνοδεία, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

Νωρίτερα, ο Πομπέο είχε ανακοινώσει ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ θα μεταβεί και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο κατέλαβε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967, επί του οποίου η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε για πρώτη φορά την ισραηλινή κυριαρχία.

«Σήμερα (την Πέμπτη) θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η αναγνώριση της περιοχής αυτής ως μέρος του Ισραήλ ήταν μια απόφαση που ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε (το 2019), που είναι ιστορικά σημαντική και απλώς μια αναγνώριση της πραγματικότητας», είπε ο αμερικανός υπουργός.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπροσώπου του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατήγγειλε ότι η επίσκεψη Πομπέο σε μια κατεχόμενη περιοχή αποτελεί ενεργή συνέργεια σε αυτή την κατοχή.

«Η απόφαση αυτή περιφρονεί με κατάφωρο τρόπο το Διεθνές Δίκαιο. Δεν θα επιτρέψει να νομιμοποιηθούν οι ισραηλινοί οικισμοί, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα εξαφανισθούν», υπογράμμισε ο Αμπού Ρουντέινα και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει πράξη τις αποφάσεις της».

Διαμαρτυρία Παλαιστινίων για την επίσκεψη Πομπέο στον εβραϊκό οικισμό Ψαγκότ – REUTERS/Mohamad Torokman

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πομπέο και τον Τραμπ για την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου και ο Πομπέο στην Ιερουσαλήμ, την Πέμπτη – Twitter/Secretary Pompeo

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν άμεσα μέτρα εναντίον των οργανώσεων που συνδέονται με το κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις και Κυρώσεις) κατά του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε αντισημιτικό.

«Θα λάβουμε άμεσα μέτρα για να εντοπίσουμε τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία μίσους που διεξάγει το BDS και θα αποσύρουμε την αμερικανική στήριξη προς αυτές», δήλωσε ο Πομπέο.

Το εβραϊκό οινοποιείο έφτιαξε και ειδικό κρασί για την επίσκεψη Πομπέο – Psagot Winery

Σε ανακοίνωσή του, διευκρίνισε ότι στόχος είναι να εντοπιστούν οργανώσεις οι δραστηριότητες των οποίων έχουν στόχο «να ποινικοποιήσουν ή να περιορίσουν τις εμπορικές σχέσεις συγκεκριμένα με το Ισραήλ ή με άτομα που έχουν επαγγελματικές σχέσεις με το Ισραήλ».

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εξετάσει τη χρήση των πόρων του για να καθορίσει αν χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τη διεθνή εκστρατεία BDS», συνέχισε.

Τον Φεβρουάριο, ο αμερικανός υπουργός είχε κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι μεροληπτεί εναντίον του Ισραήλ μετά τη δημοσιοποίηση ενός καταλόγου με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εβραϊκούς οικισμούς, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το κίνημα BDS είναι μια παγκόσμια εκστρατεία οικονομικού, πολιτιστικού και επιστημονικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθεί το τέλος της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και του εβραϊκού εποικισμού τους.

Οι υποστηρικτές του βασίζονται στο παράδειγμα της Νότιας Αφρικής, λέγοντας ότι το μποϊκοτάζ της χώρας συνέβαλε στον τερματισμό του απαρτχάιντ.

Το Ισραήλ κατηγορεί το κίνημα BDS για αντισημιτισμό και ότι αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους, κάτι που το κίνημα διαψεύδει.

Βάσει νομοθεσίας που ισχύει από το 2017, το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του αλλοδαπών που πιστεύεται ότι στηρίζουν το BDS. Τον Νοέμβριο του 2019, ο τοπικός εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Ομάρ Σακίρ, ο οποίος αρνείται ότι έχει σχέση με το BDS, ήταν ο πρώτος που απελάθηκε από το Ισραήλ βάσει της νομοθεσίας αυτής.

Σήμερα, το HRW απάντησε στον Πομπέο λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Τραμπ υπονομεύει την κοινή μάχη κατά της μάστιγας του αντισημιτισμού εξισώνοντάς τον με ειρηνικές εκκλήσεις σε μποϊκοτάζ».

Νέοι κανόνες για τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βάζουν ετικέτα στις ισραηλινές εξαγωγές από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σαν αυτές να προέρχονται κατ’ ευθείαν από το Ισραήλ, ανακοίνωσε επίσης ο Πομπέο.

«Ολοι οι παραγωγοί στις ζώνες όπου το Ισραήλ ασκεί την εξουσία του (…) θα πρέπει να γράφουν στα προϊόντα τους Ισραήλ, Προϊόν του Ισραήλ ή Κατασκευασμένο στο Ισραήλ, όταν θα το εξαγάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον αμπελώνα Ψαγκότ.

Οπως είχαν δηλώσει στις 16 Νοεμβρίου τέσσερις ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι οδηγίες της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης των Δημοκρατικών ήταν τα προϊόντα των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να φέρουν την ετικέτα «Κατασκευασμένο στη Δυτική Οχθη». Οι Παλαιστίνιοι θέλουν τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη για να ιδρύσουν εκεί το μελλοντικό κράτος τους.

Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές συμφωνίες του Οσλο στα χρόνια του 1990 είχαν διαιρέσει τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το Ισραήλ, σε τρεις ζώνες: A, B και C.

Οι δύο πρώτες αποτελούν το 40% του εδάφους και τίθενται κυρίως υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η ζώνη C βρίσκεται υπό τον στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο του Ισραήλ, αλλά με την προοπτική να μεταβιβασθεί στους Παλαιστινίους στο πλαίσιο μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας, αναφέρεται στις συμφωνίες αυτές.

Για το Ισραήλ, η «Ζώνη C» -που περιλαμβάνει το μεγάλο μέρος των αγροτικών εκτάσεων της κοιλάδας του Ιορδάνη και το σύνολο των οικισμών- δεν μπορεί να θεωρείται «παλαιστινιακό» έδαφος, αλλά «διαφιλονικούμενο», διότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμιά συμφωνία για να σφραγίσει μια οριστική ειρήνη ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς.

Η νέα αμερικανική προσέγγιση «αναγνωρίζει ότι οι παραγωγοί της ζώνης C επιχειρούν υπό το διοικητικό και νομικό πλαίσιο του Ισραήλ και ότι τα προϊόντα τους πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», δήλωσε ο Πομπέο.

Αυτή η αλλαγή μοιάζει ακόμη να σημαίνει ότι τα προϊόντα των παλαιστινίων αγροτών που ζουν στη «Ζώνη C» θα φέρουν επίσης την ετικέτα «Ισραήλ».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος από την Τετάρτη, μέχρι και την Παρασκευή, πραγματοποιεί αποχαιρετιστήρια περιοδεία στο Ισραήλ, δήλωσε εξάλλου πως τα προϊόντα που προέρχονται από τις ζώνες Α και Β θα πρέπει να φέρουν την ετικέτα «Δυτική Οχθη» Και αυτά από τη λωρίδα της Γάζας την ετικέτα «Γάζα».

«Η Γάζα και η Δυτική Οχθη είναι πολιτικά και διοικητικά χωριστά εδάφη και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», πρόσθεσε ο Πομπέο αναφερόμενος στην Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την έδρα της στη Δυτική Οχθη, και στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα, έναν παλαιστινιακό θύλακο που βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...