429
Κινέζοι στο Πεκίνο παρακολουθούν στα λάπτοπ την ομιλία του προέδρου τους | REUTERS/Lim Huey Teng

Ο Σι Τζινπίνγκ διαφημίζει το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 13:41
Κινέζοι στο Πεκίνο παρακολουθούν στα λάπτοπ την ομιλία του προέδρου τους
|REUTERS/Lim Huey Teng

Ο Σι Τζινπίνγκ διαφημίζει το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 13:41

Η Κίνα θα ανοίξει την οικονομία της σε εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, δεσμεύθηκε ο Σι Τζινπίνγκ, την Πέμπτη, μιλώντας στη σύνοδο του φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Μέρος της νέας εξωστρέφειας της κινεζικής οικονομίας θα είναι και εμπορικές συμφωνίες, που θα υπογράψει με πολλές άλλες χώρες, πρόσθεσε.

Η σύνοδος του φόρουμ, που διοργανώνει η Μαλαισία, διεξάγεται ψηφιακά φέτος, λόγω της πανδημίας.

Συμμετέχουν 21 χώρες, ανάμεσά τους οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Δεν έγινε γνωστό αν μιλήσει και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει κάνει στις προηγούμενες συνόδους, όπου είχε διαφημίσει τα σχέδιά του για την οικονομία.

Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είναι εμπροσθοφυλακή της ανάπτυξης σ’ έναν κόσμο αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας , είπε κατά την έναρξη της συνόδου ο κινέζος πρόεδρος.

Στην ομιλία του, ο Σι καταφέρθηκε εναντίον του προστατευτισμού, ρίχνοντας τα βέλη του, εμμέσως πλην σαφώς, στον Τραμπ.

«Δεν θα αλλάξουμε τις τακτικές μας ούτε θα δημιουργήσουμε μικρούς κύκλους για να κρατήσουμε κάποιες οικονομίες εκτός», είπε ο κινέζος πρόεδρος.

Το Σαββατοκύριακο, η Κίνα υπέγραψε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ, με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και 12 άλλων ασιατικών κρατών.

Η επονομαζόμενη Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP), στην οποία δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ούτε η Ινδία, εκλήφθηκε ως μεγάλη νίκη του Πεκίνου, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύναψή της.

Η συμφωνία αυτή ήταν ανταγωνιστική προς την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (TPP), που προώθησε ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το σχέδιο αυτό το 2017.

«Στον σημερινό κόσμο, όπου η παγκοσμιοποίηση είναι μη αναστρέψιμη, καμία χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί κρατώντας κλειστές τις πόρτες της», είπε.

Τα τέσσερα χρόνια της θητείας του Τραμπ, οι σύνοδοι της APEC επισκιάστηκαν από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Η σύγκρουση των δύο γιγάντων μεταφράστηκε σε αμοιβαίες, τιμωρητικές υπερδασμολογήσεις σε αναρίθμητα προϊόντα κι αποσταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία.

Πεκίνο και Ουάσινγκτον σύναψαν ωστόσο εκεχειρία τον Ιανουάριο, λίγο προτού ο κόσμος παραλύσει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Το άνοιγμα είναι αυτό που επιτρέπει σε μια χώρα να πάει μπροστά, η απομόνωσή της αποτελεί τροχοπέδη», είπε ο Σι στην ομιλία του.

«Η Κίνα θα συνεργαστεί ενεργά με όλες τις χώρες, τις περιφέρειες και τις εταιρείες που το επιθυμούν. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία του ανοίγματος και της συνεργασίας, χάρη ιδίως στη γιγαντιαία αγορά μας», δεσμεύθηκε.

Ο κινέζος πρόεδρος εξάλλου απέρριψε την ιδέα της οικονομικής αποσύνδεσης της χώρας του και των ΗΠΑ. Η στρατηγική αυτή, που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ, υποτίθεται πως θα μείωνε δραστικά την εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από την Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...