674
Σκηνή από το βραβευμένο με Οσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους της Κάρολ Ντάισινγκερ, «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)», που θα σημάνει τη λήξη του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης |

Με Οσκαρ και… μέτρα για τον κορονοϊό το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 27 Φεβρουαρίου 2020, 15:14
Σκηνή από το βραβευμένο με Οσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους της Κάρολ Ντάισινγκερ, «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)», που θα σημάνει τη λήξη του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
|

Με Οσκαρ και… μέτρα για τον κορονοϊό το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 27 Φεβρουαρίου 2020, 15:14

Στη σκιά του κορονοϊού, με 189 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 74 μικρού μήκους από όλο τον πλανήτη, διοργανώνεται το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου.

Οι προβολές θα γίνουν ως συνήθως, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο Λιμάνι, αλλά και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

Θα υπάρξουν όμως και απρόβλεπτες προβολές εκτός κινηματογραφικών αιθουσών, όπως σε μανάβικα, διαβάσεις και καφενεία.

Το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε βέβαια να αγνοήσει την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα, και έτσι ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των θεατών από τις λοιμώξεις.

Θα υπάρχουν παντού απολυμαντικά χεριών για όλους, θα γίνεται καθημερινή ειδική απολύμανση σε όλους τους χώρους υγιεινής, ενώ θα υπάρχει σε επιφυλακή στην Αποθήκη Γ εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Θεσσαλονίκης, και έχουμε σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Κυρίως όμως συνιστούμε ψυχραιμία και υπομονή. Ο πανικός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε ιό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που έγινε παράλληλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη σκηνή, η γενική διευθύντρια του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο επικεφαλής προγράμματος του φεστιβάλ Γιώργος Κρασσακόπουλος

Την αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 5 Μαρτίου το συγκινητικό ντοκιμαντέρ, «Τι μου έμαθε ένα χταπόδι» των Πίπα Ερλις και Τζέιμς Ριντ που πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Το βραβευμένο με Οσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)» της Κάρολ Ντάισινγκερ θα είναι η ταινία λήξης, την Κυριακή 15 Μαρτίου.

Στιγμιότυπο από την ταινία λήξης «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)», που βραβεύθηκε με Οσκαρ πριν από ένα μήνα

Φέτος, για πρώτη φορά, το φεστιβάλ έχει τέσσερα διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών, Film Forward και VR.

Δυναμικό «παρών» θα δώσει το ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Συνολικά, θα προβληθούν 78 ελληνικές παραγωγές, πολλές από τις οποίες συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα καθώς και στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς.

Στιγμιότυπο από το «Express Skopelitis» της Αιμιλίας Μήλου

Στα φετινά αφιερώματα ξεχωρίζουν αυτά στο animated ντοκιμαντέρ, ένα υβριδικό υπο-είδος που αναπτύσσεται ραγδαία, στην Ανθρωπόκαινο Εποχή, ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, καθώς και στον κόσμο των memes με συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμη και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ.

«Ο τέταρτος χαρακτήρας» της Κατερίνας Πατρώνη

Ακόμα, αφιερώματα θα γίνουν στον σπουδαίο γάλλο δημιουργό Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, στην αμερικανίδα φωτογράφο και σκηνοθέτη Λόρεν Γκρίνφιλντ, που επίσης θα παραστεί στο φεστιβάλ, και στη δημιουργό «εθνογραφικής μυθοπλασίας» Γαλλοκολομβιανή Λάουρα Ουέρτας Μιγιάν.

Ο γάλλος Ρεϊμόν Ντεπαρντόν
Η αμερικανίδα Λόρεν Γκρίνφιλντ

Εξάλλου, ενισχυμένη, πιο πλούσια, πιο πρωτοποριακή, η Αγορά Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει νέες δράσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν κινηματογραφικά την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή με κέντρο την Ελλάδα.

«Generation Wealth» της Λόρεν Γκρίνφιλντ

Συγκεκριμένα, η Αγορά περιλαμβάνει:

Το Thessaloniki Pitching Forum, μια πλατφόρμα συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης για δημιουργικά, τηλεοπτικά και new media ντοκιμαντέρ.
Το Agora Lab, ένα εργαστήρι ανάπτυξης στο οποίο ειδικοί του ντοκιμαντέρ διεθνούς φήμης προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ.

Στιγμιότυπο από εκδήλωση της Αγοράς, στο περσινό φεστιβάλ

Την υπηρεσία Doc Counseling που προσφέρει ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις σε ντοκιμαντερίστες.

Επίσης καθιερώνει Χρυσό Αλέξανδρο που θα απονέμεται σε σημαντικές προσωπικότητες του ντοκιμαντέρ. Φέτος, θα απονεμηθεί στη sales agent Κατρίν Λε Κλεφ.

«Ο Σπύρος και ο γύρος του θανάτου» των Δημήτρη και Λίνο Καφίδα

Το σποτ του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δημιούργησε ο Φιλίπ Σαρπεντιέ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...