627
Οι φανατικοί οπαδοί του Τραμπ έχουν πειστεί ότι οι ψήφοι τους «εκλάπησαν» στις εφετινές εκλογές. Για να ηρεμήσουν πρέπει πρώτα να παραδεχτεί την ήττα του ο απερχόμενος πρόεδρος | REUTERS/Jim Urquhart

Τον πυροβολούν και Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ, παραδέξου την ήττα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 18:20
Οι φανατικοί οπαδοί του Τραμπ έχουν πειστεί ότι οι ψήφοι τους «εκλάπησαν» στις εφετινές εκλογές. Για να ηρεμήσουν πρέπει πρώτα να παραδεχτεί την ήττα του ο απερχόμενος πρόεδρος
|REUTERS/Jim Urquhart

Τον πυροβολούν και Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ, παραδέξου την ήττα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 18:20

Οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου συνεχίζουν να υποβάλλουν ενστάσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα σε αρκετές Πολιτείες στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε κατά κράτος από τον Τζο Μπάιντεν. Ο χολωμένος εργοδότης τους ελπίζει να ανατρέψει τη λαϊκή ετυμηγορία με δικανικά μέσα, επιχειρώντας σε πρώτη φάση να μπλοκάρει την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Επάνω στην έξαψή του και στη φούρια του, ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ακόμη και ορισμένες δημοσκοπήσεις, δημοσιευμένες λίγο πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, που έδειχναν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά υπέρ του Μπάιντεν, τελικά λειτούργησαν εις βάρος του (και, υποτίθεται, έτσι νόθευσαν το αποτέλεσμα) αφού απέτρεψαν πολλούς Ρεπουμπλικανούς από το να συμμετάσχουν στις εκλογές και να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν!

Οι Πολιτείες που «μπήκαν στο μάτι» του Τραμπ είναι η Πενσιλβάνια φυσικά, το Ουινσκόσιν, το Μίσιγκαν, η Αριζόνα και η Νεβάδα. Ως γνωστόν, θα επανακαταμετρηθούν οι ψήφοι στην Τζόρτζια (όχι βέβαια επειδή υπάρχει νοθεία, αλλά διότι η υπέρ του Μπάιντεν διαφορά κρίνεται αμελητέα). Πρόκειται για την Πολιτεία όπου θα δοθεί και η μάχη των μαχών τον προσεχή Ιανουάριο, για την εκλογή των αποφασιστικών γερουσιαστών, δηλαδή για τις δύο έδρες που είτε θα φέρουν την παραταξιακή ισοπαλία στο Σώμα (έδρες 50 – 50) είτε θα δώσουν την πλειονοψηφία στους Ρεπουμπλικανούς.

Αστεία πράγματα όλα αυτά τα νομικίστικα κόλπα, θα πείτε, συμπληρώνοντας ίσως ότι κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον απερχόμενο πρόεδρο ότι… έχασε. Μα, και υπάρχει αυτός ο κάποιος και τον έχει ενημερώσει ήδη! Είναι, δε, υπεράνω υποψίας, ένας καθώς πρέπει συντηρητικός. «Απλώς» ο Τραμπ δεν θέλει να παραδεχθεί την πραγματικότητα και να ξεκολλήσει από την προεδρική καρέκλα.

Ρόουβ: Στον Μπάιντεν ο Λευκός Οίκος

Ο Καρλ Ρόουβ, σοβαρός αναλυτής, συνεργάτης του δικτύου Fox News, ένας διάσημος στην Αμερική Ρεπουμπλικανός που διετέλεσε και στενός σύμβουλος του 43ου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υιού, έγραψε ένα άρθρο στη Wall Street Journal και ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά τα νομικίστικα κόλπα του Τραμπ είναι μάταια, αφού τα πράγματα είναι τελειωμένα. Κέρδισαν οι Δημοκρατικοί και ο Μπάιντεν, έχασαν οι Ρεπουμπλικανοί και ο Τραμπ, πάει και τελείωσε και τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει: «Ο Λευκός Οίκος πέρασε σε άλλα χέρια, και κανένας νομικός αγώνας δεν πρόκειται να το μεταβάλει αυτό» έγραψε πεντακάθαρα ο Ρόουβ στο κείμενό του.

Αύγουστος 2007. Ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υιός αγκαλιάζει προστατευτικά τον σύμβουλό του Καρλ Ρόουβ (EPA/SHAWN THEW)

Ο συνετός αρθρογράφος δήλωσε απερίφραστα ότι ο Μπάιντεν έχει μη ανατρέψιμο προβάδισμα στις πέντε προαναφερθείσες Πολιτείες, τέτοιο που θα του δώσει 306 εκλέκτορες. Ο μοναδικός τρόπος για να αντιστραφεί η κατάσταση υπέρ του Τραμπ είναι η απόδειξη της νοθείας, έγραψε ο Ρόουβ: «Να αποδείξει με στοιχεία ότι έγινε συστηματική απάτη, κάτι που ερμηνεύεται σε άγρα δεκάδων χιλιάδων κάλπικων ψήφων. Αλλά για τέτοιας έκτασης νοθεία δεν υπάρχουν στοιχεία».

Και, προς επίρρωσιν των λόγων του, ο Ρόουβ παραθέτει τα αριθμητικά δεδομένα που βοούν από μόνα τους και διαλύουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση: στο Μίσιγκαν ο Μπάιντεν προηγείται με 146.000 ψήφους, στην Πενσιλβάνια με 50.000, στη Νεβάδα με 36.000, στο Ουινσκόσιν με 20.000 και στην Αριζόνα με 12.000. Η προτροπή του Ρόουβ στον Τραμπ είναι να τελειώσει γρήγορα με τα δικαστικά κόλπα και να «διαδραματίσει ενοποιητικό ρόλο στη χώρα, οδηγώντας τις εξελίξεις στην ειρηνική μετάβαση και στην ομαλότητα, χωρίς παράπονα και γκρίνιες». Ο έμπειρος αναλυτής δεν επέτρεψε στην ιδεολογία του να επισκιάσει τον ρεαλισμό του και τη σαφήνεια του λόγου του.

Ο στόχος του Τραμπ με όλες τις νομικές κωλυσιεργίες που εφαρμόζει μετεκλογικώς είναι ένας: επιδιώκει να παραλύσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και να λήξει η προθεσμία για την κανονική και τεκμηριωμένη ανακήρυξη των εκλεκτόρων. Από άλλους αναλυτές στις ΗΠΑ, οι οποίοι προσεγγίζουν το θέμα από διαφορετική αφετηρία όμως συμφωνούν στα συμπεράσματά τους με τον Ρόουβ, οι ενέργειες του Τραμπ κρίνονται «απέλπιδες» αλλά και «επικίνδυνες από δημοκρατική άποψη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...