361
Ο λόγος του Μακρόν στράφηκε κατά της βίας εναντίον των γυναικών | REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Μακρόν: Η ισότητα ανδρών και γυναικών το μεγάλο στοίχημα της θητείας μου

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2017, 16:41
Ο λόγος του Μακρόν στράφηκε κατά της βίας εναντίον των γυναικών
|REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Μακρόν: Η ισότητα ανδρών και γυναικών το μεγάλο στοίχημα της θητείας μου

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2017, 16:41

Αποφασιστικός και αποφσισμένος εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε εκδήλωση για την Παγκόσμιο Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ο κ. Μακρόν μάλιστα  διακήρυξε πως η ισότητα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών θα είναι «η μεγάλη υπόθεση» της πενταετούς προεδρικής θητείας του.

«Η κοινωνία μας ολόκληρη είναι άρρωστη από τον σεξισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώπιον 200 προσώπων που εκπροσωπούσαν τις ενώσεις, τους θεσμούς και την πολιτική τάξη της Γαλλίας. Παρούσα ήταν φυσικά και η σύζυγός του, Μπριζίτ.

2017-11-25T134906Z_1636996609_RC160FEBD270_RTRMADP_3_FRANCE-VIOLENCE-WOMEN-MACRON
Η Μπριζίτ ακούει τον σύζυγό της να μιλάει για την βία κατά των γυναικών

Ο Εμανουέλ Μακρόν άρχισε την ομιλία του τηρώντας ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής προς τις 123 γυναίκες που σκοτώθηκαν το 2016 στη Γαλλία από τον σύζυγο ή τον πρώην σύζυγό τους. «Η Γαλλία δεν πρέπει πλέον να είναι μία απ’ αυτές τις χώρες όπου οι γυναίκες φοβούνται», δήλωσε ο Μακρόν και απαρίθμησε τρεις προτεραιότητές του για τα πέντε επόμενα χρόνια. Αυτές είναι «η παιδεία και η πολιτισμική μάχη υπέρ της ισότητας», η «βελτίωση της φροντίδας για τα θύματα» και η «ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου».

Ο Μακρόν, αν και κάλεσε τους πολίτες να μην πέσουν «σε μια καθημερινότητα κατάδοσης» ούτε να θεωρούν ότι κάθε σχέση άνδρα-γυναίκας είναι ύποπτη, υπογράμμισε πως θέλει «να αγωνισθεί για τη μη διαπραγματεύσιμη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 225.000 γυναίκες έπεσαν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας εκ μέρους του συζύγου τους και από αυτές μήνυση κατέθεσαν λιγότερες από μία στις πέντε.

2017-11-25T110251Z_1917415595_RC13E60D2440_RTRMADP_3_FRANCE-VIOLENCE-WOMEN-MACRON
Το ζεύγος Μακρόν

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επιβεβαίωσε την προσεχή δημιουργία ενός «αδικήματος σεξιστικής προσβολής» με πρόστιμα για την παρενόχληση στον δρόμο και ζήτησε να ορισθεί στα 15 έτη η ελάχιστη ηλικία συναίνεσης σε μια σεξουαλική πράξη. Ζήτησε επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μετανάστριες που «διαφεύγοντας από τη χώρα τους επιδιώκουν επίσης να διαφύγουν από την κλειτοριδεκτομή οι ίδιες και οι μικρές κόρες τους».

Ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε επίσης να δημιουργηθούν από το 2018 νοσοκομειακές μονάδες για την ψυχοτραυματική αντιμετώπιση γυναικών θυμάτων βίας ενώ δήλωσε ότι η παρενόχληση στους χώρους δουλειάς θα αποτελεί πλέον προτεραιότητα της επιθεώρησης εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...