797
Μαθαίνοντας σε παιδιά την ιστορία των τηλεπικοινωνιών | .

«Μα καλά, έτσι ήταν τα τηλέφωνα;»

Μαθαίνοντας σε παιδιά την ιστορία των τηλεπικοινωνιών
|.

«Μα καλά, έτσι ήταν τα τηλέφωνα;»

Το Σάββατο 18 Μαΐου βρεθήκαμε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, το τιμηθέν μουσείο του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM) για το 2018, όπου πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, προσήλθαν στη Νέα Κηφισιά με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων.

Είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε, θυμηθήκαμε. Η εξέλιξη της τεχνολογίας από τις πρώτες εφευρέσεις μέχρι τις σύγχρονες δορυφορικές και κινητές επικοινωνίες, από τους πυρσούς και τα σήματα μορς ως τις συσκευές-αριστουργήματα με μανιβέλα και καντράν. «Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…», θυμάστε; Πόσο ραγδαία άλλαξε η ζωή μας, για πότε πιάσαμε όλοι τα smartphones;

Πιτσιρίκια ανακαλύπτουν τα τηλεγραφήματα

Μιλήσαμε με την Νικολέττα Λιακοσταύρου, Προϊσταμένη του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μας είπε, κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ 14.000 επισκέπτες με το 85% να αποτελείται από εκπαιδευτικές ομάδες και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ οφείλει την επιτυχία του στα μοναδικά του εκθέματα και τις διαδραστικές του ξεναγήσεις. Την ώρα που συζητούσαμε, η κυρία Λιακοσταύρου προέτρεψε ένα παιδάκι να πατήσει ένα πράσινο κουμπί, που βρισκόταν πάνω σε ένα από τα εκθέματα. Το παιδάκι δίστασε γιατί «στα μουσεία μόνο κοιτάμε, δεν αγγίζουμε». Ε, λοιπόν, σε αυτό το μουσείο όχι μόνο μπορεί κανείς να αγγίζει αλλά και να μαθαίνει κάτι μέσα από αυτό.

Δύο παιδάκια συνθέτουν το δικό τους μήνυμα Μορς γεμάτα ενθουσιασμό

Λίγο παρακάτω, η κυρία Λιακοσταύρου μας έδειξε πώς μπορούμε να ακούσουμε την φωνή του ιδρυτή του τηλεφώνου Γκράχαμ Μπελ, την οποία αποκωδικοποίησε πρόσφατα το Ινστιτούτο Smithsonian της Νέας Υόρκης. «Hear my voice, Alexander Graham Bell» (Ακούστε τη φωνή μου, Αλεξάντερ Γράχαμ Μπελ). Πραγματικά εντυπωσιακό!

Στη συνέχεια γνωρίσαμε το μοντέλο του πρώτου καλωδιακού πλοίου του ΟΤΕ, του «Θαλή του Μιλήσιου», μέσω της Τεχνολογίας Virtual Reality.

Γνωριμία με την εικονική πραγματικότητα

Εκεί βρίσκεται επίσης ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης, που δημιούργησε ο ΟΤΕ τη δεκαετία του 60′ για τις δικές του ανάγκες σε τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Με περισσότερα από 25.000 εκθέματα που έχουν σημαδέψει την ιστορία και την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, όπως τηλεφωνικές συσκευές, τηλεγραφήματα καθώς και ένα πλούσιο αρχείο τηλεφωτογραφιών, συγκροτείται μια έκθεση που κανείς αξίζει να επισκεφθεί.

Το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την «προ ηλεκτρισμού εποχή» που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, καθώς και τη «μετά ηλεκτρισμό εποχή» που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι σήμερα (τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές μεθόδους επικοινωνίας).

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ οργάνωσε ένα τριήμερο δράσεων και ξεναγήσεων με θέμα: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Μέσω μιας διαδραστικής εμπειρίας, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, που ήταν το τιμώμενο μουσείο της χώρας για το 2018, παρουσίασε τις ακόλουθες δράσεις:

  • Museum in the dark

Οι υπεύθυνοι σβήνουν τα φώτα «αναγκάζοντας» μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να περιηγηθούν στους διαδρόμους και τις αίθουσεςμε φακούς. Με χρήση VR (Virtual Reality) και AR (Augmented Reality) μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να δει πράγματα με διαφορετική ματιά. Παραδείγματος χάρη, αντί να σας μιλήσουν οι ξεναγοί για τα ταχυδρομικά περιστέρια και για το πώς μεταφέρονταν τα μηνύματα πριν από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, με την χρήση των προαναφερθεισών τεχνολογιών, η αίθουσα ξαφνικά γεμίζει πουλιά!

  • Ζωγραφίζοντας το παρελθόν

Στη δράση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε μικρά παιδιά να επέμβουν καλλιτεχνικά σε ήδη υπάρχουσες τηλεφωτογραφίες του παρελθόντος όπως η μεταφορά καλωδίων από εργάτες με κάρο, εναερίτες και τηλεφωνήτριες της δεκαετίας το 40′. Έτσι, τα παιδιά δημιουργούν ένα δικό τους άλμπουμ στο οποίο μπορούν ύστερα να προσθέσουν και άλλες φωτογραφίες της επιλογής τους.

«Ζωγραφίζοντας το παρελθόν»: τα παιδιά επεμβαίνουν καλλιτεχνικά σε παλιές φωτογραφίες
  • Μυστήριο στο μουσείο

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ μετατρέπεται σε escape room (δωμάτιο απόδρασης)! Τι σημαίνει αυτό; Οι παρευρισκόμενοι πρέπει να συνεργαστούν και να βρουν τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να «αποδράσουν» από το δωμάτιο πριν εκπνεύσει ο χρόνος που ορίζεται από τους υπεύθυνους του μουσείου.

(Στις παραπάνω δράσεις περιλαμβάνονται και οι ξεναγήσεις που προσφέρονται εντελώς δωρεάν).

Κατά τη διάρκεια  του τριήμερου εκδηλώσεων, υπήρχε μουσική από DJ,  κέρασμα και παγωτό για τους επισκέπτες δημιουργώντας  μια ιδιαίτερα  γιορτινή ατμόσφαιρα που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Info

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Διεύθυνση: Πρωτέως 25, 14564 Ν. Κηφισιά
Ωρες ΛειτουργίαςΔευτ – Παρ, 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), και δύο Κυριακές κάθε μήνα, 09:00-16:00

Αναλυτικά το πρόγραμμα του μουσείου εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...