426
Ο Ματέο Σαλβίνι στην εξέδρα της συγκέντρωσης στο Μιλάνο, κρατά στο ένα χέρι το ροζάριο και με το άλλο δείχνει την... Παρθένο Μαρία, που θα τον «οδηγήσει στη νίκη» | REUTERS

Ιταλία: Εξαλλη με το κομποσκοίνι του Σαλβίνι η Καθολική Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 11:40
Ο Ματέο Σαλβίνι στην εξέδρα της συγκέντρωσης στο Μιλάνο, κρατά στο ένα χέρι το ροζάριο και με το άλλο δείχνει την... Παρθένο Μαρία, που θα τον «οδηγήσει στη νίκη»
|REUTERS

Ιταλία: Εξαλλη με το κομποσκοίνι του Σαλβίνι η Καθολική Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 11:40

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Καθολικής Εκκλησίας κατά του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος στην προεκλογική συγκέντρωση της ξενοφοβικής Λέγκας και άλλων λαϊκιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων, το Σάββατο στο Μιλάνο, εμφανίσθηκε με ένα κομποσκοίνι (ροζάριο) και έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας πως «είμαι βέβαιος πως η Παρθένος θα μας οδηγήσει στη νίκη».

«Μην ονομάζεις επί ματαίω το όνομα του Θεού», του απάντησε ο Αντόνιο Σπαντάρο, διευθυντής της εφημερίδας Civilt Cattolica, στον λογαριασμό του στο Facebook. «Τα ροζάρια και οι εσταυρωμένοι χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους, αλλά με τρόπο αντίστροφο απ’ ότι στο παρελθόν. Εάν προηγούμενως αποδιδόταν στον Θεό εκείνο που αντιθέτως θα έπρεπε να παραμείνει στα χέρια του Καίσαρα, τώρα είναι ο Καίσαρας εκείνος που κρατά και προβάλλει εκείνο που είναι του Θεού», προσθέτει στο κείμενό του, στιγματίζοντας την πράξη του Σαλβίνι.

Τη γνώμη του Σπαντάρο απηχεί και από την πλευρά του το εβδομαδιαίο περιοδικό Famiglia Cristiana: «Το ροζάριο που εμφάνισε ο Σαλβίνι και τα σφυρίγματα του πλήθους κατά του Πάπα Φραγκίσκου, ιδού το φετιχιστικός εθνικισμός», είναι ο τίτλος με τον οποίο το περιοδικό χαρακτήρισε την εκδήλωση στο Μιλάνο. Σε αυτήν, «σκηνογραφήθηκε το νιοστό παράδειγμα της εργαλειοποίησης της θρησκείας για να δικαιολογηθεί η συστηματική παραβίαση στη χώρα μας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ώρα που αυτός που ξεσηκώνει τα πλήθη για λογαριασμό της Λέγκα, επιδείκνυε το Ευαγγέλιο, έδιωχναν άλλο ένα φορτίο από ανθρώπινες ψυχές (από τις ιταλικές ακτές) και τα Ηνωμένα Εθνη μάς καταδίκαζαν για το διάταγμα για την ασφάλεια». Και το περιοδικό που κάποτε είχε χρησιμοποιήσει κατά του Σαλβίνι την ευαγγελική ρήση Vade Retro (ύπαγε οπίσω μου) καταλήγει: «Τι άλλο χρειάζεται ακόμη για να προκαλέσει την αγανάκτηση των καθολικών;».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και από το ίδιο το Βατικανό, από τον καρδινάλιο γραμματέα του κράτους Πιέτρο Παρολίν: «Πιστεύω πως η κομματική πολιτική διαιρεί, ενώ ο Θεός είναι για όλους», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού. «Το να επικαλείσαι τον Θεό για λογαριασμό μας είναι πάντοτε επικίνδυνο».

Αλλά και στο επίσημο όργανο της Εκκλησίας, το Avvenire, ένα σημείωμα χωρίς υπογραφή χαρακτηρίζει τον Σαλβίνι «σημαιοφόρο ενός ιδιοτελούς καθολικισμού, όλως διαφορετικού από την αυθεντία του Πάπα και της Εκκλησίας».

Παρά τις κριτικές εναντίον του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, απάντησε: «Είμαι υπερήφανος για την ιστορία και τις ρίζες μας και ότι δίνουμε παράδειγμα ενός πολιτισμού φιλόξενου και γενναιόδωρου. Μου έγραψε η Ευρώπη, οι δικαστές, ο ΟΗΕ, πως παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μου έγραψε ένας καρδινάλιος εδώ, ένας καρδινάλιος εκεί το ίδιο. Σε όλους έδωσα την ίδια ευγενική απάντηση: χωρίς την άδειά μου δεν αποβιβάζεται κανένας», αναφερόμενος στην απαγόρευση προσέγγισης ανθρωπιστικών πλοίων , που μεταφέρουν μετανάστες, στις ιταλικές ακτές.