658
Ο Λούλα ντα Σίλβα, δις πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, ποζάρει με την εθνική σημαία | REUTERS/Ueslei Marcelino

Βραζιλία: Πώς ήρθε ξανά η ώρα του Λούλα;

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 10:31
Ο Λούλα ντα Σίλβα, δις πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, ποζάρει με την εθνική σημαία
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Βραζιλία: Πώς ήρθε ξανά η ώρα του Λούλα;

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 10:31

Λίγες ημέρες πριν από τις βραζιλιάνικες εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αισθάνεται πως βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τη νίκη. Διότι βασίζεται στους νέους και στους διανοουμένους για να κερδίσει ξανά την προεδρία της μεγάλης νοτιοαμερικανικής χώρας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, που τα τελευταία χρόνια είχε πέσει στα χέρια ενός ομοφοβικού ακροδεξιού λαϊκιστή, του Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσε δίνει τον 77χρονο Λούλα νικητή ήδη από τον πρώτο γύρο: συγκεντρώνει το 52% των προτιμήσεων, ενώ ο αντίπαλός του, ο σημερινός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, πιάνει ένα 34% των προτιμήσεων. Διαφορά μεγάλη, λοιπόν.

Ωστόσο πάντα υπάρχει το περιθώριο του στατιστικού λάθους, όπως υπάρχουν και κάποια άλλα γκάλοπ που δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για την επικράτηση του Λούλα. Οπότε το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να θεωρηθεί προδιαγεγραμμένο, μολονότι το προβάδισμα του βετεράνου συνδικαλιστή διευρύνεται: Δημοσκόπηση των Genial/Quaest που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη έφερε τον Λούλα να συγκεντρώνει το 46% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 33% του Μπολσονάρο, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, η διαφορά στην κυλιόμενη έρευνα βρισκόταν στις δέκα μονάδες. Αν χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, που έχει προγραμματιστεί για την 30ή Οκτωβρίου, ο Λούλα θα επικρατήσει με διαφορά 14 μονάδων, έναντι 10 στην προηγούμενη έκδοση της κυλιόμενης δημοσκόπησης.

Ο προεκλογικός αγώνας για τον Λούλα ήταν μία κούρσα διεκδίκησης και της τελευταίας ψήφου. Στην τελευταία ομιλία του κάλεσε καλλιτέχνες, διανοούμενους και πολιτικούς συμμάχους σε συστράτευση για τη νίκη. Το σύνθημά του είναι «Η Βραζιλία της ελπίδας». Το θέατρο όπου μίλησε ήταν κατάμεστο από κυρίες ντυμένες με φλογερά κόκκινα φορέματα. Η σύζυγός του εμφανίστηκε στη σκηνή οπλισμένη με χιούμορ, πειράζοντας τον άντρα της που θέλει και τρίτη θητεία.

Συζυγικός εναγκαλισμός επί σκηνής προεκλογικής συγκεντρώσεως: το ζεύγος Ντα Σίλβα (REUTERS/Ueslei Marcelino)

Στις βιντεοοθόνες εμφανίζονταν διάσημοι τραγουδιστές της Βραζιλίας, αριστεροί στο φρόνημα, όπως ο Γκαετάνο Βελόσο, αλλά και ο Τζιλμπέρτο Τζιλ, ο διατελέσας υπουργός Πολιτισμού σε κυβερνήσεις του Λούλα. Οι γυναίκες όμως έκλεψαν τις εντυπώσεις, αφού καταχειροκροτήθηκαν: η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, η αντιρατσίστρια ακτιβίστρια Λουάνα Τζένοτ και η νεαρή ιθαγενής Τσάι Σουρούι, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ινδιάνων του Αμαζονίου.

Υστερα από τέσσερις ώρες τραγουδιών και ομιλιών, ο Λούλα ανέβηκε τελικά στη σκηνή και με βραχνή φωνή είπε: «Εχω τόσα πολλά πράγματα να πω, όμως δεν θα μπορέσω ποτέ να φτάσω τον Φιντέλ Κάστρο».

Είπε επίσης ότι θέλει να σταματήσει «τον πόλεμο που χωρίζει τις οικογένειες» στη Βραζιλία, αναφέρθηκε περιφραστικά στον (ακατανόμαστο) Μπολσονάρο στηλιτεύοντας τον «ανίκανο και απάνθρωπο πρόεδρο» και κατόπιν ανέπτυξε το σχέδιό του για την «ανοικοδόμηση της Βραζιλίας».

Υποσχέθηκε επενδύσεις σε υποδομές, στήριξη των μικρομεσαίων, εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κατώτατους μισθούς στην εργασία και μία ψηφιακή επανάσταση που θα συνδέσει τη διοίκηση με τους πολίτες. «Θα φέρω πίσω την ειρήνη, την ενότητα, την αγάπη και την ελπίδα» κατέληξε ο Λούλα, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τα χρόνια του Μπολσονάρο ως τα χρόνια ενός εφιάλτη από τον οποίο θα ξυπνήσει η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Και όντως τα χρόνια αυτά ήταν ένας εφιάλτης –και μόνο η πεισματική άρνηση του λαϊκιστή προέδρου να αναγνωρίσει ως μείζονα κίνδυνο την Covid-19, οδηγώντας σε πολιτικές υγείας με εκατόμβες νεκρών, αρκεί.

Ο Λούλα, είχε υπάρξει ένα σύμβολο του αριστερού πολιτικού κύματος που κατέκτησε τη Λατινική Αμερική στην πρώτη δεκαετία του αιώνα μας. Ως ηγέτης του Partido dos Trabalhadores (Κόμματος των Εργατών), αυτός ο ενθουσιώδης ρήτορας και συνδικαλιστής είχε κερδίσει τις εκλογές το 2002 και επανεξελέγη θριαμβευτικά πρόεδρος το 2006. Ωστόσο, το 2017, σε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη δίκη, καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση ως ένοχος για ξέπλυμα χρήματος στην περιβόητη υπόθεση Petrobras.

Ο Λούλα έμεινε στη φυλακή για δύο χρόνια. Το γεγονός ότι ο δικαστής που τον καταδίκασε, ο Σέρχιο Μόρο,, έγινε μετά υπουργός Δικαιοσύνης του Μπολσονάρο δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο από τους βραζιλιάνους πολίτες που είδαν στο κατηγορητήριο και στην καταδίκη του Λούλα πολιτική στόχευση για να βγει από τη μέση. Τώρα, στα 77 του, ο Λούλα είναι έτοιμος να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά comeback στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...