509
Ενα από τα δύο τάνκερ που δέχθηκαν επίθεση | Twitter

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την επίθεση σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 12:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/06/2019 14:57
Ενα από τα δύο τάνκερ που δέχθηκαν επίθεση
|Twitter

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την επίθεση σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 12:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/06/2019 14:57

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, το πρωί της Πέμπτης. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και η ιαπωνική κυβέρνηση έκαναν λόγο για επίθεση από αγνώστους.

Τα δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν με τη βοήθεια πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που βρίσκονταν στην περιοχή και των ιρανικών Αρχών. Οπως ανέφεραν, μόνο ένα μέλος του πληρώματος στο ένα πλοίο τραυματίστηκε κατά την επίθεση.

Λίγο αργότερα, το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου αποκάλυψε ότι τα δεξαμενόπλοια μετέφεραν φορτίο, το ένα με προορισμό την Ιαπωνία και το άλλο, ιαπωνικού ενδιαφέροντος, με προορισμό τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.

Το περίεργο είναι η επίθεση έγινε λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε στην Τεχεράνη με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας να τηρηθεί η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά όπλα, που έχει υπογράψει το Ιράν με τη Δύση. Η συμφωνία όμως, βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και το Ιράν απειλεί ότι δεν θα την τηρήσει. Είναι η πρώτη φορά που ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση που έφερε στην εξουσία τον αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ιρανός ηγέτης είπε στον ιάπωνα πρωθυπουργό, μετά την επίθεση, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνομιλήσει ξανά με τον Τραμπ και να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για την συμφωνία για τα πυρηνικά. «Δεν θεωρώ ότι ο Τραμπ είναι άξιος οποιασδήποτε απάντησής μου και δεν θα του απαντήσω», δήλωσε κατηγορηματικά ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Το Ιράν δεν επιθυμεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα, όμως η Αμερική δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για να το σταματήσει, αν το επιθυμούσε», είπε επίσης ο ίδιος, ενώ άλλος ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επίθεση είναι «εξαιρετικά ύποπτη».

Από αριστερά, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Official Khamenei website/Handout via REUTERS

Τα πλοία που χτυπήθηκαν είναι το Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις, το Front Altair βυθίστηκε. Αργότερα όμως, ιρανός αξιωματούχος το διέψευσε.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair, μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, ενώ το Kokuka Courageous έπλεε από τη Σαουδική Αραβία για την Απω Ανατολή φορτωμένο με μεθανόλη και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

«Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ», δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Τον περασμένο μήνα, στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχαν πληγεί τέσσερα δεξαμενόπλοια με επιθέσεις με νάρκες που τοποθετήθηκαν στα πλοία από δύτες. Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει το Ιράν για τις επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...