736
Φιγούρες Κινέζων με υγειονομικές μάσκες διαγράφονται μπροστά από την κομματική σημαία – είναι επισκέπτες του Μουσείου του ΚΚ, στο Πεκίνο | REUTERS/Florence Lo

Η Κίνα «θερμοκήπιο» ίντριγκας ενόψει του 20ού Συνεδρίου του ΚΚ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 09:15
Φιγούρες Κινέζων με υγειονομικές μάσκες διαγράφονται μπροστά από την κομματική σημαία – είναι επισκέπτες του Μουσείου του ΚΚ, στο Πεκίνο
|REUTERS/Florence Lo

Η Κίνα «θερμοκήπιο» ίντριγκας ενόψει του 20ού Συνεδρίου του ΚΚ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 09:15

Η ιστορία που διακινήθηκε στο Διαδίκτυο τις προάλλες αποδείχθηκε φούσκα: όσοι επένδυσαν φιλοδοξίες και όνειρα στη σπερμολογία ότι στο Πεκίνο έγινε πραξικόπημα και ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνελήφθη, πήγαν βαθιά… στον κουβά. Η Ελεν Ντέιβιντσον, ανταποκρίτρια του βρετανικού Guardian στην Ταϊβάν, δεν έδωσε καμία σαφή εξήγηση για την προέλευση των μύθων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι όλες αυτές οι φήμες ήταν αβάσιμες. Σημείωσε κιόλας ότι και αυτές έπαιξαν τον ρόλο τους στο να δημιουργηθούν «πυρετώδεις εικασίες» ενόψει του κομματικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο. «Σε αυτό ο Σι αναμένεται να λάβει μία άνευ προηγουμένου έγκριση τρίτης θητείας» προεξόφλησε.

Οι «διαψευθείσες φήμες», ωστόσο αρκούν για να μιλούν τώρα οι αναλυτές περί ενός «μυστικοπαθούς περιβάλλοντος θερμοκηπίου», το οποίο είναι «βουτηγμένο στην καχυποψία». Διότι ναι μεν δεν έγινε κίνημα κατά του Σι, ωστόσο «φυλακίστηκε με την κατηγορία της διαφθοράς μία δράκα ανωτέρων αξιωματούχων».

«Την περασμένη εβδομάδα ένα κινεζικό δικαστήριο φυλάκισε τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Σουν Λιντζούν, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Φου Τζενχούα, όπως και τους πρώην αστυνομικούς διευθυντές της Σαγκάης, του Τσονγκίνγκ και τους Σανξί». Η Ντέιβιντσον έγραψε ότι «ο Φου και οι επικεφαλής της αστυνομίας είχαν κατηγορηθεί ότι συμμετείχαν στην πολιτική κλίκα του Σουν» και ότι «απιστούσαν στον Σι».

Να το συμπέρασμα των αναλυτών, όπως το μετέφερε η ανταποκρίτρια από την Ταϊβάν: «Ηταν μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές εκκαθαρίσεις των τελευταίων ετών, και ήρθε λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο του ΚΚ Κίνας όπου η πολιτική ελίτ αναδιαρθρώνεται γύρω από τις διάφορες θέσεις εξουσίας του μονοκομματικού κράτους». Η Ντέιβιντσον θύμισε ότι ο Σι «αναμένεται να διοριστεί εκ νέου αρχηγός του κόμματος και της στρατιωτικής επιτροπής, αφού κατάργησε το όριο των δύο θητειών το 2018 και διεξήγαγε πολυετή εκστρατεία κατά της διαφθοράς, η οποία στόχευσε και πολλούς πολιτικούς αντιπάλους του». Την περασμένη Κυριακή τα κρατικά media της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ο κατάλογος των εκπροσώπων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας έχει οριστικοποιηθεί. Η συμπερίληψη του Σι στη λίστα διέλυσε εντελώς τις φήμες περί πραξικοπήματος.

Η Ντέιβιντσον έδωσε τον λόγο σε διαφόρους αναλυτές. Ο Ντριού Θόμπσον, ερευνητής του σιγκαπουριανού ιδρύματος Lee Kuan Yew School of Public Policy και πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι «ένα πραξικόπημα στην Κίνα δεν είναι εντελώς απίθανο» και ότι «ο Σι φέρεται να έχει ανησυχήσει κατά το παρελθόν». Αυτός πιθανολόγησε ότι οι τελευταίες φήμες περί πραξικοπήματος «μάλλον εκπορεύτηκαν από το αναξιόπιστο κίνημα Falun Gong» – πρόκειται για θρησκευτικοπολιτική οργάνωση Κινέζων που εδρεύει στις ΗΠΑ και έχει σήμα της την αριστερόστροφη σβάστικα. Και συνέχισε ο Θόμπσον: «Η φήμη ότι ο Σι έχει συλληφθεί έχει τη σημασία της, επειδή η στιγμή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη για την Κίνα και επειδή οι πρόσφατες καταδίκες των αξιωματούχων δημιουργούν ατμόσφαιρα θερμοκηπίου».

Αλλοι αναλυτές, όπως ο υπεύθυνος του σάιτ Sinocism, ο Αμερικανός Μπιλ Μπίσοπ, είπε ότι «η εγγενής αδιαφάνεια των μηχανισμών του ΚΚ Κίνας τροφοδότησε την κυκλοφορία και τη διασπορά των φημών». Το συνέδριο του κόμματος, πάντως, είναι μία διαδικασία κατανομής της εξουσίας, με τις υψηλότερες θέσεις να μην ανακοινώνονται μέχρι την τελευταία ημέρα, σχολίασε η ανταποκρίτρια: «Ο κυβερνητικός έλεγχος και η συντριβή της διαφωνίας έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πλησιάζει η έναρξη του συνεδρίου». Γεγονός είναι ότι ο Σι δεν έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο αφ’ ότου επέστρεψε στο Πεκίνο από τη σύνοδο των ασιατών ηγετών (μετά του Πούτιν) στη Σαμαρκάνδη, το προπερασμένο Σαββατοκύριακο. «Δεν αποκλείεται να έχει τεθεί σε καραντίνα».

Το 20ό είναι σημαδιακό

Το κείμενο της Ντέιβιντσον έκλεισε με την πληροφορία ότι το κομματικό συνέδριο αρχίζει τις εργασίες του στις 16 Οκτωβρίου. Φημολογείται, έγραψε εν κατακλείδι, ότι το κόμμα μπορεί να αναστήσει τον τίτλο «ηγέτης του λαού», ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ύστερα από την εποχή του προέδρου Μάο.

Εμείς να συμπληρώσουμε ότι πρόκειται για το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κάτι που έχει τη σημασία του στην Ιστορία του παγκοσμίου κομμουνιστικού κινήματος. Το 1956 σε ένα άλλο 20ό Συνέδριο, σε εκείνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, ο Νικήτα Χρουστσόφ αποκαθήλωσε τον Ιωσήφ Στάλιν και την κληρονομιά του, εγκαινιάζοντας τον ρεβιζιονιστικό μετασχηματισμό του σοβιετικού κράτους και της ιδεολογίας του. Ηταν μία στροφή που οδήγησε σε βαθιά κρίση, πολιτική και γεωπολιτική, τις σχέσεις της Σοβιετικής Ενωσης και της Κίνας και συνέβαλε στη διάσπαση του διεθνούς κομμουνισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...