514
Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς: πλέον την κυνηγούν οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές μέσα στα ξενοδοχεία που διαμένει… | EPA/MASSIMO PERCOSSI

Λιβύη: Οι Τούρκοι θέλουν «να φάνε» τη Νάιλα Μανγκούς

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 19:53
Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς: πλέον την κυνηγούν οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές μέσα στα ξενοδοχεία που διαμένει…
|EPA/MASSIMO PERCOSSI

Λιβύη: Οι Τούρκοι θέλουν «να φάνε» τη Νάιλα Μανγκούς

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 19:53

Η «αμερικανίδα» υπουργός Εξωτερικών της «μεταβατικής» κυβέρνησης της Λιβύης, η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς, όταν αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιό της ίσως και να πίστευε ότι η υπόθεση «εθνική ενότητα» για την οποία εκλήθη να αγωνιστεί ήταν εφικτή παρά την παρουσία των Τούρκων και των μισθοφόρων τους στη χώρα.

Ε, η πρόσφατη επίσκεψη στην Τρίπολη του τούρκου ομολόγου της Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ό,τι αυτή πυροδότησε στην τζιχαντιστική βάση τής διέλυσαν κάθε αυταπάτη γύρω από το θέμα.

Η Μανγκούς έχει πει και εξακολουθεί να λέει το αυτονόητο, ότι «όλοι οι μισθοφόροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λιβύη», όμως ο Τσαβούσογλου εξεμάνη επειδή θεώρησε αυτή τη θέση επικίνδυνη για τους φιλότουρκους πολιτοφύλακες, ντόπιους και σύρους τζιχαντιστές με διασυνδέσεις στη διαβόητη οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Η Μανγκούς, βέβαια, δεν είχε αναφερθεί μόνο στα υποχείρια των Τούρκων, αλλά και στους αντιπάλους τους, στους ρώσους και αφρικανούς μισθοφόρους.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς πριν από μία εβδομάδα στην Τρίπολη (Media Office of the Prime Minister/Handout via REUTERS)

Οι πιέσεις των Τούρκων και ορισμένων μουσουλμάνων κληρικών από την Τουρκία να παραιτηθεί η Μανγκούς είναι πλέον αφόρητες όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, ενώ οι φιλότουρκοι πολιτοφύλακες αποχαλινώθηκαν και δεν διστάζουν να… ψάχνουν τη Μανγκούς και για τα περαιτέρω.

Το περασμένο Σάββατο μία από αυτές τις φιλοτουρκικές ένοπλες ομάδες που τριγυρίζουν στην Τρίπολη εισέβαλε σε ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος η «μεταβατική» κυβέρνηση της Λιβύης με σκοπό να εντοπίσει τη Μανγκούς.

Υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία εικόνας και ήχου στα οποία οι ένοπλοι τζιχαντιστές εμφανίζονται να ρωτάνε «πού βρίσκεται» η υπουργός Εξωτερικών και «ποιο είναι το αυτοκίνητό της». Μάλιστα η εισβολή τους στο ξενοδοχείο οδήγησε σε εκκλήσεις των μετριοπαθέστερων στοιχείων για μεταφορά της έδρας της κυβέρνησης εκτός Τρίπολης, ενδεχομένως στη Σύρτη.

Οι διεθνείς παρατηρητές βλέπουν ότι ήδη ξεκίνησε πόλεμος εναντίον της Μανγκούς, υπογραμμίζουν δε τη σημασία που είχε η επίθεση που εξαπέλυσε ο ακραίος ισλαμιστής κληρικός Σαντίκ αλ-Χαριανί, ο οποίος ζει στην Τουρκία. Ο συγκεκριμένος δεν δίστασε να την αποκαλέσει «κακό, απεχθές άτομο, όργανο στην υπηρεσία του σιωνιστικού σχεδίου»... Πρόκειται για δηλητηριώδη, βιτριολικά σχόλια, που σπέρνονται σε ένα διψασμένο για αίμα χωράφι.

Συνεπώς υφίσταται ακόμη και κίνδυνος για την ίδια τη ζωή της υπουργού.

Με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, στη Ρώμη στις 22 Απριλίου (EPA/MASSIMO PERCOSSI)

Η Corriere della Sera έγραψε ότι «οι επιθέσεις εναντίον της ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες, όταν είχε μεταβεί στη Ρώμη και μίλησε υπέρ της απόσυρσης όλων των μισθοφόρων και ξένων στρατιωτών από τη Λιβύη. Τότε η Τουρκία της απάντησε ότι ο ρόλος των τουρκικών δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης». Υστερα μίλησε ο κληρικός εκ Τουρκίας και προχθές έκαναν εισβολή στο ξενοδοχείο της Μανγκούς οι τζιχαντιστές.

Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη, που ο αμερικανός πρεσβευτής Ρίτσαρντ Νόρλαντ αναγκάστηκε να παρέμβει και να επαναλάβει τη θέση υπέρ της απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων, ωστόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε το «νόμιμο» της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Μερικοί από τους φιλότουρκους αντιπάλους της Μανγκούς ισχυρίζονται κιόλας ότι είναι υποστηρίκτρια του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που εδρεύει στη Βεγγάζη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...