238
Η σύριγγα και το φιαλίδιο φαίνεται πως θα παρέχουν σύντομα το διαβατήριο για τα ταξίδια στην ΕΕ | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Στόχος η 21η Ιουνίου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 16:35
Η σύριγγα και το φιαλίδιο φαίνεται πως θα παρέχουν σύντομα το διαβατήριο για τα ταξίδια στην ΕΕ
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Στόχος η 21η Ιουνίου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 16:35

Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι νομικές και τεχνικές διεργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς ώστε το σύστημα να είναι λειτουργικό τον επόμενο μήνα, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο.

Οσο για την πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη Μαΐου.

Το Politico πάντως, σημειώνει ότι η πρόεδρος της Επιτροπής ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξη, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι πολύπλοκες. Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει ότι το πιστοποιητικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί στη θέση περιορισμών όπως η υποχρεωτική καραντίνα ταξιδιωτών, όμως τα κράτη-μέλη επιμένουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιλογές τους σε περίπτωση που παρουσιαστούν νέες απειλές για τη δημόσια υγεία. Το κοινοβούλιο ζητεί επίσης τη διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για τους ταξιδιώτες από τα κράτη.

Την επόμενη εβδομάδα, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για δεύτερη φορά. Ο κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, είπε ότι οι συζητήσεις πρέπει να επισπευσθούν, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολο.

Η ΕΕ ευελπιστεί ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο στις 21 Ιουνίου, αλλά «δεν το υπόσχεται», είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Το θέμα των πιστοποιητικών θα συζητηθεί εκ νέου στη συνάντηση των ηγετών, στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον αυστριακό πρωθυπουργό, Σεμπάστιαν Κουρτς, ακόμα και χώρες που ήταν αρνητικές στο εμβολιαστικό πάσο, φαίνονται να έχουν αλλάξει στάση, μετά από πιέσεις να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...