620
Ο Εντσο Φερνάντες έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ. Θα αγωνιστεί στην Τσέλσι | EUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Λίρα Αγγλίας, το… σκληρό νόμισμα του ποδοσφαίρου

Sportscaster Sportscaster 1 Φεβρουαρίου 2023, 17:37
Ο Εντσο Φερνάντες έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ. Θα αγωνιστεί στην Τσέλσι
|EUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Λίρα Αγγλίας, το… σκληρό νόμισμα του ποδοσφαίρου

Sportscaster Sportscaster 1 Φεβρουαρίου 2023, 17:37

Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που κράτησαν αρκετές εβδομάδες, αλλά και «σφήνες» διαφόρων συλλόγων που επιχείρησαν να «αρπάξουν» τον ποδοσφαιριστή, η συμφωνία για την πιο ηχηρή μετακίνηση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έκλεισε λίγο πριν από τη λήξη της (31/1 στις 23:00 ώρα Γκρίνουϊτς). Ο Εντσο Φερνάντες, ο 22χρονος αργεντινός διεθνής της Μπενφίκα, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κατάρ στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και αναδείχθηκε ο καλύτερος νέος παίκτης του αραβικού Μουντιάλ, αποκτήθηκε από την Τσέλσι έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για την πιο ακριβή μεταγραφή στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ (του Τζακ Γκρίλις στη Μάντσεστερ Σίτι το 2021 είχε κοστίσει, περίπου, 115 εκατ. ευρώ). Αλλά και για μια, ακόμη, ξεκάθαρη ένδειξη των προθέσεων του Τοντ Μπόελι, του επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος που τον περασμένο Μάιο εξαγόρασε το λονδρέζικο club, καταβάλλοντας 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου η Τσέλσι απέκτησε οκτώ νέους παίκτες, δαπανώντας, συνολικά, 340 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερα από όσα ξόδεψαν, στο ίδιο χρονικό διάστημα, όλοι οι σύλλογοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, μαζί. Αν προσθέσουμε και τις κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού, θα διαπιστώσουμε ότι σε δυο μεταγραφικές περιόδους οι «Μπλε» έχουν δαπανήσει, σχεδόν, 650 εκατομμύρια ευρώ – όσα έχουν διαθέσει η Αρσεναλ και η Λίβερπουλ την τελευταία πενταετία.

Επίδειξη πλούτου δεν έκανε μόνον η Τσέλσι, αλλά γενικότερα η Πρέμιερ Λιγκ. Τον Ιανουάριο οι αγγλικοί σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας ενισχύθηκαν με παίκτες συνολικής αξίας 922 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 90% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί σε χειμερινές μεταγραφές (487 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018) και, σχεδόν, τριπλάσιο από εκείνο του προηγούμενου Ιανουαρίου (334 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την Deloitte. Μόνο χθες, τελευταία μέρα της προθεσμίας (για τους παίκτες που δεσμεύονταν με συμβόλαιο), οι Αγγλοι ξόδεψαν περισσότερα από 310 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι αδιανόητο. Η συμμετοχή της Πρέμιερ Λιγκ στις συνολικές μεταγραφικές δαπάνες των Big-5, δηλαδή των πέντε μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, ανήλθε στο 79%. Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35%. Αυτή η τεράστια αύξηση οφείλεται, κυρίως, στην Τσέλσι, η οποία πραγματοποίησε το 37% της αξίας των «αγγλικών» μεταγραφών.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι Αγγλοι ξοδεύουν για νέους παίκτες τα περισσότερα χρήματα απ’ όλους, όμως στο σύνολο της σεζόν 2022-2023 ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Το ποσό που κατέβαλαν και οι 20 σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ για την ενίσχυσή τους, ανήλθε στα 3,17 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Το προηγούμενο το είχαν κάνει το 2016-2017, δαπανώντας (ακριβώς) τα μισά. Μιλώντας στο BBC, ο Τιμ Μπριτζ, επικεφαλής της Deloitte Sports Business Group, δεν έκρυψε την έκπληξή του: «Αυτό ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε δει μέχρι τώρα».

Παρά τα τόσα χρήματα που διατέθηκαν, δεν πήραν όλοι αυτό που ήθελαν.

Η μετακίνηση του Χακίμ Ζίγιες από την Τσέλσι στην Παρί Σεν Ζερμέν ματαιώθηκε, καθώς ο αγγλικός σύλλογος καθυστέρησε να στείλει τα απαιτούμενα έγγραφα. Ετσι, ο Μαροκινός παρέμεινε στο Λονδίνο.

Η Αρσεναλ ανέβασε την προσφορά της για τον Καϊσέδο στα 68 εκατ. ευρώ, όμως η Μπράιτον απέρριψε την πρόταση, αν και ο παίκτης είχε εκφράσει την επιθυμία του να αλλάξει σύλλογο με ένα σημείωμα που ανέβασε στο Instagram.

Ο Ισκο, που εκδιώχθηκε από τη Σεβίλλη, ταξίδεψε χθες στο Βερολίνο με τη βεβαιότητα πως θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ουνιόν. Υποτίθεται ότι υπήρχε προφορική συμφωνία. Ωστόσο, οι τελικές επαφές δεν ήταν διαδικαστικές, όπως όλοι πίστευαν. Είναι ελεύθερος, οπότε έχει λίγες μέρες μπροστά του, για να δει τι θα κάνει.

Ισως, οι πιο απογοητευμένοι από αυτή τη μεταγραφική περίοδο είναι οι οπαδοί της Λίβερπουλ. Αν και ο Γιούργκεν Κλοπ τους το είχε ξεκόψει, είχαν μια ελπίδα ότι στο τέλος η αγαπημένη τους ομάδα, η οποία δεν πάει καλά εφέτος, θα προχωρούσε στην απόκτηση κάποιου παίκτη. Οι «Reds», όμως, προτίμησαν να κάνουν οικονομία. Να μαζέψουν χρήματα, για να «χτυπήσουν» το καλοκαίρι τον υπερταλαντούχο, Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...