497
Τα χαμόγελα μεταξύ Τσίπρα - Ιερώνυμου έσβησαν γρήγορα... | INTIMEnews

Λεονταρισμοί Μαξίμου στους ιεράρχες: Ποιος θα σας πληρώνει είναι θέμα της Πολιτείας και μόνο!

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 18:41
Τα χαμόγελα μεταξύ Τσίπρα - Ιερώνυμου έσβησαν γρήγορα...
|INTIMEnews

Λεονταρισμοί Μαξίμου στους ιεράρχες: Ποιος θα σας πληρώνει είναι θέμα της Πολιτείας και μόνο!

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 18:41

Αγνοώντας συνταγματικές προβλέψεις (για το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων), «κόκκινες γραμμές» και λοιπές «ζώνες αντίστασης» στο σχέδιο διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας που έχει στο μυαλό του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με έκδηλο εκνευρισμό στο ανακοινωθέν της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης των ιεραρχών υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Από τη μία, το Μαξίμου διεμήνυσε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα ετοιμαστεί στη βάση του προσυμφώνου της 6ης Νοεμβρίου με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ από την άλλη σημείωσε με νόημα ότι το ποιος θα πληρώνει τους ιερείς, αποτελεί θέμα της Πολιτείας και μόνο.

Και για να χρυσώσει το χάπι της σύγκρουσης με τους μητροπολίτες για το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, στην ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αφήνονται, για τους τύπους, κάποια ψήγματα διαβούλευσης, με τη διαβεβαίωση  ότι το τελικό σχέδιο νόμου θα αποσταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Όσον αφορά όμως την αξίωση των ιεραρχών να παραμείνουν μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο, τονίζεται με νόημα ότι «το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης – απάντησης στην ομόφωνη απόφαση των μητροπολιτών έχει ως εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας. «H Eκκλησία τα θέλει όλα δικά της», ήταν το πρώτο σχόλιό του, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για επαμφοτερίζουσα στάση του Αρχιεπισκόπου υπό την πίεση των μητροπολιτών, όπως στην περίπτωση των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία.

ΝΔ: Προσωπικό φιάσκο Τσίπρα

Την ίδια ώρα, πηγές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για προσωπικό φιάσκο του Πρωθυπουργού και για απόπειρα συναλλαγής από πλευράς του με τον Αρχιεπίσκοπο, η οποία όμως έπεσε στο κενό.

Το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου καταρρέει, υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές και προφανώς, σημείωναν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ούτε διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ούτε οι 10 χιλιάδες προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Ιερώνυμος: Χαιρετίζω με ικανοποίηση την δήλωση του πρωθυπουργού

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...