448
O Κώστας Σημίτης έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας στοχοποίησης από την κυβέρνηση | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η «Ανεξάρτητη Αρχή» που διώκει τον Σημίτη δεν είναι ούτε της Δικαιοσύνης, ούτε τόσο… ανεξάρτητη

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 16:04
O Κώστας Σημίτης έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας στοχοποίησης από την κυβέρνηση
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η «Ανεξάρτητη Αρχή» που διώκει τον Σημίτη δεν είναι ούτε της Δικαιοσύνης, ούτε τόσο… ανεξάρτητη

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 16:04

Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος διέταξε το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, η μόνιμη απάντηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις καταγγελίες του ΚΙΝΑΛ ότι πρόκειται για πολιτικό και κατευθυνόμενο σχέδιο του Μαξίμου με στόχο τον πρώην Πρωθυπουργό και την Κεντροαριστερά, είναι ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι η έρευνα δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση.

Μόνο που η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος δεν είναι αρχή της Δικαιοσύνης –και ως τέτοια θα ήταν όντως ανεξάρτητη– αλλά κατ’ ουσίαν κρατική αρχή καθώς τα μέλη της διορίζονται από την κυβέρνηση!

Αυτό υπενθύμισε ο διακεκριμένος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 είπε ότι ναι μεν ο πρόεδρος της Αρχής διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά όλα τα υπόλοιπα μέλη διορίζονται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών και εγκρίνονται από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, Αννα Ζαΐρη διορίστηκε επικεφαλής επί εποχής Βασιλικής Θάνου όταν η τελευταία ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου –λίγο προτού, δηλαδή, μεταπηδήσει στη θέση της διευθύντριας του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα…

Τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής διορίστηκαν με πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Οπως αναφέρει ο ιδρυτικός νόμος της Αρχής:

«Η Αρχή συγκροτείται από τον Πρόεδρο και ένδεκα (11) μέλη και του ισάριθμους αναπληρωτές τους, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν τις αυτές ιδιότητες και τα προσόντα με αυτούς. Ο πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής απολαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και δεσμεύονται μόνο από τον νόμο και την συνειδησή τους. Πρόεδρος της Αρχής ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός εν ενεργεία, με γνώση της αγγλικής γλώσσας, μαζί με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Τα μέλη της αρχής διορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνεια και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του υπουργού Οικονομικών ύστερα από πρόταση κατά λόγο αρμοδιότητας των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνεια και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι προτείνουν πρόσωπα που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση, το ήθος τους και την επαγγελματική τους ικανότητα και εμπειρία…»

Από την πρώτη στιγμή στο ΚΙΝΑΛ διέκριναν ένα καλοστημένο σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πληγεί η εικόνα του κ. Σημίτη και της Κεντροαριστεράς, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν στην επιχείρηση στοχοποίησης του πρώην Πρωθυπουργού, συνέργειες του ΣΥΡΙΖΑ με τους καραμανλικούς της ΝΔ.

Χαρακτηριστική η δήλωση του διευθυντή του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Οθωνα: «Σε όλη αυτή την επιχείρηση ηλεκτροπληξίας της Δημοκρατίας ο Τσίπρας είναι το “φις”, αλλά η πρίζα είναι ο Καραμανλής και τα καλώδια από πίσω είναι όλο τα δίκτυο του σκληρού πυρήνα του καραμανλισμού στο βαθύ κράτος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...