365
Λευκορώσοι που αντιστέκονται στο καθεστώς Λουκασένκο φωτογραφίζονται με την ουκρανική σημαία δίπλα στη δική τους – σκηνή από βίντεο του BBC | You Tube

Λευκορώσοι σαμποτέρ στο πλευρό των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 12:00
Λευκορώσοι που αντιστέκονται στο καθεστώς Λουκασένκο φωτογραφίζονται με την ουκρανική σημαία δίπλα στη δική τους – σκηνή από βίντεο του BBC
|You Tube

Λευκορώσοι σαμποτέρ στο πλευρό των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 12:00

Μία υποφωτισμένη αν όχι τελείως άγνωστη πλευρά της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης προέβαλε η Repubblica. Βάσει όσων μετέδωσε ο απεσταλμένος του ιταλικού Μέσου, «μυστικοί πυρήνες λευκορώσων αντιστασιακών [στο φιλορωσικό ή κατ’ άλλους υποτελές στο Κρεμλίνο καθεστώς Λουκασένκο] οργανώνουν και φέρουν εις πέρας επιχειρήσεις δολιοφθοράς που έχουν στόχο τον ρωσικό στρατό». Οι Λευκορώσοι αυτοί αυτοαποκαλούνται «παρτιζάνοι», θέλοντας να ξυπνήσουν μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από πολεμικές ενέργειες κατά των γερμανικών στρατευμάτων.

Ανθρωποι φίλα προσκείμενοι στην εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, στην οποία η Ευρωβουλή απένειμε το «Βραβείο Ζαχάροφ» το 2020, ενημέρωσαν τον απεσταλμένο της ιταλικής εφημερίδας ότι οι λευκορώσοι σαμποτέρ έκαναν δύσκολη τη ζωή των Ρώσων, καθώς αντί για τον «περίπατο στο Κίεβο μέσω της φιλικής χώρας» τον οποίο είχαν κατά νου όταν ξεκινούσαν τον πόλεμο, τελικά έπεσαν επάνω τους. Τι έκαναν οι σαμποτέρ; «Σαμποτάρισαν τους σιδηροδρόμους» οι οποίοι κινούν την πολεμική μηχανή των Ρώσων.

Το τελευταίο  περιστατικό αυτού του είδους σημειώθηκε στις 6 Απριλίου, όταν επιχειρήθηκε από πλευράς σαμποτέρ εκτροχιασμός τρένου. Η συγκεκριμένη απόπειρα δεν στέφθηκε με επιτυχία, αφού οι Λευκορώσοι συνελήφθησαν. Συνολικά έχουν γίνει 80 επιχειρήσεις δολιοφθοράς όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ραϊνέρι ρώτησε τους συνομιλητές του αν τυχόν οι λευκορώσοι σαμποτέρ συνεργάζονται και συντονίζονται με τους ουκρανούς στρατιώτες, και έλαβε την απάντηση ότι οι δεύτεροι εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες που τους δίνουν οι πρώτοι – επίσης  του είπε ότι από μόνος του «ο αποκλεισμός των σιδηροδρόμων έχει βοηθήσει πολύ τον ουκρανικό στρατό».

Ο ιταλός συντάκτης έγραψε ότι οι σαμποτέρ των τρένων στο πεδίο βρίσκονται σε επαφή με μία ομάδα αυτοαποκαλούμενων «κυβερνοπαρτιζάνων», όπως του εξήγησε η Γιουλιάνα Σεμέτοβιτς, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου τους για τα media. Αυτοί οι «κυβερνοπαρτιζάνοι» έχουν δράσει επίσης ως ηλεκτρονικοί σαμποτέρ: «Εχουν μπλοκάρει εντελώς τους σιδηροδρόμους, τουλάχιστον τρεις φορές, χακάροντας το απαρχαιωμένο σύστημα της Λευκορωσίας».

Και όχι μόνο: «Χακάρισαν το λευκορωσικό αρχείο διαβατηρίων, το οποίο περιέχει όλα τα είδη δεδομένων, έτσι άντλησαν πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα του καθεστώτος και με τα όργανα ασφαλείας, τους μυστικούς αστυνομικούς». Το αποτέλεσμα των ενεργειών ηλεκτρονικής δολιοφθοράς που πραγματοποίησαν οι λευκορώσοι χάκερ ανησύχησε και το καθεστώς Λουκασένκο – εμμέσως παραδέχθηκε την επιτυχία τους, καθώς «ο ίδιος ο Λουκασένκο είπε ότι είναι επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους πολίτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...