801
Η 24χρονη Αναστασία και ο 43χρονος Βιάτσεσλαβ, μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, παντρεύτηκαν στο Κίεβο, την Πέμπτη 7 Aπριλίου | REUTERS/Mykola Tymchenko

Το Κίεβο ανθίζει και πάλι μετά την υποχώρηση των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 15:03
Η 24χρονη Αναστασία και ο 43χρονος Βιάτσεσλαβ, μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, παντρεύτηκαν στο Κίεβο, την Πέμπτη 7 Aπριλίου
|REUTERS/Mykola Tymchenko

Το Κίεβο ανθίζει και πάλι μετά την υποχώρηση των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 15:03

Μια εβδομάδα αφότου τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν από τα κατεστραμμένα προάστια γύρω από το Κίεβο, η ζωή άρχισε να επιστρέφει στην ουκρανική πρωτεύουσα· τα καταστήματα και τα καφέ ανοίγουν σταδιακά και η πόλη τολμά να ονειρεύεται ότι η απειλή έχει απομακρυνθεί.

Ο χαρισματικός δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος βαρέων βαρών και πολλάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, δήλωσε ότι παρά τον συνεχιζόμενο στρατιωτικό νόμο «Οι δημοτικές υπηρεσίες ξεκίνησαν τον ανοιξιάτικο καθαρισμό. Διαμορφώνονται πάρκα, χώροι πρασίνου και φυτεύονται δέντρα και λουλούδια».

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και στο πάρκο Ταράς Σεφτσένκο, που πήρε το όνομά του από τον εθνικό ποιητή της Ουκρανίας, νεαρά ζευγάρια περπατούσαν πιασμένα χέρι-χέρι, ενώ ηλικιωμένοι έπαιζαν σκάκι, αδιαφορώντας για τον ξαφνικό ήχο μιας σειρήνας αεροπορικής επιδρομής. Και σε άλλα μέρη της πόλης, ζευγάρια, ντυμένα με τη στολή των δυνάμεων εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας, παντρεύονταν.

Οι νεαροί ενήλικες και οι πολύ ηλικιωμένοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του 1,5 εκατ. ανθρώπων (το μισό του πληθυσμού του Κιέβου), που πιστεύεται ότι παρέμεινε κατά τη διάρκεια της εισβολής, ακόμη και όταν τα ρωσικά τεθωρακισμένα κατέβαιναν από τα βόρεια και τα ανατολικά, γράφει στους The Times, η έμπειρη ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Κάθριν Φιλπ.

Tα μικρά παιδιά λείπουν από την ουκρανική πρωτεύουσα: νεαρά ζευγάρια με τα παιδιά τους ήταν από τις πρώτους που κατέφυγαν, τόσο στη δυτική Ουκρανία όσο και στην Πολωνία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Οι πρώτες οικογένειες άρχισαν να επιστρέφουν στο Κίεβο την Τετάρτη 6 Απριλίου, με τρένα από το Λβιβ ή με αυτοκίνητα, πολλές για να δουν τους ηλικιωμένους γονείς τους οι οποίοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν ή τους άνδρες που αναγκάστηκαν να μείνουν πίσω λόγω του στρατιωτικού νόμου.

«Μου έλειψε η πόλη μου, μου έλειψε το σπίτι μου», είπε στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας The Times η 22χρονη Τετιάνα, δακρυσμένη. Η νεαρή Ουκρανή περπατούσε στην οδό Κρσάτικ, την μεγαλύτερη λεωφόρο του Κιέβου, η οποία ανατινάχθηκε και καταστράφηκε εντελώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον υποχωρούντα ρωσικό στρατό ως «δώρο καλωσορίσματος» στους ναζί που έφταναν.

Ο Σέρχι Πρίντιους και η σύζυγός του, Γιούλια, παρακολουθούν τα σωστικά συνεργεία να εργάζονται σε κατεστραμμένα κτίρια στην Μποροντιάνκα μετά την αποχώρηση των Ρώσων. Η μητέρα και τα αδέλφια της Γιούλια, βρίσκονταν στο κτίριο όταν βομβαρδίστηκε – REUTERS/Zohra Bensemra

Σε έναν πρόχειρο φράχτη στον δρόμο, κοντά στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, γκράφιτι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει ένα μήνυμα που γράφει «Ουκρανία 5, Πούτιν 0». Ωστόσο, στα νότια και τα ανατολικά, ο πόλεμος μαίνεται ακόμα καθώς ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να καταλάβει το Ντονμπάς και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν.

Οι περισσότερες από τις υπόγειες διαβάσεις και οι σταθμοί του μετρό του Κιέβου, που χρησίμευσαν ως καταφύγια για 15.000 πολίτες, δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Ωστόσο, στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Κλίτσκο υποσχέθηκε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι σύντομα. Οι σειρήνες ηχούν πλέον σπάνια μετά από εβδομάδες, που ο απόκοσμος ήχος τους ακουγόταν πολλές φορές την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής, δύο τραμ σχημάτισαν ένα από τα πρώτα αυτοσχέδια οδοφράγματα τα οποία δημιουργήθηκαν στους δρόμους του Κιέβου, καθώς η τηλεόραση έδειχνε βίντεο από μια φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων μήκους 65 χιλιομέτρων, που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα. Ωστόσο, δεν έφτασαν ποτέ· διαλύθηκαν μετά από στοχευμένες επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων που είχαν οπλιστεί με δυτικούς αντιαρματικούς πυραύλους, καταφέρνοντας ένα καίριο πλήγμα στις φιλοδοξίες της Ρωσίας να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα και να αποκεφαλίσει την κυβέρνηση.

Ο Σέρχι Σέρσουν, μέλος της ουκρανικής εθνοφυλακής στο Κίεβο, ο οποίος ήταν καλλιτέχνης στο τσίρκο πριν τον πόλεμο, ψυχαγωγεί τους περαστικούς μαζί με συναδέλφους του – REUTERS/Mykola Tymchenko

Η απόφαση του προέδρου Ζελένσκι να μείνει στο Κίεβο και οι καθημερινές, παθιασμένες ομιλίες του προς τον λαό του και τον έξω κόσμο, έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ηθικού της χώρας.

Η μπαρόκ ομορφιά του Κιέβου, γράφει στην εφημερίδα The Times η Κάθριν Φιλπ, εξακολουθεί να πληγώνεται από τα άσχημα οδοφράγματα από σκυρόδεμα και ελαστικά, ενώ τα χάλκινα αγάλματα εξακολουθούν να περιβάλλονται από σακιά με άμμο για να σωθούν από καταστροφές. Σταδιακά, τα σημεία ελέγχου μειώνονται στο  κέντρο της πόλης, για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία και η αποκατάσταση της οικονομικής ζωής, παραμένουν όμως στα κατεστραμμένα άκρα της.

Λίγοι στο Κίεβο πιστεύουν ότι ο κίνδυνος έχει περάσει. «Είναι πιθανό ο εχθρός να μην έχει εγκαταλείψει τον στόχο μιας δεύτερης επίθεσης στο Κίεβο», προειδοποίησε χθες ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς, αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, «Μια τέτοια απειλή υπάρχει», είπε.

Σε μια φρεσκοσκαμμένη γωνιά στην άκρη της πλατείας της Αγίας Σοφίας, οι κηπουροί του δήμου φύτεψαν μωβ πανσέδες για να φέρουν ανοιξιάτικο χρώμα στην πόλη. «Ο πόλεμος είναι πόλεμος, αλλά τα λουλούδια πρέπει να φυτευτούν», είπε ένας από τους κηπουρούς. Ηθελε να φαίνεται και πάλι ωραίο το Κίεβο.

Και τα ζευγάρια, που παντρεύονται, φέρνουν ακόμα μια νότα αισιοδοξίας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...