343
Το χάσμα μεταξύ των υπέρμαχων του Brexit και όσων μετανιώνουν για αυτό έχει διευρυνθεί περαιτέρω από την αρχή του έτους, με την κρίση του κόστους ζωής | shutterstock

«Λάθος το Brexit» λένε τώρα οι Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 20:00
Το χάσμα μεταξύ των υπέρμαχων του Brexit και όσων μετανιώνουν για αυτό έχει διευρυνθεί περαιτέρω από την αρχή του έτους, με την κρίση του κόστους ζωής
|shutterstock

«Λάθος το Brexit» λένε τώρα οι Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 20:00

Η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει πλέον ότι το Brexit ήταν ένα λάθος, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Τζον Κέρτις, πρόεδρος της ένωσης δημοσκοπικών εταιρειών British Polling Council.

Σε συνάντησή που είχε με δημοσιογράφους, ο Κέρτις τόνισε ότι «το Brexit βρίσκεται πιθανόν στο χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητάς του από τον Ιούνιο του 2016». Τότε, το 52% των Βρετανών είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έναντι του 48% που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής.

Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Brexit ήταν μια καλή απόφαση, σε σύγκριση με το 57%, που πιστεύει το αντίθετο. Αυτή η τάση είχε γίνει σαφής από το φθινόπωρο του 2021, όταν οι ελλείψεις σε οδηγούς φορτηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέστησαν εμφανές το κόστος εξόδου από την ΕΕ, επεσήμανε ο Κέρτις.

Το χάσμα μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ του Brexit και όσων μετανιώνουν για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ έχει διευρυνθεί περαιτέρω από την αρχή του έτους, με την κρίση του κόστους ζωής. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξει κανείς ότι η κοινή γνώμη θα ήθελε να επανεξετάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών δεν φαίνεται έτοιμη να ξανανοίξει τη συζήτηση για ένταξη στην ΕΕ ή στην Κοινή Αγορά πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, από φόβο μην τρομάξει τους ψηφοφόρους, σημείωσε.

Με τις βουλευτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες σε δύο χρόνια, οι κυβερνώντες Συντηρητικοί βυθίζονται σε επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις, καθώς την περασμένη εβδομάδα διόρισαν τον τρίτο πρωθυπουργό τους (Ρίσι Σούνακ) από την αρχή του έτους.

Η άνοδος του Σούνακ στην πρωθυπουργία σταμάτησε κάπως την «αιμορραγία» των Τόρις, όπως επεσήμανε ο Κέρτις, εξακολουθούν ωστόσο να παραμένουν 30 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις.

«Καμία κυβέρνηση κατά τη διάρκεια χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν επέζησε από εκλογές», σημείωσε, θυμίζοντας ότι η Λιζ Τρας, η προκάτοχος του Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε θύελλα στις αγορές με τους φόρους του προγράμματος οικονομικών περικοπών και τις μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες.

Οι Συντηρητικοί «έχουν χάσει έδαφος επειδή η κοινή γνώμη αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να τους εμπιστευθεί για να ηγηθούν της χώρας», κατέληξε ο Τζον Κέρτις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...