343
Ο Μπενίτο Μουσολίνι την εποχή της παντοκρατορίας του | Wikimedia Commons

Ξεπουλάνε τα ημερολόγια Μουσολίνι στη Ρώμη

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 11:59
Ο Μπενίτο Μουσολίνι την εποχή της παντοκρατορίας του
|Wikimedia Commons

Ξεπουλάνε τα ημερολόγια Μουσολίνι στη Ρώμη

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 11:59

Η νοσταλγία για την φασιστική δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι ποτέ δεν εξαφανίστηκε στην Ιταλία, τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο ακροδεξιός λαϊκισμός που σαρώνει (και εκλογικά) τη χώρα βοηθά να σπάσει το ταμπού.

Για πολλούς Ιταλούς ήταν ο τελευταίος δυναμικός ηγέτης της χώρας που έφερε νόμο και τάξη και έκανε δημόσια έργα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας, μνημονεύει ρήσεις του Μουσολίνι, ενώ δεν λείπουν από συγκεντρώσεις του κόμματος οι φωτογραφίες του δικτάτορα. Από την άλλη πλευρά, έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται στο προσκήνιο  νεοφασιστικές ομάδες όπως η Forza Nuova και η CasaPound.

Ενα από τα ημερολόγια που μπορεί να βρει κανένας στα ιταλικά περίπτερα (theguardian.com)

Αυτές τις ημέρες που πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν ένα ημερολόγιο τοίχου για τη νέα χρονιά, έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες από μία επιλογές για ένα ημερολόγιο με τον Ντούτσε.

Το ημερολόγιο είναι όπως όλα, γράφει ο Guardian. Κάθε μήνας και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μουσολίνι, που μιλά στο πλήθος ημίγυμνος ή περπατά με στρατιωτική στολή στους δρόμους της Ρώμης.

Το φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο εκδοτικός οίκος Gamma 3000 τα τυπώνει κάθε χρόνο από τη δεκαετία του ’90 και, ενώ ξεκίνησε μόνος, τώρα έχει άλλους τρεις ανταγωνιστές. Κάθε εταιρεία τυπώνει και διανέμει περί τα 10.000 κομμάτια, τα οποία καταλήγουν στα περίπτερα που πουλούν εφημερίδες.

Δίπλα στο σταντ που επισκέφτηκε ο Guardian, στο κέντρο της Ρώμης, υπάρχει ένα κατάστημα που πουλά κρασί. Στα μπουκάλια υπάρχουν φωτογραφίες του Μουσολίνι ή ακόμη και του Χίτλερ. «Ισως τα αγοράζει ο κόσμος σαν δώρα για τους φασίστες φίλους τους», σχολιάζει ο ιδιοκτήτης.

Δεν υπάρχει πάντως κάποιος νόμος που να απαγορεύει την πώληση τους. Το 2017 η κεντροαριστερή κυβέρνηση Ρέντσι έφερε νομοσχέδιο για την απαγόρευση αυτών των φασιστικών σουβενίρ, ωστόσο δεν πέρασε ούτε από τη Βουλή ούτε από τη Γερουσία πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Για τους ανθρώπους του εκδοτικού οίκου δεν υπάρχει κάτι κακό στην κυκλοφορία των ημερολογίων. Τυπώνουν ημερολόγια μεταξύ άλλων με τον Ντούτσε, με γάτες, με τον Πάπα αλλά και τη Μπάρμπι, γιατί όπως λένε «αυτά θέλει η αγορά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...