513
Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την εκκλησία - εδώ στη γωνία Δημοκρίτου και Τσακάλωφ | REUTERS/Michalis Karagiannis

Ανησυχία για το «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα στο Κολωνάκι

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 07:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/12/2018, 15:45
Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την εκκλησία - εδώ στη γωνία Δημοκρίτου και Τσακάλωφ
| REUTERS/Michalis Karagiannis

Ανησυχία για το «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα στο Κολωνάκι

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 07:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/12/2018, 15:45

Μια έκρηξη στην καρδιά της Αθήνας, λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, ανήμερα του Αγίου Στεφάνου: Λυκαβηττού και Σκουφά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγείτου απέναντι από το Πειραματικό των Αθηνών και ενώ οι πιστοί ήδη προσέρχονταν στην εκκλησία για τη λειτουργία.

Οπως μετέδωσε αρχικά ο ΣΚΑΪ, επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα, η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 π.μ. στον χώρο μεταξύ του φημισμένου καφέ «Φίλιον» και στον ιερό ναό του Αγ. Διονυσίου.

Ο μάρτυρας είπε ότι είδε τραυματισμένο αστυνομικό. Λίγο αργότερα έσπευσαν τέσσερις αστυνομικοί με μοτοσικλέτες και απέκλεισαν την περιοχή, ενώ στις 8 π.μ. είχε πια φτάσει και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός ο οποίος βρισκόταν σε μεταλλικό κουτί εντοπίστηκε μπροστά από τον ιερό ναό και εξερράγη στις 7.10 π.μ. Επιβεβαιώθηκε και ο τραυματισμός του αστυνομικού ο οποίος διεκομίσθη στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο Στράτος Μαυροειδάκος, από το σωματείο των ειδικών φρουρών, είπε ότι ο αστυνομικός έχει τραυματιστεί στο πρόσωπο και στα χέρια. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πιθανότατα ο τραυματίας αστυνομικός προσέγγισε το ύποπτο αντικείμενο για να το εξετάσει αφού ενημερώθηκε από τον νεωκόρο της εκκλησίας, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη και διεκομίσθη στον «Ευαγγελισμό».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, επιβεβαίωσε αργότερα ότι ήταν ο νεωκόρος αυτός που μετακίνησε το κουτί με τον εκρηκτικό μηχανισμό από τα σκαλιά της εκκλησίας καθώς αρχικά θεώρησε ότι επρόκειτο για κάποιο δώρο που αφήνουν οι ενορίτες τέτοιες μέρες. Το μετέφερε παραδίπλα και αφού είδε τα καλώδια ενημέρωσε την Αμεση Δράση (100). Ετσι, εστάλη ο αστυνομικός που έσπευσε να εξετάσει το αντικείμενο και να απομακρύνει τον νεωκόρο, με αποτέλεσμα τον σοβαρότερο τραυματισμό του.

Αυτό που προβληματίζει τις Αρχές είναι ότι δεν είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα από τους δράστες. Ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι μπορεί ο μηχανισμός να πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό με σκοπό να σκοτώσει.

Ιερέας του ναού διασχίζει την οδό Σκουφά (Reuters)

«Ημουν σε απόσταση 15 μέτρων, στο “Φίλιον”, εγώ και κάποιοι υπάλληλοι και πίναμε το πρωινό μας καφεδάκι. Είδαμε μια απίστευτη λάμψη και πέσαμε όλοι στο πάτωμα, χωρίς να ξέρουμε αν είμαστε ζωντανοί ή νεκροί. Δεν είναι ένα τυχαίο χτύπημα» είπε στον ΣΚΑΪ ο αυτόπτης μάρτυρας. «Αν βρισκόμασταν σε ώρα αιχμής θα θρηνούσαμε θύματα. Βγήκαμε να δούμε από πού είναι η έκρηξη. Εφτασαν αμέσως οι αστυνομικοί και το ασθενοφόρο, ευτυχώς, και πήρε τον τραυματία αστυνομικό. Φορούσε γιλέκο».

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την επίθεση.

«Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που οδήγησε μάλιστα και στον τραυματισμό δύο ανθρώπων, είναι μια αποκρουστική ενέργεια, που βρίσκει απέναντί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, για να προσθέσει:

«Αναμένουμε από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών να φωτιστεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τραυματισμένο αστυνομικό που πήγε να ελέγξει το περιστατικό, καθώς και στον νεωκόρο της εκκλησίας».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...