302
Γυναίκα με προστατευτική μάσκα στο άδειο –λόγω αργίας– μετρό του Πεκίνου | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ξεπερνούν πλέον τους 900 οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 08:23
Γυναίκα με προστατευτική μάσκα στο άδειο –λόγω αργίας– μετρό του Πεκίνου
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ξεπερνούν πλέον τους 900 οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 08:23

Δεκάδες νέους θανάτους και πάνω από 3.000 κρούσματα από τον κορονοϊό κατέγραψε χθες η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι θάνατοι ήταν 908 (μόνο την Κυριακή προστέθηκαν 97) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 40.171 (την Κυριακή προστέθηκαν 3.062 νέα).

Η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, και ειδικότερα την πόλη Γουχάν. Αλλοι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Ανχούι και από ένας στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ, Τζιανγκσί, Χαϊνάν και Γκανσού.

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, έχουν εντοπιστεί 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου 30 χώρες και περιοχές και δύο θάνατοι ασθενών: ο πρώτος στις Φιλιππίνες, ο δεύτερος στο Χονγκ Κονγκ.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, εντόπισαν άλλα 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Συνολικά οι φορείς του ιού στο κρουαζιερόπλοιο φτάνουν τους 130.

Το κρουαζιερόπλοιο, με περισσότερους από 1.700 επιβαίνοντες — πολλοί από τους οποίους αποβιβάστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία — τέθηκε σε καραντίνα στις 3 Φεβρουαρίου, αρχικά για δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η εξάπλωση του νέου κορονοϊού πέρα από την Κίνα ενδέχεται να επιταχυνθεί, με τη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη χώρα, προειδοποίησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ενδέχεται να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», προειδοποίησε ο αιθίοπας αξιωματούχος.

Αν και η εξάπλωση της επιδημίας πέραν της Κίνας φαντάζει μέχρι στιγμής μάλλον περιορισμένη, ο Γκεμπρεέσους προειδοποίησε ότι μπορεί να επιταχυνθεί. «Ο περιορισμός (του ιού) συνεχίζει να είναι ο στόχος μας, ωστόσο όλες οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η στρατηγική του περιορισμού του, προκειμένου να προετοιμαστούν για την πιθανή έλευση του ιού», είπε.

Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην επικράτειά τους ταξιδιωτών από την Κίνα και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...