458
Ο Γιούνκερ στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά | Skai/WebTV

Αποκαλύψεις Γιούνκερ: Υπήρχαν πιο απαιτητικοί από τον Σόιμπλε για το Grexit

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2020, 21:37
Ο Γιούνκερ στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά
|Skai/WebTV

Αποκαλύψεις Γιούνκερ: Υπήρχαν πιο απαιτητικοί από τον Σόιμπλε για το Grexit

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2020, 21:37

Το ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για πέντε χρόνια, το ξέραμε. Οπως επίσης και ότι η στάση των Γερμανών συχνά υπαγορευόταν από τις εκδοτικές ορέξεις της Bild. Αυτό που δεν ξέραμε ήταν ότι υπήρχαν ακόμα πιο σκληροί μεταξύ των «εταίρων» μας από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας (νυν πρόεδρο την Μπούτεσγκανγκ). Και αυτά αποκάλυψε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής – αποσπάσματά της ωστόσο κυκλοφόρησαν νωρίτερα.

Στη συνέντευξη, ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σε αποκαλύψεις για non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, για τη θετική στάση της Μέρκελ στο Grexit, αλλά και για εταίρους μας που στο παρασκήνιο ήταν σκληρότεροι και από τους Γερμανούς.

Ο Γιούνκερ υπήρξε άνθρωπος με προνομιακή «πρόσβαση» στην κρίση της Ελλάδας, ουσιαστικά την παρακολούθησε από την αρχή της, καθώς προτού αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν ήταν επικεφαλής του Eurogroup.

«Hθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη Γερμανία η εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα… Δεν πρέπει ποτέ  να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα» ανέφερε στη συνέντευξή του ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι «δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας. Ομως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β “μην ανησυχείτε” τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει».

«Οπότε, συνέχισε, «δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ενός Plan Β, όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι’ αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν… Δε με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν». 

«Μερικές φόρες η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες» τονίζει ο Γιούνκερ. «Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα», επισημαίνει.

Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε επίσης ότι η «Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Αλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News