322
Η σκιά πέφτει βαριά πάνω στον πρόεδρο Πούτιν και μαζί σε όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ρωσίας | Reuters

«Ξένος πράκτορας» μπορεί να θεωρείται όποιος γράφει εναντίον του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 22:01
Η σκιά πέφτει βαριά πάνω στον πρόεδρο Πούτιν και μαζί σε όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ρωσίας
|Reuters

«Ξένος πράκτορας» μπορεί να θεωρείται όποιος γράφει εναντίον του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 22:01

Μετά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις ρωσικές Αρχές να χαρακτηρίζουν ως «ξένους πράκτορες» και μεμονωμένους δημοσιογράφους ή μπλόγκερ «που δρουν προς το συμφέρον ξένου κράτους».

H Ρωσία έχει τη δυνατότητα να χαρακτηρίσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους και μπλόγκερ ως «ξένους πράκτορες», ύστερα από τροπολογία σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, όλο το υλικό που δημοσιεύεται από ένα πρόσωπο το οποίο λαμβάνει χρήματα από το εξωτερικό μπορεί να χαρακτηρίζεται ότι έχει διανεμηθεί από έναν ξένο πράκτορα.

Επίσης, ξένος πράκτορας θα χαρακτηρίζεται και όποιος ιδιώτης διανέμει ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η Μόσχα επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για τα μέσα, που κατατέθηκε αρχικά το 2017, ήταν η απάντησή της σε αντίστοιχο χαρακτηρισμό των ΗΠΑ για το, στηριζόμενο από το Κρεμλίνο, ρωσικό μέσο RT.

Η ταμπέλα του «ξένου πράκτορα» έχει κολλήσει ήδη από το Κρεμλίνο σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το BBC, παλαιότερη νομοθεσία του 2012 έβαζε στο στόχαστρο πολλές ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων, που έλαβαν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και είχαν πολιτική δραστηριότητα στη Ρωσία.

Ο νόμος του 2012 υποχρέωνε τους «ξένους πράκτορες» να υποβάλουν τακτικά αναφορές για τη χρηματοδότησή τους, τους στόχους, τις δαπάνες τους και να αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι διευθυντές τους.

Το βρετανικό μέσο σημειώνει πως ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας» ήταν ένας όρος που χρησιμοποιούσε το σοβιετικό καθεστώς για να φιμώσει πολιτικούς αντιπάλους.

Η τροπολογία έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε., τη Διεθνή Αμνηστία και τον OΑΣΕ (Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι ο νόμος αυτός αποτελεί «ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης» στη Ρωσία, αφού μπορεί να επηρεάσει δημοσιογράφους και μπλόγκερ.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, ο επικεφαλής του τμήματος ελευθεροτυπίας του ΟΑΣΕ, έχει ζητήσει από τους ρώσους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην υπερψήφιση του νόμου.

«Μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε δημοσιογράφους, μπλόγκερ, εμπειρογνώμονες ή άλλα πρόσωπα που δημοσιεύουν πληροφορίες, ιδίως στο Διαδίκτυο», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...