428
H κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου που μόλις εξασφάλισε έκτακτη επιχορήγηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ | .

Ξαφνικά άρχισε να βρέχει εκατομμύρια στον Πολιτισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2016, 16:43
H κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου που μόλις εξασφάλισε έκτακτη επιχορήγηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ
|.

Ξαφνικά άρχισε να βρέχει εκατομμύρια στον Πολιτισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2016, 16:43

Βροχή έπεφταν οι ανακοινώσεις το μεσημέρι της Δευτέρας για τις έκτακτες επιχορηγήσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκη, αλλά και για την τετραετή χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Πειραιά και το υπουργείο Πολιτισμού. Η σύμπτωση είναι ευτυχής για τον πολιτισμό οπωσδήποτε, αν και παραξενεύει η χρονική σύμπτωση. Και βεβαίως δεν απαντά στα χρόνια προβλήματα και στην ανάγκη της ελεύθερης αγοράς να στηριχθεί με επιχορηγήσεις ή υποδομή καθώς παραμένει ανενεργός ο μηχανισμός των επιχορηγήσεων προς τις μη κρατικές σκηνές. Η ενίσχυση του κρατικοδίαιτου πολιτισμού παρουσιάζεται δυσανάλογα μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη και πως το Μέγαρο Μουσικής έχει πλέον κρατικοποιηθεί.

Την ίδια, βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου ο πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιθήκης Σταύρος Ζουμπουλακης ενημέωσε πως με εντολή του πρωθυοπουργού το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη θα λάβει 8 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταστέγασή της! Τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος «φοβάμαι και να πω το ποσό για να μη το ματιάσω».

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως εξασφαλίστηκε για το Εθνικό Θέατρο έκτακτη επιχορήγηση για το 2016 ύψους μέχρι  1 εκ. ευρώ για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος. Σημειώνεται πως η εκταμίευση θα γίνει σταδιακά ως τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπλέον, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που υπεγράφη και από τον Αριστείδη Μπαλτά και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), θα αποζημιώνονται με τα ποσά των 45 ευρώ για έξοδα διανυκτέρευσης  και 50 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους άνω των 50 χιλιομέτρων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στο Θέατρο των Φιλίππων.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 2 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, δεδομένου ότι εκκρεμεί αξιολόγηση φακέλων παραγωγής και σεναρίων από το Νοέμβριο του 2014. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενσωματωθεί ποσό ύψους 2 εκ. ευρώ στην τακτική επιχορήγηση, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση του ΕΚΚ που προκλήθηκε  από την κατάργηση του ειδικού τέλους στα εισιτήρια του κινηματογράφου. Επομένως, η τακτική επιχορήγηση του ΕΚΚ για το έτος 2016 ανέρχεται στα  3,6 εκ., στα οποία προστίθεται η έκτακτη επιχορήγηση των 2 εκ. ευρώ.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως  υπεγράφη από τον υπουργό Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πειραιά  προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου για τέσσερα έτη, συνολικού ύψους 1.180.800 ευρώ. Φορέας υλοποίησης  είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...