360
Ο Ελτον Τζον υπογράφει την επιστολή μαζί με δεκάδες άλλους γνωστούς συναδέλφους του | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

«Kραυγή αγωνίας» από Ελτον Τζον και άλλους μουσικούς: Στον αέρα οι περιοδείες λόγω Brexit

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 15:11
Ο Ελτον Τζον υπογράφει την επιστολή μαζί με δεκάδες άλλους γνωστούς συναδέλφους του
|REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

«Kραυγή αγωνίας» από Ελτον Τζον και άλλους μουσικούς: Στον αέρα οι περιοδείες λόγω Brexit

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 15:11

Σταρ παγκοσμίου φήμης, όπως ο Στινγκ, ο Ελτον Τζον και ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd, ποπ είδωλα, όπως ο Εντ Σίραν, αλλά και σημαντικοί καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, όπως ο διευθυντής ορχήστρας Σάιμον Ρατλ, προειδοποιούν σε υψηλούς τόνους ότι οι περιοδείες βρετανών καλλιτεχνών στην Ευρώπη κινδυνεύουν λόγω Brexit.

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στη σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Times, οι μουσικοί ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεσή της να διαπραγματευθεί τα ταξίδια χωρίς την υποχρέωση βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μουσικούς.

Την επιστολή υπογράφουν πάνω από 100 βρετανοί καλλιτέχνες και μουσικοί.

«Η συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ έχει ένα τεράστιο κενό εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχει η υπόσχεση ελεύθερης μετακίνησης για τους μουσικούς: όποιος πραγματοποιεί μουσική τουρνέ στην Ευρώπη, θα χρειαστεί άδειες εργασίας που ενέχουν κόστος και ένα βουνό εγγράφων για τον εξοπλισμό τους», ανέφεραν στην επιστολή τους.

«Το επιπλέον κόστος θα καταστήσει πολλές περιοδείες μη βιώσιμες, ειδικά για νέους, ανερχόμενους μουσικούς που ήδη παλεύουν να επιβιώσουν λόγω της απαγόρευσης για τη live μουσική εξαιτίας της COVID».

Η Βρετανία ολοκλήρωσε την πορεία εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Δεκεμβρίου. Μία από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι οι Βρετανοί και ευρωπαίοι πολίτες δεν απολαμβάνουν πλέον το προνόμιο των ελεύθερων μετακινήσεων μεταξύ των εδαφών τους.

Οι μουσικοί κάλεσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια αμοιβαία συμφωνία, που θα επιτρέπει ταξίδια χωρίς ειδικά έγγραφα για τους καλλιτέχνες.

Ο κατάλογος των καλλιτεχνών που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνει σταρ από όλο το μουσικό στερέωμα, από τους Sex Pistols και τους Iron Maiden, έως τον διάσημο τσελίστα Σέκου Κάνε-Μέισον, που έπαιξε στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

Την επιστολή υπογράφουν επίσης οι Radiohead, ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο Μπράιαν Ίνο, ο Λίαμ Γκάλαχερ καθώς και οι Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ των Queen.

Στη λίστα είναι επίσης ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ, βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος The Who και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, που είχε στο παρελθόν απορρίψει τις ανησυχίες για τις περιοδείες μετά το Brexit.

Η υπουργός Πολιτισμού Καρολάιν Ντάινατζ έχει κατηγορήσει την ΕΕ, λέγοντας ότι εκείνη απέρριψε τις βρετανικές προτάσεις εκ μέρους των καλλιτεχνών. Η κυβέρνηση έχει πει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...