928
Το στρώμα YogiFi διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι αναγνωρίζουν την στάση του σώματος και όταν χρειάζεται δίνει οδηγίες στον χρήστη! | YogiFi-jjj

Gadgets για καλύτερη ποιότητα ζωής… εσωτερικού χώρου

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 13:41
Το στρώμα YogiFi διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι αναγνωρίζουν την στάση του σώματος και όταν χρειάζεται δίνει οδηγίες στον χρήστη!
|YogiFi-jjj

Gadgets για καλύτερη ποιότητα ζωής… εσωτερικού χώρου

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 13:41

Το Consumer Electronic Show, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο, για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία της λειτούργησε εφέτος ψηφιακά. Η πανδημία υποχρέωσε τους διοργανωτές του CES να υποδεχτούν τους χιλιάδες εκθέτες στο Διαδίκτυο και από εκεί να γίνουν οι παρουσιάσεις των προϊόντων της βιομηχανίας της τεχνολογίας και όχι μόνο αφού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται στην έκθεση νέα μοντέλα αυτοκινήτων και δημιουργίες από διάφορους τομείς.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω σε τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και νέα συστήματα ψυχαγωγίας. Ομως παρουσιάστηκαν και εκατοντάδες gadgets η παρουσία των οποίων περνά συνήθως απαρατήρητη από τα media και το καταναλωτικό κοινό. Το περιοδικό Smithsonian  επέλεξε από εκεί μια σειρά από νέες δημιουργίες που στοχεύουν στο να κάνουν την ζωή μας πιο ευχάριστη αλλά και πιο ασφαλή για την οργανική, πνευματική και ψυχική μας υγεία δεδομένης της χρονικής συγκυρίας.

Ο εξολοθρευτής του κορονοϊού

Μπορεί η LG να είναι γνωστή για τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις, τα ψυγεία και τα κλιματιστικά της αλλά στην φετινή CES κέρδισε την προσοχή με το CLOi. Πρόκειται για ένα αυτόνομο ρομπότ που αποστειρώνει με υπεριώδες φως κάθε είδους επιφάνειες. Μπορεί λοιπόν να κινείται σε εσωτερικούς χώρους (σπίτια, χώρους εργασίας, εστιατόρια, νοσοκομεία, ανελκυστήρες κ.α.) και να καθαρίζει χώρους και επιφάνειες από τον κορονοϊό.

Ο ελεγκτής του αέρα

Εχει διαπιστωθεί ότι παράγοντες όπως η υγρασία ή ο αερισμός σε εσωτερικούς επηρεάζουν αναλόγως θετικά ή αρνητικά την μετάδοση του κορονοϊού. Πως όμως μπορεί να γνωρίζει κάποιος πόσο πρέπει να έχει αεριστεί ένας χώρος για να είναι ασφαλής; Δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό ειδικοί αισθητήρες που συνδέονται με κινητό τηλέφωνο και μπορούν να ελέγχουν την ποιότητα του αέρα σε ένα δωμάτιο, την θερμοκρασία, την υγρασία και με βάση τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο προχωρά σε εκτιμήσεις για τον βαθμό επικινδυνότητας από τον κορονοϊό ή τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στον χώρο. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε καταστήματα, εστιατόρια κ.α. ώστε να λαμβάνονται μέτρα αν οι αισθητήρες εντοπίσουν πρόβλημα.

Οικιακή μελισσοκομία

Η ιταλική εταιρεία Beeing’s B-Box δημιούργησε μια μικρή κυψέλη που λειτουργεί με αισθητήρες οι οποίοι παρακολουθούν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται γη κυψέλη αλλά και την υγεία των μελισσών. Η κυψέλη που μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και σε ένα μπαλκόνι διαθέτει έναν μηχανισμό που διαχωρίζει το μέλι έτσι ώστε να μπορεί ο κάτοχος να το αποσπάσει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να βάλει τις ειδικές στολές που χρησιμοποιούνται σε αυτή την διαδικασία.

Ρόμποσεφ

Η start-up εταιρεία RoboEatz δημιουργήθηκε με στόχο την κατασκευή ρομποτικών μηχανισμών που όχι μόνο θα κάνουν την προετοιμασία ενός γεύματος (συγκέντρωση υλικών, κόψιμο κ.α.) αλλά θα φτιάχνουν σαλάτες και θα μαγειρεύουν το φαγητό. Τα πρώτα συστήματα της εταιρείας μπορούν να φτιάχνουν συνταγές μέσα από μια λίστα 80 περίπου υλικών και συστατικών μαγειρικής.

Σκάκι παντού

Η τεράστια επιτυχία της σειράς «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» με πρωταγωνίστρια μια νεαρή μετρ στο σκάκι προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον για το παιχνίδι και εκτόξευσε τις πωλήσεις του στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Το Square Off A.I. είναι σκάκι που τυλίγεται για να είναι εύκολο να το έχει κάποιος μαζί του και να παίζει όπου και αν βρίσκεται με άλλους φίλους του παιχνιδιού ή με αντίπαλο την τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής.

Μάσκες Bluetooth

Κάτι που πριν από ένα χρόνο θα ακουγόταν από εκκεντρικό ως γελοίο σήμερα μοιάζει πολύ λογικό και πρακτικό. Η εταιρεία Binatone δημιούργησε την MaskoFone. To… μασκόφωνο είναι μια συμβατική μάσκα N95 στην οποία έχει ενσωματωθεί μηχανισμός για ήχο και ασύρματη δικτύωση. Οι χρήστες της μπορούν να κάνουν τηλεφωνήματα, να ακούν μουσική ή να δίνουν φωνητικές εντολές στους ψηφιακούς βοηθούς όπως το Alexa. O ηλεκτρονικός μηχανισμός είναι αποσπώμενος ώστε να μπορεί η μάσκα να πλυθεί.

Φτιάξε το άρωμα σου

To A.I. perfume. Ninu είναι μια μικρή συσκευή σε σχήμα δοχείου που περιέχει τρεις βασικές οσμές (φλοράλ, οριεντάλ, fresh). Λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου και έχει την ικανότητα να αναμιγνύει τις οσμές για να δημιουργεί νέα αρώματα λαμβάνοντας υπόψη την εξωτερική θερμοκρασία, τις καιρικές συνθήκες ακόμη και τον τύπο του δέρματος του χρήστη ώστε να ταιριάζει το κάθε άρωμα που δημιουργεί αναλόγως της κάθε περίστασης.

Εξυπνο στρώμα γιόγκα


Με τα γυμναστήρια κλειστά και τις συναθροίσεις απαγορευμένες όλοι όσοι επιθυμούν να γυμναστούν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν μόνοι τους στο σπίτι. Για τους φίλους της γιόγκα το στρώμα YogiFi είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη επιλογή. Το στρώμα διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι αναγνωρίζουν την στάση του σώματος και σε περίπτωση που η στάση που έχει κάποιος δεν είναι η σωστή του λέει τι και πώς να το κάνει. Το στρώμα συνδέεται επίσης με έξυπνα ρολόγια και άλλα gadgets που κάνουν μετρήσεις ενώ επίσης μπορεί να συνδεθεί με βίντεο εκγύμνασης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλα είδη γυμναστικής όπως Pilates, Zumba and Crossfit.

Ανακύκλωση στο σπίτι

Τώρα που η Κίνα σταμάτησε να δέχεται τα σκουπίδια των άλλων χωρών για ανακύκλωση είναι πολύ πιθανό τα σκουπίδια που κάνετε και προορίζονται για ανακύκλωση να καταλήξουν τελικά σε κάποια κοντινή χωματερή. Με μέγεθος όσο ένα πλυντήριο ρούχων το Lasso είναι ένας μηχανισμός που διαχωρίζει τα γυάλινα, τα πλαστικά και τα μεταλλικά αντικείμενα, τα καθαρίζει με ατμό και τα κονιορτοποιεί. Oταν ο κάδος γεμίσει από τα κατεστραμμένα υλικά η κατασκευάστρια εταιρεία αναλαμβάνει την παραλαβή των υλικών για να τα πάει σε κάποιο εργοστάσιο ανακύκλωσης.