379
Δυνάμεις της Αστυνομίας έξω από το σπίτι του πρώην ρώσου πράκτορα στο Σόλσμπερι | REUTERS/Toby Melville

Υπόθεση Σκριπάλ: Για προβοκάτσια Βρετανίας και ΗΠΑ μιλά η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 22:48
Δυνάμεις της Αστυνομίας έξω από το σπίτι του πρώην ρώσου πράκτορα στο Σόλσμπερι
|REUTERS/Toby Melville

Υπόθεση Σκριπάλ: Για προβοκάτσια Βρετανίας και ΗΠΑ μιλά η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 22:48

Τη δική της εκδοχή δίνει η Ρωσία στη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για προβοκάτσια. Το μπαλάκι ρίχνει σε Βρετανία και ΗΠΑ, λέγοντας ότι για την ουσία, από την οποία φέρεται να δηλητηριάστηκε ο Σεργκέι Σκριπάλ, γνωρίζουν περισσότερα οι δύο χώρες. Γίνεται, δε, λόγος για σχεδιασμένη πρόκληση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο ρώσος εμπειρογνώμονας, Ιγκορ Νικούλιν, εκτίμησε ότι ο παράγοντας Νοβιτσόκ δεν ήταν εκείνος που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε, όμως, «είτε έχει πιο ασθενή δράση, είτε οι Βρετανοί δημιούργησαν ένα τόσο αποτελεσματικό αντίδοτο, το οποίο μπορούν να δώσουν σε ενέσιμη μορφή και το άτομο να επιβιώσει».

Είναι πεπεισμένος ότι όλη «αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών» και πως όταν αυτό συνέβη «ήταν σε ετοιμότητα το προσωπικό των πρώτων βοηθειών, το οποίο γνώριζε ποια ένεση πρέπει να κάνει στους παθόντες».

Ο Νικούλιν μίλησε μάλιστα για δύο εκδοχές σ’ αυτήν την περίπτωση. «Είτε πρόκειται για παραποίηση των αποδείξεων, είτε πρόκειται για μια διαφορετική ουσία, λιγότερο τοξική» τόνισε

«Το γεγονός ότι η υγεία της κόρης του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, Γιούλια Σκριπάλ βελτιώνεται ταχύτατα, είναι μια ένδειξη ότι η ίδια και ο πατέρας της δεν δηλητηριάστηκαν με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νοβιτσόκ» εκτίμησε.

Ο ρώσος εμπειρογνώμονας, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό με αφορμή τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας της Γιούλια Σκριπάλ. Η 33χρονη γυναίκα μπορεί πλέον να τρώει και να πίνει, ενώ την Πέμπτη επανέκτησε τις αισθήσεις της και πλέον μπορεί να μιλήσει.

«Αυτές είναι καλές ειδήσεις» τόνισε ο Νικούλιν, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι για τη δηλητηρίαση της «μάλλον δεν χρησιμοποιήθηκε η ουσία Α-234 Νοβιτσόκ, στην οποία αναφέρθηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι».

Ο ίδιος θεώρησε ότι ήταν «εντελώς αδύνατον» να χρησιμοποιηθεί ο νευροπαραλυτικός αυτός παράγοντας, υποστηρίζοντας ότι αν είχε γίνει κάτι τέτοιο «και οι δύο Σκριπάλ δεν θα ζούσαν», «ούτε θα είχαν πιθανότητες να ζήσουν εάν στα δύο-τρία πρώτα λεπτά δεν τους έκαναν ένεση με αντίδοτο».

Ο Νικούλιν υποστήριξε ότι «για την ουσία А-234 οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ξέρουν σήμερα πολύ περισσότερα απ’ ό,τι εμείς, καθώς ασχολούνται με αυτήν τουλάχιστον 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό με το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης τους και της τεχνολογίας τους, μπορούσαν ήδη να έχουν κάνει κάτι. Κάτι διαφορετικό, που θα ήταν ανάλογο. Οι βρετανοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για παρεμφερή ουσία με αυτήν που παρασκευάστηκε επί Σοβιετικής Ενωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...