337
Ενας φρουρός στέκεται έξω από το κτίριο της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επόπτευε την εκλογική διαδικασία, στη Βεγγάζη | REUTERS/Esam Omran Al-Fetori/

Λιβύη: Αναβλήθηκαν και επισήμως οι εκλογές

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 12:46
Ενας φρουρός στέκεται έξω από το κτίριο της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επόπτευε την εκλογική διαδικασία, στη Βεγγάζη
|REUTERS/Esam Omran Al-Fetori/

Λιβύη: Αναβλήθηκαν και επισήμως οι εκλογές

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 12:46

Επιτροπή του κοινοβουλίου της Λιβύης, αρμόδια να παρακολουθεί τις προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι «αδύνατο» να διεξαχθούν την ημερομηνία αυτή.

«Αφού συμβουλευθήκαμε τις τεχνικές, τις δικαστικές εκθέσεις και τις εκθέσεις ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου 2021, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος», έγραψε ο πρόεδρος της επιτροπής, Αλ Χάντι αλ Σγκάγιερ, σε έκθεσή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, προτείνοντας για νέα ημερομηνία, τις 24 Ιανουαρίου.

Η έκθεση της επιτροπής ζητεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, τα οποία είχε εγκαταλείψει για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου «να ξεκινήσει εκ νέου η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης», που έχει στόχο να οδηγήσει τη Λιβύη προς τη δημοκρατία.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου θα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είχε στόχο να κλείσει το κεφάλαιο των διχασμών και της αστάθειας.

Αν και η αναβολή τους έμοιαζε βέβαιη εδώ και πολλές ημέρες, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Την Τρίτη, ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σε προάστιο της Τρίπολης εγείροντας φόβους για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Δύο υποψήφιοι από τη δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν την Τρίτη τη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκαν με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής.

Ενας σύμβουλος του Μπασάγα είπε ότι επρόκειτο να συναντηθούν «με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών», υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι «να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί» η χώρα.

Στο μεταξύ, αμφίβολο είναι και το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Μάρτιο, καθώς το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη απέσυρε την εμπιστοσύνη του από αυτή τον Σεπτέμβριο.

Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι η εντολή της μεταβατικής κυβέρνησης λήγει την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...